V ustavno presojo poslal še zakon o RTV Slovenija

Zakon naj bi namreč onemogočal enakopraven nastop kandidatom političnih strank na javni RTV, je prepričan Veber.
Objavljeno
25. maj 2018 15.57
Posodobljeno
25. maj 2018 16.05
Veber je sicer v četrtek na ustavno sodišče vložil tudi pobudo za oceno ustavnosti zakona o volitvah v DZ.  FOTO: Blaž Samec
Be. B., STA
Be. B., STA
Ljubljana - Nepovezani poslanec Janko Veber, ki se za ponovni vstop v DZ poteguje na listi Združene levice in Sloge, je danes na ustavno sodišče vložil tudi pobudo za presojo ustavnosti zakona o Radioteleviziji Slovenija. Prepričan je namreč, da zakon onemogoča enakopraven nastop kandidatom političnih strank na javni RTV.
 

Podrobnosti bo predstavil jutri


Veber meni, da je zakon s tem v nasprotju z ustavo Slovenije, splošno deklaracijo človekovih pravic in konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Podrobnosti pobude, pri kateri ga je podprl tudi vodja Združene levice Franc Žnidaršič, namerava poslanec predstaviti v soboto pred stavbo Radiotelevizije Slovenije.

Veber je sicer v četrtek na ustavno sodišče vložil tudi pobudo za oceno ustavnosti zakona o volitvah v DZ. Meni, da so volitve zaradi različnih načinov določanja kandidatnih list nepoštene, neenakopravne in nesvobodne. Od sodišča pričakuje njihovo razveljavitev.

Po njegovem mnenju je sporno, da politične stranke kandidatne liste lahko določajo s podpisi treh poslancev ali podpisi 50 oziroma 100 volivcev v vsaki volilni enoti, medtem ko pa stranke, ki v DZ nimajo poslancev, za vložitev kandidatur potrebujejo 800 podpisov volivcev.