V UKC Maribor aktivacija faze 5

Od ponedeljka v mariborski bolnišnici ambulante razen urgentnih ne bodo več delovale. Poostreni so tudi drugi ukrepi.

Objavljeno
27. marec 2020 10.30
Posodobljeno
27. marec 2020 14.51
UKC Maribor bo še zaostril ukrepe. FOTO: Tadej Regent/Delo
Krizni štab UKC Maribor je danes sprejel sklep o aktivaciji faze 5, ki začne v celoti veljati v ponedeljek, 30. marca.

Razlog je naglo večanje števila pacientov​, pozitivnih​ na covid-19, predvsem tistih, ki potrebujejo intenzivno terapijo. Za javnost so sporočili, da so doživeli vdor okuženega bolnika v belo območje: »Bolnik je bil ob sprejemu negativen, dan kasneje pa pozitiven. To je dober zgled zahrbtne narave tega virusa.«

​Po podatkih Večera se je to zgodilo prav na »navadnem« oddelku intenzivne nege, kjer trenutno dela najbolj obremenjen in nujen kader v bolnišnici.

image
Vojko Flis, direktor UKC Maribor FOTO: Tadej Regent/Delo

V UKC Maribor ob vstopu v bolnišnico testirajo vse bolnike, o katerih posumijo, da bi bili lahko okuženi z novim koronavirusom, vsekakor pa testirajo vse, ki imajo okužbo dihal. »Lahko je bolnik v nekem obdobju negativen, nato pa se izkaže, da je pozitiven. Temu, da se bo mimo 'obrambne linije' izmuznil nekdo, ki je bil negativen, kasneje pa pozitiven, se ne bo mogoče izogniti niti v prihodnosti. Res pa je, da si tega ne želi nihče od nas,« je povedal direktor mariborske bolnišnice Vojko Flis.

Faza 5 zajema naslednje ukrepe:

- delujejo le dežurne službe (urgentne operacije in urgentni ambulantni pregledi),
- ustavi se delovanje vseh ambulant (razen urgentnih),
- ustavi se ves operativni program, razen nujnih operacij (vključno s karcinomskimi operacijami),
- ustavi se vsa diagnostika (razen tiste, ki se opravlja v dežurni službi),
- ambulantno delo se izvaja v obliki telefonskih konzultacij.

V UKC Maribor so se ob izbruhu epidemije odločili bolnišnico razdeliti na tri območja. V rdečem ležijo bolniki, okuženi s koronavirusom, v belem ležijo bolniki, ki so pri njih zaradi drugih bolezni in niso okuženi, sivo območje pa je vstopna točka, kamor pridejo bolniki z vsemi nujnimi medicinskimi stanji, ki bi morda lahko bili okuženi.

Do tega trenutka je stanje Covid-19 v UKC Maribor sledeče:
  • Skupno število hospitaliziranih pacientov je 28, od tega je 6 pacientov intubiranih (respirator) in v intenzivni enoti; včeraj je bilo hospitaliziranih 19, od tega štirje intubirani.
  • Trenutno je 93 zaposlenih v UKC Maribor preventivno v domači izolaciji (zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov) – gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje; včeraj jih je bilo v domači izolaciji 66.
  • Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih nismo zaznali.