V zdravstvu 122 milijonov izgub

Prvo polletje: ZZZS ni plačal za 4600 bolnikov v UKC Ljubljana.

Objavljeno
29. avgust 2014 19.53
jer/UKC, hematologija, zdravstvo
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Izguba v zdravstvu v primerjavi z luknjo v splošnem proračunu ni velika, se pa povečuje, kažejo podatki za prvo polletje. Skupni primanjkljaj v zdravstvu je 122 milijonov evrov. Zdravstvena blagajna (ZZZS) veliko opravljenega dela ne plača.

Zdravstvena blagajna sicer nima finančnih težav, saj je za toliko znižala cene zdravstvenih storitev, da jih ne more imeti, zato pa imajo izgube izvajalci. Po prvega pol leta je v izgubi 13 od 26 bolnišnic, ki imajo skupne izgube 13,8 milijona evrov (glej tabelo), kar je za skoraj štiri milijone evrov več kot lani. Polovica bolnišnic je bila finančno pozitivna; na računih jim je ostalo 1,8 milijona evrov.

Pri zdravstvenih domovih je izgub 2,4 milijona in ostanka denarja 4,1 milijona evrov. Drugi zdravstveni zavodi (med katere sodijo predvsem Nacionalni inštitut za varovanje zdravja, Zavod za transfuzijsko medicino, Slovenija Transplant) so poslovali z 1,1 milijona evrov izgube, pri pozitivnih pa je ostalo 117.000 evrov. Vsi zavodi skupaj beležijo tako 17,4 milijona evrov izgub in 6,1 milijona evrov ostanka denarja.

Položaj bolnišnic pa bi bil še bistveno slabši, če ne bi svojih izgub »prevalile« na dobavitelje, katerim ne plačujejo računov. Vsi zdravstveni zavodi skupaj so bili ob polletju dolžni 109,9 milijona evrov, od tega bolnišnice 108 milijonov. To je bistveno več kot lani, ko so dolgovale 86 milijonov. Bolnišnice ostajajo dolžne denar vse dlje. Kar 24 milijonov so dolžne že več kot pol leta.

»Največji delež izgube bolnišnic ima UKC Ljubljana, okoli osem milijonov. Izgubo ima zato, ker mu ZZZS zdravljenja za več kot 4600 bolnikov preprosto ni plačal. Nasploh ZZZS veliko opravljenega dela ne plača. Ti podatki kažejo, da zdravstvena politika ne sledi potrebam bolnikov. Sistem je podfinanciran, kar se še posebej kaže tudi v čakalnih dobah, ki se podaljšujejo. Tako pacienti pomanjkanje denarja občutijo neposredno na svoji koži,« je povedal Metod Mezek, direktor združenja zdravstvenih zavodov Slovenije.