V Velenju našli dvakrat več amfetamina kot v Ljubljani

Največ drog so našli v odpadnih vodah v Ljubljani, Koper je na prvem mestu po vsebnosti THC.
Fotografija: Rezultati za leto 2022 kažejo, da med slovenskimi mesti beležimo najvišje ostanke kokaina, MDMA in metamfetemina v odpadnih vodah v Ljubljani, amfetamina pa, kot pretekla leta, v Velenju. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Rezultati za leto 2022 kažejo, da med slovenskimi mesti beležimo najvišje ostanke kokaina, MDMA in metamfetemina v odpadnih vodah v Ljubljani, amfetamina pa, kot pretekla leta, v Velenju. FOTO: Jure Eržen/Delo

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) je objavil rezultate mednarodne raziskave o uporabi prepovedanih drog SCORE 2022, v katero je bila že šestič vključena tudi Slovenija. Med slovenskimi mesti so zaznali največje količine kokaina v odpadnih vodah v Ljubljani, amfetamina pa, kot pretekla leta, v Velenju. Se pa nobeno izmed slovenskih mest v letu 2022 ni uvrstilo med 20 najvišje uvrščenih mest sodelujočih v raziskavi.

V povprečju so bile najviše normalizirane masne obremenitve kokaina zaznane v Ljubljani, najnižje pa v Kranju. Raziskovalci Inštituta Jožef Stefan navajajo, da podatki kažejo, da trend porabe kokaina narašča v Mariboru, Domžalah - Kamniku in Novem mestu.

V Ljubljani so zaznali tudi največje obremenitve z MDMA (ekstazi), najnižje pa v Novem mestu. Ljubljana se je v preteklosti sicer že uvrstila med 20 mest z najvišjimi vsebnostmi omenjene spojine, in sicer leta 2020 na tretje mesto.

V povprečju je bilo v odpadnih vodah največ amfetamina v Velenju, sledila pa sta Maribor in Ljubljana z manj kot polovico količine, ki je bila prisotna v Velenju.

Po vsebnosti metamfetamina prednjači Ljubljana, sledi Koper. Največ vsebnosti THC, ki je v konoplji, so našli v Kopru, sledi Ljubljana, najmanj pa ga je bilo v Kranju. Ketamin so v vodi našli le v Ljubljani, kar je prestolnico uvrstilo na peto izmed 15 mest, ki so poročala o vsebnosti ketamina.

Če podatke o masnih pretokih biomarkerjev nedovoljenih drog preračunamo na uporabo, sta med preučevanimi drogami najbolj razširjena kokain in kanabis oziroma THC, slednji pa pričakovano prednjači po številu odmerkov, so še zapisali raziskovalci.

Preberite še:

Komentarji: