Sneg povzročil kup nevšečnosti

Ceste so mokre, ponekod se sneg oprijema cestišč, preglavice pa povzročata tudi plundra in poledica.
Objavljeno
27. april 2016 14.12
AC sneg
Ba. Pa., Ma. Ja.
Ba. Pa., Ma. Ja.

Ljubljana − Današnje vremenske razmere bolj kot na konec aprila spominjajo na zimske mesece. Slovenija je namreč še vedno pod vplivom polarnega zraka. Temperature so se krepko spustile, večji del države pa so zajele padavine, marsikje sneg

Ceste po državi so mokre, sneg se oprijema cestišč, zaradi plundre na gorenjski, štajerski in dolenjski avtocesti pa je vozišče ponekod tudi spolzko, opozarjajo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste.

Zaradi nevarnosti poledice, plundre in snega na vozišču je promet oviran na regionalni cesti Vransko - Blagovica in na cesti čez Tuhinjsko dolino; primorski avtocesti med Ljubljano in Senožečami; štajerski avtocesti med Blagovico in Šentrupertom; in dolenjski avtocesti med Ljubljano in Ivančno Gorico.

Zaprti so prelazi Vršič, Ljubelj in Korensko sedlo; cesta Mojstrana-Vrata od slapa Peričnika dalje;  cesta Mislinja - Slovenj Gradec in cesta Zbilje - Vodice. Na prelazu Jezersko so na slovenski strani obvezne verige, na avstrijski strani pa je cesta zaprta. Verige priporočajo tudi na cesti Sorica-Bohinjska Bistrica in na prelazu Predel. Sneg se oprijemlje tudi nekaterih cest na Koroškem − na cesti čez Radeljski prelaz je obvezna zimska oprema.

Predor Karavanke je znova odprt v obe smeri.

Zasnežena gorenjska avtocesta na Brezjah. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Promet marsikje ovirajo tudi podrta drevesa in električno drogovi, med drugim na štajerski avtocesti med cestninsko postajo Kompolje in priključkom Krtina proti Ljubljani − tu je promet zaradi podrtih dreves oviran v obe smeri −; ter na cestah Spodnji Brnik - Moste, Črnuče - Gameljne, Ljubljana - Dunajska cesta v smeri Gameljn in Ljubljana - Agrokombinata cesta.

Zaradi burje je prepovedan promet za kamp prikolice hladilnike in vozila s ponjavami do 8. ton na hitri cesti Razdrto - Nova Gorica med priključkom Ajdovščina in razcepom Nanos.

Na Prometno-informacijskem centru voznikom priporočajo previdno in počasnejšo vožnjo ter uporabo zimske opreme; voznikom tovornih vozil pa svetujejo, naj še nekaj časa počakajo, preden se odpravijo na pot po cestah, kjer so zastoji in otežene razmere.

Na cestah številne nesreče

Otežene vremenske razmere so botrovale številnim prometnim nesrečam.

Večja nesreča, v kateri so bila po navedbah STA udeležena štiri vozila, se je zgodila na štajerski avtocesti med Trojanami in Blagovico v smeri Ljubljane. Avtocesto, ki je bila zaradi nesreče več ur zaprta, so že odprli.

Trenutno pa zaradi prometne nesreče na primorski avtocesti med priključkoma Vrhnika in Logatec v smeri Kopra promet poteka le po voznem pasu. Več prometnih nesreč se je zgodilo tudi v smeri Ljubljane. V obe smeri nastaja daljši zastoj.

Zaradi zdrsa tovornega vozila je zaprta regionalna cesta Vrhnika - Logatec. Tudi tu v obe smeri nastaja zastoj.

Na dolenjski avtocesti je pred počivališčem Starine v smeri Hrvaške in med priključkoma Trebnje zahod in Trebnje vzhod v smeri Novega mesta zaradi prometne nesreče zaprt vozni pas. Na štajerski avtocesti na priključku Maribor - sever iz smeri Šentilja je oviran promet. Cesta Kranjska Gora - Jesenice v Gozdu Martuljku je zaradi nesreče zaprta.

Zaprta železniška proga na odseku med Jesenicami in Beljakom

S Slovenskih železnic (SŽ) so sporočili, da je zaradi velike količine snega na avstrijski strani zaprta proga med Beljakom in Jesenicami. Mednarodna vlaka iz Zagreba v München in Zürich s številkama 414 in 498 bosta zato po Sloveniji peljala po obvozni poti Dobova - Zidani Most - Celje - Maribor - Šentilj - Špilje. Za potnike v notranjem prometu so na SŽ uredili nadomestne avtobusne prevoze.

V tovornem prometu bomo na Slovenskih železnicah nujne tovore za zdaj vozili čez mejni prehod Šentilj, so sporočili s SŽ.

Zaradi teže snega na Koroškem in delu Štajerske izpad elektrike

Zaradi teže snega na Koroškem, kjer je zapadlo tudi do 25 centimetrov snega, in v delu Štajerske je prišlo do izpada elektrike, piše STA.

Na Koroškem je na območju Dravograda prišlo do izpada na daljnovodu Ojstrica, na območju Mežice pa do izpada na daljnovodih Šmelc in Koprivna, je zapisano na spletnih straneh Elektro Celja. Na Štajerskem je brez električne energije del Kozjanskega, kjer je prišlo do izpada na daljnovodu Kozje.

Nekaj manjših izpadov električne energije je bilo tudi na območju Celja z okolico in Radelj ob Dravi, vendar je tam že vzpostavljeno ponovno napajanje. Dežurne ekipe Elektra Celje so na terenu in se trudijo odpraviti okvare na daljnovodih.

Ponekod na Koroškem se zaradi lomljenja vej pojavljajo tudi motnje v telefonskem omrežju, dodaja STA.

Naš bralec poroča, da se je v Ljubljani na osebni avtomobil pod težo snega zrušilo drevo. Na pomoč so prihiteli ljubljanski poklicni gasilci in policisti. Na srečo v avtomobilu ni bilo nikogar. Foto: Andrej Križ

Jutri znova sneg do nižin

Popoldne bo oblačno s padavinami, vmes bodo tudi posamezne nevihte, napovedujejo na Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO). Od severa se bo še naprej hladilo, meja sneženja se bo hitro spuščala in se ponekod spustila do nižin. Zapihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter.

Jutri bo pretežno oblačno, v severovzhodni Sloveniji bo povečini suho, drugod bodo občasno še rahle padavine. Zjutraj bo predvsem na Notranjskem in Gorenjskem snežilo, čez dan se bo meja sneženja dvigala. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 3, na Primorskem okoli 5, najvišje dnevne od 5 do 11, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

V petek in soboto bo v zahodni Sloveniji občasno delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno, občasno bo ponekod rahlo deževalo. V petek bo na Primorskem pihala šibka burja. Še bo hladno za ta čas.

Rekordni pozni sneg je bil v Ljubljani leta 1969, ko ga je 20. maja zapadlo osem centimetrov. Foto: Igor Modic/Delo

Arso svari pred snežnimi plazovi in pozebo 

Na Agenciji RS za okolje opozarjajo na previdnost v gorah, saj se je povečala nevarnost snežnih plazov. Novi sneg se bo namreč le počasi sesedal, zaradi predvidenega oblačnega vremena v četrtek in le počasnega ogrevanja in sesedanja snega pa bodo razmere predvsem v Julijcih in zahodnih Karavankah izrazito neugodne. Predvsem na območju Julijskih Alp se nevarnost snežnih plazov povečuje in bo v četrtek velika (4. stopnja).

Arso še opozarja, da bo v četrtek zjutraj ponekod spet slana, zato priporočajo preventivno zaščito rastlin pred pozebo. V nevarnosti so sadno drevje in tudi zelenjadnice. Poleg tega dodajajo, da bo zvečer, ponoči in v četrtek zjutraj snežilo precej nizko. Tam, kjer je drevje že pognalo liste, lahko moker sneg povzroči lomljenje vej.

Vogel vabi na smučanje

Z Vogla, kjer je v zadnjih 24 urah zapadlo 40 centimetrov snega, so že sporočili, da od četrtka poleg pohodnikov, turnih smučarjev in izletnikov znova vabijo tudi smučarje. Naprave bodo obratovale vsak dan do vključno prazničnega 2. maja, če bodo to dovoljevale vremenske in snežne razmere, piše STA.