Kacin: Znova zelo skrbijo okužbe v domovih za starejše

Vlada pričakuje, da bodo pristojni poostreno preverjali spoštovanje odločb.
Fotografija: Na ljubljansko infekcijsko kliniko so premestili štiri stanovalce vipavskega doma. FOTO: Rodrigo Arangua/AFP
Odpri galerijo
Na ljubljansko infekcijsko kliniko so premestili štiri stanovalce vipavskega doma. FOTO: Rodrigo Arangua/AFP

V nedeljo so ob 530 testiranjih potrdili 16 okužb z novim koronavirusom, hospitaliziranih je 11 bolnikov s covidom-19. Nihče ni umrl.

Vladni govorec Jelko Kacin je pojasnil, da se je na Balkanu slika glede okužb zelo poslabšala. Kaže, da se je najbolj poslabšalo v državah, kjer so imeli pred kratkim volitve. Eklatantno poslabšanje se je zgodilo v Srbiji, volitve so imeli tudi na Hrvaškem, kmalu sledijo tudi v Severni Makedoniji. 
 

Več kot 1200 karantenskih odločb


Ta konec tedna so na šestih mejnih prehodih (s Hrvaško, Madžarsko in na letališču Brnik) izročili 1213 karantenskih odločb. »Vlada je imela prav, ko je zahtevala, da je treba karantenske odločbe vročati že na meji,« je poudaril Kacin. Nekatere osebe so žal dale napačne podatke, kje bodo preživljale karantene, in jih na tistih naslovih ni bilo. Zdaj vlada pričakuje, da bodo pristojni poostreno preverjali spoštovanje odločb. Že v nedeljo so bili opravljeni številni nadzori nad izvajanjem karantenskih odločb, tako na območju Maribora kot na območju Ljubljane.



Kacin je še dejal, da znova zelo skrbijo okužbe v domovih za starejše. To so ogrožena območja, zato moramo poskrbeti za poseben sistem.

Vlada se bo sestala zvečer, kjer bodo določili morda nove ukrepe. Kacin je poudaril, naj vsi dosledno upoštevamo ukrepe, nosimo maske in se izogibamo gneči. 


Virus v domovih za starejše


Eno okužbo so po nedeljskem popoldanskem testiranju v Centru starejših v Vipavi potrdili pri še enem od zaposlenih. Skupaj je tako okužba potrjena pri sedmih zaposlenih in devetih stanovalcih. Danes nadaljujejo testiranja; dopoldne jih bodo tako opravili pri okrog 40 stanovalcih in 12 zaposlenih.



Kot je za STA danes še povedal direktor vipavskega centra starejših Martin Kopatin, tako ostaja še okrog 20 stanovalcev doma, ki jih bodo testirali danes pozno popoldne ali v torek zjutraj.

Na ljubljansko infekcijsko kliniko so premestili štiri stanovalce, pri katerih so najprej odkrili okužbo, preostalih pet okuženih pa je še vedno v domu, saj ne kažejo znakov obolelosti. Stanovalci ostajajo v svojih sobah v osamitvi. »Iz bolnišnice danes še nimamo informacij, kako se počutijo tja premeščeni naši stanovalci, preostali pa se počutijo dobro in ne kažejo nobenih znakov bolezni,« je dejal Kopatin.



V centru je sicer skupaj 108 stanovalcev in 45 zaposlenih. Enajst zaposlenih je trenutno v karanteni na svojih domovih. Da so zagotovili nemoteno delo v domu, sta jim danes priskočili na pomoč dve zaposleni iz novogoriškega doma starejših občanov in ena zaposlena iz Zdravstvenega doma Ajdovščina, je še povedal.

V centru pričakujejo, da bodo odkrili še kakšnega okuženega, zato so se odločili testirati prav vse stanovalce in zaposlene. Testiranja bodo predvidoma zaključili danes pozno popoldne ali v torek dopoldne. Prvo okužbo so v Centru starejših Pristan Vipava potrdili v petek pri enem od stanovalcev centra, vir okužbe pa še ni znan.

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in nasploh prvi primeri okužb v občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po direktorjevih besedah imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah.


Število karantenskih odločb na Koroškem narašča


Na Koroškem je največ pozornosti trenutno usmerjene v občini Ravne na Koroškem in Dravograd, kjer imajo po deset potrjenih okužb. Na Ravnah je vir okužbe eden, v Dravogradu pa je žarišč koronavirusa več. Število karantenskih odločb v regiji narašča. Trenutno jih je sedemdeset. Dravograjski podžupan Anton Preksavec je povedal, da štaba civilne zaščite še niso aktivirali, a je v pripravljenosti. Za obiskovalce so že zaprli vrata vsi štirje koroški domovi za starejše in regijska bolnišnica. Izjeme veljajo le za obiske otrok, kritično bolnih in umirajočih bolnikov, prisotnost partnerja pri porodu pa je možna ob dogovoru z osebjem na porodnem oddelku.

»Razmere trenutno obvladujemo, a nihče ne ve, kako bo jutri. Lahko bo popolnoma drugače,« pravi ravenski župan Tomaž Rožen. Z obeh občin poročajo o preveliki sproščenosti med ljudmi in kršenju zaščitnih ukrepov. 

Zaradi negotove epidemiološke slike v državi je tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina odpovedal za sredo napovedan delovni obisk na Prevaljah. Iz urada varuha so sporočili, da ljudje kljub temu ne bodo ostali brez pomoči. Vse, ki so se že prijavili na pogovor, pozivajo, naj svoje pobude pisno naslovijo na varuha ali pokličejo na brezplačno telefonsko številko 080 15 30.  


Nova okužba v UKC Maribor


Ta konec tedna so potrdili okužbo s covidom-19 pri študentki Alma Mater Europaea zdravstvene nege, ki opravlja prakso v mariborskem kliničnem centru. »Izsledili smo tesne kontakte in jih izolirali. Posledično zaradi preventivnih ukrepov v UKC Maribor z današnjim dnem preklicujemo izvajanje pedagoškega procesa do preklica. Trenutno je skupno 36 zaposlenih v UKC Maribor v samoizolaciji,« so sporočili iz UKC Maribor.

Komentarji: