V UKC Ljubljana z inovativnim pristopom v menjavo srčne zaklopke

Tehnike zdravljenja in obstoječe pripomočke so prilagodili razmeram in naredili poseg na način, ki še ni bil opisan v strokovni literaturi.
Fotografija: Predstavitev poteka posega na lutki v Medicinskem simulacijskem centru UKC Ljubljana. Na fotografiji prof. dr. Matjaž Bunc in srčna kirurginja Tadeja Kolar. FOTO: UKC Ljubljana
Odpri galerijo
Predstavitev poteka posega na lutki v Medicinskem simulacijskem centru UKC Ljubljana. Na fotografiji prof. dr. Matjaž Bunc in srčna kirurginja Tadeja Kolar. FOTO: UKC Ljubljana

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so inovativno pristopili pri zamenjavi srčne zaklopke pri bolniku s srčnim popuščanjem in skoraj popolno zaporo arterij, ki oskrbujejo okončine.



Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, so sprejeli bolnika z znaki srčnega popuščanja, ob že znani pomembni zožitvi aortne zaklopke in simptomatiki slabe prekrvavitve srčne mišice. Zaradi skoraj popolne zapore arterij, ki oskrbujejo spodnji in zgornji okončini, je bil klasičen pristop za slikanje koronarnih žil nemogoč. Glede na stopnjevanje težav so pri bolniku predlagali kirurško menjavo aortne zaklopke. Ob vsem tem pa je bil operativni pristop s klasično kirurško tehniko zaradi stanja bolnika in spremljajočih bolezni visoko tvegan, saj bi pomenil zahtevno operacijo z uporabo zunajtelesnega krvnega obtoka, ob neopredeljeni koronarni bolezni, so navedli.

Da bi bolnika lahko oskrbeli v celoti in s tem zagotovili res dober uspeh posega in trajnejši rezultat zdravljenja, je konzilij zdravnikov predlagal kot rešitev inovativno metodo, ki vključuje pristop za angiografijo koronarnih žil prek ascendentne aorte in menjavo aortne zaklopke prek istega pristopa brez uporabe aparata za zunajtelesni krvni obtok.

V UKC Ljubljana so pacientu omogočili zahtevno zdravljenje na manj invazivni način. FOTO: UKC Ljubljana
V UKC Ljubljana so pacientu omogočili zahtevno zdravljenje na manj invazivni način. FOTO: UKC Ljubljana


Postopek slikanja koronarnih žil in širitev ter vstavitev žilne opornice sta potekali brez zapletov in učinkovito. Sledila je uspešna vstavitev zaklopke po ustaljenem protokolu za transaortni pristop, so sporočili iz UKC. Pri tem navajajo, da je obstoječa tehnika zdravljenja inovativna. Pomembna novost je uporaba dolgega vodila, ki je predstavljal umetno žilo, po kateri je bil izveden postopek zdravljenja koronarne žile. Tehnike zdravljenja in obstoječe pripomočke so prilagodili razmeram in naredili poseg na način, ki še ni bil opisan v strokovni literaturi.



S tem manj invazivnim posegom, ki je vključeval inovativni pristop k angiografiji, so lahko poseg opravili hitro in z manj tveganja za zaplete. Celotni poseg je potekal v tesnem sodelovanju kliničnega oddelka za kardiologijo in kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja in je nakazal prednosti, ki jih prinaša načrtovana integracija vseh kardioloških dejavnosti v Kliniki za srce. Posega pa ne bi bilo mogoče izvesti brez podpore kliničnega inštituta za radiologijo in kliničnega oddelka za anestezijo in intenzivno terapijo operativnih strok, so še dodali.

Komentarji: