V Zdravstvenem domu Trbovlje na vsak način hočejo Fakina

V petek nov razpis za direktorja, strokovni svet bi "kadroval" z vnaprej znanim imenom.

Objavljeno
10. marec 2015 20.57
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Trboveljski zdravstveni dom (ZDT) je v kadrovskem krču. Po tistem, ko so dva meseca neuspešno iskali direktorja, se je strokovni svet izrekel, da želi na vrhu videti - direktorja zdravstvene zavarovalnice, domačina Sama Fakina. »To je nedopustno,« pravi predsednik sveta ZDT Borut Dolanc.

Naj spomnimo, da je Samo Fakin, sicer tudi kandidat za tretji mandat na čelu zdravstvene zavarovalnice, za Delo že pred prvim razpisom sveta ZDT povedal, da ga zanima tudi kandidatura za direktorja domačega zavoda, a prijave ni poslal.
Zdravstveni dom je tako rekoč že pol leta brez »pravega« vodstva, saj se svet zavoda in strokovni svet ter ustanoviteljica, občina, ne morejo sporazumeti okrog primernega kandidata. Janez Žlak, nekdanji drugi mož trboveljske termoelektrarne, je bil kot kandidat sprejemljiv zgolj za svet zavoda, ne pa tudi za strokovni svet zavoda, ki ga sestavlja medicinsko osebje. Na njihovo negativno mnenje sta se ob glasovanju o Žlaku oprla tudi občinski kviaz in občinsko vodstvo.

Po naših informacijah v ozadju imenovanja direktorja ZDT potekajo prave »drame«. Ko je predsednik sveta ZDT Borut Dolanc pred tokratnim razpisom od zaposlenih v zdravstvenem domu želel pridobiti mnenje o izbiri direktorja oziroma o najboljši rešitvi za ZDT, ga je županja Jasna Gabrič pisno opozorila, da bi si zaposleni sestanek lahko predstavljali tudi kot pritisk nanje, in zahtevala pravne podlage zanj. Nasprotno si je njen dopis kot »nedopusten in nehigieničen pritisk nase« razlagal Dolanc, ki je za Delo potrdil tudi neuradne informacije, da si je najbolj nedopustno ravnanje privoščil strokovni svet zdravstvenega doma. Ta je Dolancu, predlagal, naj pokliče Sama Fakina in se z njim pogovori o kandidaturi za direktorja ZDT.

»Tega zaradi prevelikega korupcijskega tveganja nisem storil. Lahko se pogovarjamo o tem, kakšen profil človeka želimo na čelu zdravstvenega doma, da bi bilo najbolje za zavod in paciente, ne moremo pa se pogovarjati o določenem imenu in določenem kandidatu ter ga potem na javnem razpisu tudi izbrati za najbolj primernega,« je povedal Dolanc.

Zdravstveni dom bo v petek razpis za direktorja ponovil. Janez Žlak pravi, da bo znova poskusil.