V Žabjaku bodo še dolgo brez vode

Ministrstvo za obrambo je pripravljeno občini zemljišča dati brezplačno, a mora pred tem biti sprejet OPN.

Objavljeno
14. februar 2013 22.00
bora*Romi
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – Zaradi možne legalizacije romskega naselja Žabjak je včeraj na pobudo Zveze Romov za Dolenjsko potekal sestanek s predstavniki države in občine. Kdaj bodo Romi, ki že 60 let živijo v nemogočih življenjskih razmerah, dobili vodo in elektriko, je nemogoče napovedati, saj je vse odvisno od občine in okoliških prebivalcev.

Novomeški župani Alojzij Muhič je napovedal, da bo občina prihodnje leto sprejela občinski prostorski načrt (OPN) in občinski podrobni prostorski načrt (OPPN). Oba prostorska akta sta osnova za komunalno ureditev tega območja, ki ju je Muhič napovedoval že pred dvema letoma, a tega ni uspel uresničiti.

Zdaj v dotrajanih barakah in človeka nevrednih življenjskih pogojih živi približno 300 Romov. Alojzij Muhič je še povedal, da bo minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki se je včerajšnjega sestanka tudi udeležil, pospešil zadevo za pridobitev soglasja, saj gre za 243.600 kvadratnih metrov zemljišč, ki jih upravlja obrambno ministrstvo. Kako jim bo to uspelo, saj bo prihodnji mesec odstopil, Muhič ni znal pojasniti.

Dogovorili so se, kaj mora storiti občina, Romi in država

Na ministrstvu za obrambo so za Delo povedali, da ne zavirajo brezplačnega prenosa zemljišč na novomeško občino, vendar mora ta prej sprejeti OPN, saj brez tega dokumenta prenos kmetijskih zemljišč ni mogoč.

Franc Bogovič pravi, da je glavna ovira za sprejem OPN družbena sprejemljivost, saj civilna iniciativa ne verjame, da bo naselje, v primeru legalizacije, postalo urejeno in znosno za bivanje ostalega prebivalstva z Romi. Na sestanku so se dogovorili, da bodo pripravili protokol, v katerem bo zapisan vrstni red aktivnosti, kaj morajo storiti občina, Romi in resorna ministrstva do končne ureditve in ta dokument bodo obravnavali že na naslednji seji vladne komisije za zaščito romske skupnosti, ki jo vodi Bogovič.

Na vprašanje Dela, ali je za romsko skupnost sprejemljiva časovnica legalizacije Žabjaka, torej do 1,5 leta, se je predstavnica novomeških Romov Dušica Balažek sicer zavzela za čimprejšnjo rešitev, a da morajo tudi Romi spoštovati zakonsko določene predpise za legalizacijo Žabjaka.

Predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silvo Mesojedec je za Delo povedal, da urejanje romskih rezervatov ne pelje nikamor, zato temu tudi v krajevni skupnosti Bučna vas nasprotujejo. »Zmanjševanje romskih naselij, njihovo vključevanje v družbo z zaposlovanjem in izobraževanjem, to je prava rešitev,« je dejal Mesojedec, ki je znova poudaril, da brez udeležbe predstavnikov okoliških prebivalcev in soglasja vseh prebivalcev iz krajevne skupnosti Bučna vas ni mogoče najti rešitve. Balažkova je povedala, da bodo tudi Romi protestirali, če OPN ne bo sprejet v dogovorjenem roku, podobno napoveduje tudi Mesojedec, če bo ta prostorski akt sprejet. Muhič pa je prepričan, da bo treba civilno iniciativo še malce omehčati.