V visokogorju ponekod že več kot meter snega

S strmih pobočij se bo lahko osipal in plazil novi sneg, nad 2000 metri bodo nastajali zameti. 
Fotografija: Tudi Kredarico je povsem pobelilo. FOTO: Arso
Odpri galerijo
Tudi Kredarico je povsem pobelilo. FOTO: Arso

Sobotno jutro je deževno skorajda po vsej državi, v visokogorju pa je ponekod snežna odeja že precej debela. Po podatkih Agencije RS za okolje je na Kaninu danes že več kot meter snega. Meteorologi so včeraj na spletnem portalu https://bit.ly/2Q0mtPk tako že začeli izdajati opis snežnih razmer. V visokogorju Julijskih Alp je danes nevarnost snežnih plazov 2. stopnje, se pravi zmerna.

Danes se bo lahko s strmih pobočij osipal in plazil novi sneg, to bodo manjši plazovi nesprijetega snega. Nad 2000 metri bodo nastajali tudi zameti. Nevarnost se je tam prehodno povečala na 2. stopnjo.

V nedeljo in ponedeljek se bo novi sneg nekoliko sesedel in nevarnost plazov se bo postopno zmanjšala. Ponovne padavine meteorologi pričakujejo v torek, ko bo meja sneženja tudi nad okoli 1500 metrov nadmorske višine.


Kakšna je vremenska napoved za nižje ležeča območja?


Danes bo sprva oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, popoldne se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 15 stopinj. Ponoči se bo v vzhodni polovici Slovenije pooblačilo, v krajih ob meji s Hrvaško bo možen rahel dež. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, ob morju okoli 9 stopinj.

Jutri bo na zahodu pretežno jasno. Drugod bo sprva oblačno ali megleno in večinoma suho, čez dan pa se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 11, na Primorskem do 15 stopinj.

Danes bo sprva oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, popoldne se bo delno zjasnilo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Danes bo sprva oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, popoldne se bo delno zjasnilo. FOTO: Jure Eržen/Delo


V ponedeljek bo na vzhodu povečini sončno, drugod se bo pooblačilo. Zjutraj in deloma dopoldne po nižinah megla ali nizka oblačnost. Popoldne bo v zahodni polovici Slovenije pričelo rahlo deževati. V torek bo oblačno. Sprva bo deževalo v zahodni polovici Slovenije, popoldne pa postopno tudi drugod.

Nad severnim Sredozemljem je plitvo območje nizkega zračnega tlaka, ki se počasi polni. Vremenska fronta se pomika nad osrednji Balkan in vzhodno Evropo. K nam od jugozahoda doteka postopno bolj suh zrak. Danes bodo padavine dopoldne povsod ponehale, čez dan bodo še posamezne plohe. Od zahoda se bo delno razjasnilo. Jutri bo v krajih vzhodno od nas oblačno, predvsem v notranjosti Hrvaške ter deloma na Madžarskem bo deževalo. Drugod bo suho, v krajih zahodno od nas povečini sončno.

Komentarji: