V UKC Maribor kritično primanjkuje osebja

Če se bo trend hospitalizacij obolelih za covidom nadaljeval, bodo lahko delale le urgentne službe, drugih ne bodo mogli zdraviti.
Fotografija: UKC Maribor kliče na pomoč. FOTO: Mariborinfo
Odpri galerijo
UKC Maribor kliče na pomoč. FOTO: Mariborinfo

Maribor – Zaradi vedno večjega števila obolelih za covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično nego, in kritičnega pomanjkanja medicinskih sester ter specialistov intenzivne medicine, infektologije, anesteziologije in interne medicine, se je UKC Maribor znašel v tako hudi kadrovski stiski, da je moral poklicati na pomoč.
 
Apel na pomoč vodstvo UKC Maribor naslavlja na »vse, ki lahko pomagajo«: zdravstvene domove, koncesionarje, zdravilišča in druge bolnišnice …
 
Zaradi vse več obolelih so po navedbah strokovnega direktorja dr. Matjaža Vogrina že doslej prerazporejali zdravstvene delavce. »V tem trenutku lahko komajda zagotavljamo obravnavo pacientov, ki so v našo ustanovo napoteni s stopnjo nujnosti 'nujno' in 'zelo hitro' ter zdravljenje onkoloških bolnikov,« je v pozivu na pomoč zapisal dr. Vogrin.
 
Če se bo tak trend hospitalizacij obolelih za covidom nadaljeval, bo UKC Maribor sposoben ohraniti le delovanje urgentne službe, zdravljenje drugih bolnikov pa ne bo več mogoče.
 

Rešitev je v prerazporejanju s primarne ravni


Edino rešitev za UKC predstavlja prerazporeditev zdravstvenega osebja iz primarne na sekundarno raven, kjer, kot navajajo, »začasno zmanjšano izvajanje ali ukinitev nekaterih zdravstvenih storitev ne bi imelo tako usodnih posledic za zdravje pacientov«, kot se utegne zgoditi zaradi zmanjševanja onkoloških in drugih terciarnih programov v UKC.
 
Da je stanje zaradi pomanjkanja osebja v slovenskih bolnišnicah alarmantno, je na dopoldanski novinarski konferenci opozoril tudi vodja oddelka za intenzivno terapijo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja dr. Matjaž Jereb.

Bolnišnice dodajajo vedno nove in nove covid postelje, a zdravstvenega osebja primanjkuje in v prihodnjih dneh bo bolnišnično zdravljenje potrebovalo še več ljudi. Že zdaj je hospitaliziranih 1023 oseb, od teh 161 v intenzivi.

Komentarji: