V Velenju več za socialo, nekaj za Golte

V Velenju se dodatno ne bodo zadolževali, finančno pa bodo reševali smučarski center Golte.

Objavljeno
05. januar 2015 17.05
ace/brezdomec
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje - Velenje letos ne bo zmanjševalo sredstev za socialne programe. Zgolj za javno kuhinjo Velenje bodo letos namenili dodatnih 50 tisoč evrov.

Velenjska občina pričakuje 43 milijonov evrov prihodkov in 43,2 milijona evrov odhodkov, ob tem pa zadolževanja ne bo povečevala. Mesto se bo letos zadolžilo za 1,3 milijona evrov, a bo prav toliko dolga tudi odplačalo.

Župan Bojan Kontič opozarja, da pogajanja o znižanju stroškov občin in povprečnini še niso končana, kljub temu pa so velenjski svetniki proračun 2015 tik pred novoletnimi prazniki sprejeli. »Višina povprečnine lahko pomembno vpliva na proračune. Upam, da dogovor z vlado ne bo škodoval lokalnim skupnostim, saj bodo v nasprotnem primeru prisiljene krčiti sredstva za uporabnike in pod vprašajem je lahko tudi financiranje vrtcev v nekaterih občinah,« je dejal Kontič.

Velenjska občina pa je tudi solastnik smučarskega centra na Golteh. Letos so v proračunu rezervirali 60 tisoč evrov za dokapitalizacijo tega športno rekreacijskega središča na Mozirski planini. Lani to ni bilo potrebno, predlani pa je MOV Golte že dokapitalizirala s 50 tisoče evri. Za leti 2016 in 2017 pa MOV z dokapitalizacijo za gradnjo šestsedežne žičnice Kladje na Golteh predvideva še 400 tisoč evrov.

MOV ima sicer v lasti tri odstotke smučarskega centra, z 59 odstotki je večinski lastnik PV Invest. Kakšna bo usoda Golt, bo odvisno tudi od skupine Premogovnik Velenje (PV), kjer so napovedali prodajo PV Investa oziroma deleža v Golteh.

Prihodnost smučišča je odvisna tudi od drugih šaleških in zgornejsavinjskih občin, ki imajo v družbi Golte manjše deleže, proračunov za leto 2015 pa večinoma še niso sprejele.