Z ukinitvijo pogoja PCT številni študenti ostali brez dela

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Preverjanje ukrepov PCT v restavracijah je zaposlovalo mnoge študente. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Preverjanje ukrepov PCT v restavracijah je zaposlovalo mnoge študente. FOTO: Voranc Vogel/Delo

17.00 Z ukinitvijo pogoja PCT številni študenti ostali brez dela

Po sprostitvi omejitvenih ukrepov, s katerim od danes v večini dejavnosti ni več treba izpolnjevati pogoja PCT, bo brez študentskega dela ostalo kar nekaj študentov, ki so večinoma preverjali izpolnjevanje pogoja PCT. Za tovrstno delo so študenti sicer prejemali okrog sedem evrov bruto na uro, so navedli v študentskih servisih.

V e-Študentskem servisu so imeli od septembra lani do 18. februarja za tovrstno delo prostih 1123 del, kar je deset odstotkov vseh. V servisu niso zaznali večjega povpraševanja študentov po tem delu kot po vseh ostalih. Za preverjanje pogoja preboleli, cepljeni testirani (PCT) so sicer študente najbolj potrebovali v trgovinah in trgovskih centrih, bankah, poštah, bencinskih servisih, železniških postajah, knjižnicah, univerzah in zavarovalnice. Za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT so sicer študentje prejemali 7,30 evra na uro bruto, kar je 6,17 evra neto, so pojasnili za STA.

Ponudba dela, v okviru katerega so preverjalo izpolnjevanje pogoja PCT, pa je bila zelo velika na študentskem servisu Študentski.si. Po besedah Nataše Lorbek iz servisa je na začetku novembra ta vrsta dela zasedala polovico vseh objavljenih prostih del. Največ kandidatov so potrebovali v trgovskih centrih, sledile so pošte, banke, bolnišnice in restavracije. Povprečna urna postavka je bila sedem evrov na uro bruto.

15.30 V Italiji bodo začeli cepiti s četrtim odmerkom

V Italiji bodo 1. marca začeli cepljenje s četrtim odmerkom cepiva proti covidu-19. Sprva bodo cepili tiste z oslabljenim imunskim sistemom. Vlada Maria Draghija sicer pripravlja načrt sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Italijanski komisar, pristojen za soočanje s pandemijo covida-19, Francesco Paolo Figliuolo je danes napovedal, da bodo 1. marca s četrtim odmerkom cepiva proti covidu-19 začeli cepiti tiste z oslabljenim imunskim sistemom, poročajo italijanski mediji. Generalni direktor na ministrstvu za zdravje Giovanni Rezza je povedal, da je takšnih oseb v Italiji okoli tri milijone. Cepljenje vseh prebivalcev v četrtim odmerkom bi lahko začeli jeseni, napovedujejo na italijanskem zdravstvenem ministrstvu, a to možnost še preučujejo.

Covid oddelek na UKC, Ljubljana novembra lani. FOTO: Voranc Vogel
Covid oddelek na UKC, Ljubljana novembra lani. FOTO: Voranc Vogel

14.15 Tudi v naravnih zdraviliščih so si oddahnili

V Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč pozitivno ocenjujejo, da je vlada sprejela sprostitev ukrepov, ki velja tudi za slovenska naravna zdravilišča, kjer je ostal edini pogoj nošenje mask v notranjih prostorih. »Ne glede na to, da je bila odločitev sprejeta prek vikenda, se seveda bistveno lažje organiziramo ob sprostitvah ukrepov kot ob njihovih zaostritvah,« so zapisali v sporočilu javnosti. Ob tem, da poteka prvi počitniški teden, verjamejo, da se bodo nekateri gostje še v zadnjem hipu odločili, da preverijo razpoložljivost nastanitvenih kapacitet, saj so že precej časa napovedovali številne in pestre programe, namenjene družinam z otroki. Njihove zmogljivosti so zasedene od 70- do 85-odstotno, pričakujejo pa, da se bodo prav zaradi rahljanja ukrepov še povečale. Ob sedanjih sprostitvah pričakujejo, da bodo v kratkem lahko v celoti izvajali vse aktivnosti brez omejitev - tudi brez zaščitnih mask.

14.00 OZS pozdravlja odločitev vlade

»Veseli nas, da je vlada prisluhnila našim argumentom za odpravo pogoja PCT v storitvenih dejavnostih,« pravi presdnik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh. Zaradi pogoja PCT so se namreč številni njihovi člani soočali z izgubo strank in posledično upadom prometa. »Verjamem, da je odprava pogoja PCT in drugih omejitev za naše obrtnike in podjetnike nadvse spodbudna, saj bodo končno začeli poslovati v normalnih pogojih,« je dodal.

OZS je sicer v minulih tednih opozarjala tudi na t.i. energetsko krizo, ki pesti malo gospodarstvo. Pri nekaterih obrtnikih in podjetnikih so namreč stroški električne energije narasli tudi za 300 odstotkov. OZS je nasprotovala prejšnjim pogojem za dodelitev pomoči, zlasti kriteriju glede števila zaposlenih. Predsednik Meh je tako večkrat izpostavil, da poraba električne energije ne sme biti vezana na število zaposlenih, saj »zaposleni niso priključeni na električno energijo«. Vlada je kasneje z amandmaji pogoj 5 zaposlenih odpravila. Podjetjem bo na voljo pomoč v skupni višini 70 milijonov evrov, med upravičenci pa bodo sedaj tudi podjetja z manj kot 5 zaposlenimi ter samozaposleni. 

O predlogu zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu bodo poslanci DZ odločali že jutri.  

13.15 Žibert: Čas za sproščanje ukrepov je primeren

Sproščanje ukrepov bo najverjetneje nekoliko zaustavilo padanje števila dnevnih okužb, ni pa pričakovati obrata navzgor, ocenjuje Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete, ki modele razvoja epidemije pripravlja za Sledilnik za covid-19. Po njegovi oceni trenutna epidemiološka slika omogoča sproščanje ukrepov.

Po oceni Janeza Žiberta je odločitev vlade glede sproščanja ukrepov prišla v primernem času, za kar vidi najmanj dva razloga. Potek bolezni v primeru različice omikrona je namreč milejši kot v primeru prejšnjih različic covida-19, prav tako smo v Sloveniji že prešli vrh petega vala epidemije.

Če se podrazličica omikrona BA2 v Sloveniji ne bo širila v takšnem obsegu kot na Danskem, lahko pričakujemo, da bo število novih okužb, bolnišničnih obravnav in smrti še naprej padalo, je poudaril.

Žibert pričakuje, da bomo v tem tednu predvidoma potrdili od 15.000 do 20.000 okužb z novim koronavirusom. To je še vedno veliko okužb, a manj kot v času vrha petega vala, ko smo v enem tednu potrdili skoraj 100.000 novih okužb, je spomnil.

Število dnevno potrjenih okužb se bo v začetku marca v povprečju spustilo na 2000 do 2500. Če se bo trend upadanja okužb in sprejemov v bolnišnice nadaljeval, lahko sredi meseca marca po Žibertu pričakujemo 50 ljudi na intenzivnih oddelkih bolnišnic in med 300 do 400 v bolnišnicah zaradi covida-19.

13.00 V slovenjgraški bolnišnici umirjanja epidemije še ne zaznavajo, poskusno zagnali robota

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec umirjanja epidemije covida-19 še ne zaznavajo, število bolnikov je zadnjih deset dni približno enako, je povedal direktor bolnišnice Janez Lavre, ki pa ga ob sproščanju ukrepov in počitnicah skrbi, kaj bo čez tri tedne. Bolnišnica je medtem pred pomembno novostjo, uspešno je testirala robota za prevoz zdravil.

V slovenjgraški bolnišnici imajo v starem kirurškem bloku od maja lani urejen poseben oddelek za covidne bolnike, na njem pa trenutno v dveh traktih zdravijo 34 bolnikov, še dva z novim koronavirusom okužena bolnika pa zdravijo v enoti intenzivne terapije.

»Z natančnostjo spremljamo razvoj dogodkov, ob sproščanju ukrepov in počitnicah ta in naslednji teden se bo čez 14 dni verjetno povečalo to število, tako da nekih resnejših sproščanj, kar se tiče izvajanja dodatnih programov, ni,« je na današnji novinarski konferenci, ki so jo v bolnišnici pripravili po zadnji seji sveta zavoda, povedal direktor bolnišnice Lavre.

Urgenca Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. FOTO: Tadej Regent
Urgenca Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. FOTO: Tadej Regent
Ko se bo število covidnih bolnikov zmanjšalo, bodo lahko začeli z izvajanjem nekaterih dejavnosti, ki so zaradi epidemije zastale. Najprej bodo začeli spet izvajati vse operativne programe s področja ortopedije in nenujne posege splošne in abdominalne kirurgije ter nekatere operacije s področja ginekologije.

Pri vseh teh operativnih posegih so se čakalne dobe zaradi covida-19 podaljšale »vsaj za dodatno leto«, je dejal Lavre, hkrati pa dodal, da so uspeli nekatere druge čakalne dobe že skrajšati skozi že odobren poseben program. Gre za ambulantne storitve na področju kardiologije in slikovne diagnostike.

Potem ko so v bolnišnici že pred časom začeli razmišljati o uvedbi robotov, ki bi predvsem pri prevozu zdravil in hrane razbremenili osebje, so prejšnji teden prvega za prevoz zdravil poskusno zagnali. Z rezultati testiranj so v bolnišnici zadovoljni.

Robot, izdelan v Južni Koreji in dodelan z znanji podjetja iz Avstrije in ravenskega podjetja Viptronik, zdaj že dnevno obratuje, pri tem pa uvajajo še določene manjše popravke.

9.45 V nedeljo še 2008 novookuženih z novim koronavirusom

V nedeljo so ob 871 PCR-testih in 34.129 hitrih antigenskih testih potrdili 2008 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 79.662 primerov aktivnih okužb. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 423 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 103, je objavila vlada.

Število hospitaliziranih se je v primerjavi z dnevom prej nekoliko zvišalo. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih pet bolnikov več kot dan prej, na intenzivnih oddelkih pa trije več.

Skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo je 841, kar je tri manj kot dan prej. Od skupnega števila jih je na navadnih oddelkih 305 s covidom-19, na intenzivnih pa 10. Po podatkih vlade je v nedeljo umrlo 19 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

V nedeljo so pristojni potrdili 259 manj okužb z novim koronavirusom kot v soboto. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 3515 primerov aktivnih okužb manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 4019, kar je 229 manj kot dan prej, tudi število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je nadalje upadlo in trenutno znaša 3776, kar je 166 manj kot dan prej.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.263.534 ljudi, kar predstavlja 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.217.532, kar je 58 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 68 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 79 odstotkov.

Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih vlade prejelo 623.746 ljudi.

7.35 Avstralija odpira meje za cepljene turiste

Avstralija je danes po skoraj dveh letih ponovno odprla svoje meje za cepljene potnike iz tujine. Tako lahko dvakrat cepljeni turisti in vsi, ki imajo veljavni vizum, od danes naprej potujejo v Avstralijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prtljaga je pripravljena ... FOTO: Mavric Pivk
Prtljaga je pripravljena ... FOTO: Mavric Pivk

Avstralija je ob izbruhu koronavirusa marca 2020 zaprla svoje meje z nekaj izjemami za vse, razen za državljane in stalne prebivalce. Lani so oblasti že začele s postopnim odpiranjem mej. Tako so bili mednarodni študenti, osebe z delovnimi vizumi in popotniki z nahrbtniki postopoma sprejeti nazaj.

Čakanja je konec, je v nedeljo na mednarodnem letališču v Melbournu novinarjem sporočil predsednik vlade Scott Morrison in s tem najavil sproščanje ukrepov za danes. Morrison je še pozval turiste, da pripravijo kovčke in doživijo eno največjih doživetij prav v Avstraliji.

Avstralske zvezne države in ozemlja imajo različne karantenske zahteve in omejitve za mednarodne prihode, za katere je Morrison ob prvi napovedi ponovnega odprtja v začetku februarja dejal, da bodo ostale v veljavi.

Z izjemo zdravstva, socialnega varstva in zaporov pogoj PCT ni več obvezen. FOTO: Leon Vidic/Delo
Z izjemo zdravstva, socialnega varstva in zaporov pogoj PCT ni več obvezen. FOTO: Leon Vidic/Delo

7.30 Pandemija covida-19 se v ZDA še naprej umirja

V ZDA še naprej pada število novih primerov okužb in hospitalizacij zaradi covida-19, kar pri strokovnjakih vzbuja upanje, da se širjenje različice omikron umirja. Število smrtnih primerov sicer še vedno ostaja na relativno visoki ravni.

V ZDA se je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa doslej okužilo 78,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 935.000. Proti covidu-19 je cepljenih 214,5 milijona ljudi oz. 65 odstotkov vsega prebivalstva ZDA.

Po podatkih univerze je v nedeljo umrlo 2200 ljudi, novih okužb pa je bilo 118.000. V soboto je število novih okužb komajda preseglo 100.000, 16. januarja so jih medtem na primer našteli skoraj 801.000. Samo v New Yorku je število novih okužb v zadnjih dveh tednih padlo za 50 odstotkov.

Medtem, ko se je zaradi covida-19 10. januarja zdravilo v bolnišnicah več kot 164.000 ljudi, se jih sedaj le še okrog 80.000.

Zaradi pozitivnega razvoja dogodkov po zveznih državah lajšajo ukrepe za omejevanje širjenja pandemije oziroma je več ne obravnavajo kot krize javnega zdravja, ampak se osredotočajo na preventivo. V zvezni deželi Utah na primer aprila zapirajo centre za množično testiranje prebivalstva in ne nameravajo več tako pogosto poročati o novih okužbah. V mestu Boston pa ni več treba predložiti dokaza o cepljenju za notranje prostore restavracij ali športnih in drugih prireditev, podobno pa takšne ukrepe opuščajo tudi v drugih mestih po ZDA.

7.02 Kljub odpovedi sejma v Leipzigu predstavitev Portugalske

Organizatorji knjižnega sejma v Leipzigu so nedavno odpovedali letošnjo prireditev v živo, kljub temu pa bo država gostja Portugalska predstavila svojo literaturo v tem saškem mestu. Predvidena so branja z avtorji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Manjši založniki medtem v času, ki bi bil namenjen sejmu, načrtujejo svoj založniški dogodek.

Knjige. FOTO: Blaž Samec
Knjige. FOTO: Blaž Samec

Portugalska je bila že lani predvidena za državo gostjo leipziškega sejma, letos pa jo je ponovno doletela njegova odpoved. Organizatorji so sejem odpovedali tretjič zapored od začetka pandemije koronavirusa. Kot so pojasnili, je preveč, zlasti velikih založniških skupin, želelo odpovedati sodelovanje.

Sejem naj bi v Leipzigu potekal od 17. do 20. marca. Portugalska bi se morala predstaviti na več dogodkih, v tem okviru je izšlo tudi več kot 50 naslovov v nemščini, ki jih bodo predstavili v kratkem.

V obdobju odpovedanega sejma pa želi svoje knjige predstaviti okrog 50 manjših založnikov, kot so C.H. Beck, Hanser, Klett-Cotta, Kunstmann in Wagenbach. Pobudo sta dali založbi Voland & Quist in Kanon, saj je bila odpoved »res velik šok«.

V branži so se tako po pisanju dpa kmalu zatem odločili, da se še vedno želijo srečati v Leipzigu. To sicer ne bo protidogodek velikemu knjižnemu sejmu, ampak edinstvena rešitev za letošnje leto.

 7.00 Večina dejavnosti brez pogoja PCT, odpravljeno samotestiranje v šolah

Ob umirjanju epidemije covida-19 se je vlada odločila za precejšnje sproščanje omejitvenih ukrepov. Od danes razen v zdravstvu, socialnem varstvu in zaporih izpolnjevanje pogoja PCT ni več potrebno. V šolah je odpravljeno samotestiranje, ostajajo pa obvezne maske. Te so še naprej obvezne tudi pri gibanju v zaprtih javnih prostorih.

Okužbe počasi pojenjujejo. FOTO: Shutterstock
Okužbe počasi pojenjujejo. FOTO: Shutterstock

Z današnjim dnem so odpravljene vse epidemiološke omejitve v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu in drugih storitvenih dejavnostih. Pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) tako ne bo treba več dokazovati, sproščajo se omejitve delovnega časa gostinskih lokalov, odpirajo se nočni klubi, v storitvenih dejavnostih ne veljajo več omejitve pri številu ljudi.

Še naprej pa bo treba upoštevati splošna pravila uporabe zaščitnih mask, razkuževanja rok, medosebne razdalje in zračenja prostorov. Uporaba zaščitnih mask je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, razen v lokalih za mizami. Na odprtih prostorih pa so maske priporočljive, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje vsaj 1,5 metra.

Od danes se ukinja brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Proračun bo kril zgolj še hitre teste za dejavnosti, kjer se to še naprej zahteva. V šolah se za učitelje kot učence z današnjim dnem odpravlja obvezno presejalno testiranje. Od danes je zbiranje ljudi dovoljeno brez omejitev števila prisotnih in brez pogoja PCT.

Še naprej morajo osebe s potrjeno okužbo v izolacijo, že od sobote pa posameznikom v primeru tveganega stika z okuženim s koronavirusom ni več treba v karanteno. Jim pa pristojni priporočajo, da se sedem dni od zadnjega tesnega stika z okuženim testirajo, v obdobju 14 dni od stika pa naj se izogibajo nenujnim stikom z drugimi.

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je sicer ob sprejeti sprostitvi ukrepov s strani vlade za STA navedla le, da so glede na aktualne epidemiološke razmere skupaj z različnimi strokovnjaki pripravili predlog postopnega in varnega sproščanja ukrepov, ob tem pa dodala, da so »člani svetovalne skupine še naprej na voljo za svetovanje zdravstvenemu ministru«.

Preberite še:

Komentarji: