Zaključili z ogledom kraja požara, vzrok še preiskujejo

Premier Šarec ob ogledu pogorišča: Za lastnika moderne tovarne je to tragičen dogodek 
Fotografija: Požar v Fragmatu. FOTO: Voranc Vogel 
Odpri galerijo
Požar v Fragmatu. FOTO: Voranc Vogel 

Požar, ki je včeraj zvečer izbruhnil v obratu Fragmata v Podskrajniku, so gasilci po nekaj urah omejili, kljub temu pa je v zrak ušlo veliko dima. Po podatkih PGD Cerknica prve raziskave niso pokazale večjih nevarnosti. »Še vedno pa je v zraku prisotna povečana koncentracija prašnih delcev,« sporočajo gasilci in svetujejo, da okoliški prebivalci do takrat, ko bodo znane podrobnejše analize zraka in vode, ravnajo, kot da gre za zdravju škodljive snovi. Okna naj torej ostanejo zaprta.

Prizorišče požara so si že ogledali predstavniki Agencije RS za okolje (Arso), Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ekološkega laboratorija civilne zaščite, prav tako je bil sinoči tam tudi minister za okolje Simon Zajc. Ob 9.30 je v obrat prispel tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je po ogledu dal izjavo za medije. Povedal je, da je bil odziv intervencijskih služb dober in tako pohvalil delo vseh služb, ki so sodelovale pri sanaciji.

Kriminalisti PU Ljubljana in izvedenci nacionalnega forenzičnega laboratorija so zaključili z aktivnostmi na kraju in ogledom požarišča. Pri ogledu so bile zavarovane sledi in dokazi, ki jih bodo še pregledali in analizirali, o ugotovitvah pa bo izdelano izvedensko mnenje. Do zdaj je znano, da je zagorelo v proizvodnega obrata, vzrok požara pa se še preiskujejo, so sporočili s policije.
 
Kljub hitremu interveniranju gasilskih enot, je industrijski objekt zgorel v celoti, prav tako delovni stroji v notranjosti. V požaru je zgorelo tudi več ton izolacijskega materiala, nastala pa je velika materialna škoda, ki po nestrokovni oceni znaša več milijonov evrov.
 
Kriminalistična preiskava požara še ni zaključena, preverjajo se še okoliščine dogodka, zbiranje obvestil pa poteka tudi v smeri morebitnih sumov kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.


Hujše okolje škode ni


Minister Zajc je dejal, da ni gorelo nič takšnega zaradi česar bi lahko predvidevali, da bo prišlo do hujše okoljske škode. »Predvsem zato, ker je bila intervencija zelo hitra in učinkovita že samih delavcev v tem objektu,« je dodal. Po Zajčevih besedah so imeli v obratu pravilno požarno varnost zagotovljeno.

»Ni gorelo nič podobnega kot v Kemisu, s čimer zdaj nekateri vlečejo vzporednice. Je pa Kemis, da je bila ta intervencija tako hitra,« je še zagotovil minister. Kot je še dejal ob robu srečanja z varuhom človekovih pravic, ga je najbolj skrbelo, kaj bo z vodami. »Ampak so poskrbeli za obvode ter poskrbeli, da se jih je zajezilo. Po prvih analizah, ki jih je naredila terenska laboratorijska enota, ne pričakujemo, da bo prišlo do kakšnega hujšega onesnaženja okolja, kar je dobra novica,« je ponovil. Ker so ekipe še vedno na terenu, bodo okoliškim prebivalcem posredovali dodatna navodila, ko bodo dobili rezultate dodatnih analiz.



»Za lastnika je to tragičen dogodek, to je bila namreč najmodernejša tovarna in škoda je ogromna. Pomembno pa je, da so v tem trenutku vsi na varnem,« je dejal premier. O škodi je še prezgodaj govoriti, je pa župan Cerknice Marko Rupar povedal, da je bila investicija v novo tovarno, zgrajeno leta 2012, 20 milijonov evrov, za približno pet milijonov evrov je zgorelo repromateriala in izdelkov.



Po prvih informacijah, ki pa še niso potrjene, naj bi bilo proizvodnje konec za dve leti, saj naj bi trajalo toliko časa, da bodo v Fragmatu dobili nove stroje. Podjetje ima okrog 40 zaposlenih. Proizvodnja je delovala 24 ur na dan, vse dni v letu.

Član uprave Fragmata Tim Dušan Žužek je za STA povedal, da jim je požar povzročil velik izpad proizvodnje, gmotna škoda pa bo ogromna. 

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je dopoldne že stopila v stik s kadrovskim direktorjem Fragmata Dušanom Žužkom, na nesrečo sta se na zahtevo ministrice že odzvala Zavod RS za zaposlovanje in Center za socialno delo Primorsko - Notranjska. »Ministrica in direktor se bosta sestala prihodnji teden, ko bosta pregledala načrte in možnosti za naprej s ciljem, da se poskrbi za delavke in delavce oziroma, da se pomaga podjetju,«  so sporočili z ministrstva.

Požar v Podskraniku. FOTO: Voranc Vogel
Požar v Podskraniku. FOTO: Voranc Vogel


Zaradi požara so danes zaprte šole v Cerknici, Rakeku in v Begunjah, zaprt je tudi vrtec v Cerknici. Kot opozarjajo v Civilni zaščiti Cerknica, bo dim v zraku tudi danes. 

Na spletnem portalu Cerknica.info so zapisali, da naj bi bili po njihovih neuradnih informacijah zaposleni v šolah in vrtcih vseeno na delovnih mestih. Informacij o izvedbi petkove valete za zdaj še ni, več naj bi bilo znanega danes dopoldne.



Požar v Podskrajniku. FOTO: Voranc Vogel
Požar v Podskrajniku. FOTO: Voranc Vogel


Okoliške prebivalce zato prosijo, da imajo zaprta okna in ne uživajo zelenjave z vrtov oz. to pred zaužitjem temeljito operejo. Komunala Cerknica je danes obvestila porabnike pitne vode iz naselij Cerknica, Dolenja vas, Dolenje Jezero, Goričice, Grahovo, Ivanje selo, Lipsenj, Martinjak, Otok, Podskrajnik, Rakek, Slivice, Unec, Zelše, Žerovnica, Gorenje Jezero in Laze, da je treba do preklica pitno vodo preventivno prekuhavati.

Zadostuje, da voda burno vre tri minute, nato jo hranite v hladilniku in porabite v 24 urah. Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrite z usedanjem in nato filtrirajte, še svetujejo v podjetju.


Požar v podjetju Fragmat. FOTO: Ljubo Vukelič/Občina Cerknica
Požar v podjetju Fragmat. FOTO: Ljubo Vukelič/Občina Cerknica


Rupar je še dodal, da je bil to prvi požar v Fragmatovem obratu, tovarna je namreč precej nova, postavili so jo leta 2012. Je pa potrdil, da je včeraj gorel v večini stirodur, ki ga skladiščijo v obratu. Ker je zaradi velike avtomotiziranosti tovarne na izmeno tam zaposlenih le pet do šest delavcev, ti požara sami niso mogli pogasiti, zato se je hitro razvnel. Prve intervencijske ekipe so bile po Ruparjevih besedah na kraju že v desetih minutah. 

Zaradi obsežnosti požara in varnosti je bil na zahtevo poveljnika CZ Cerknica evakuiran bližnji bencinski servis, prav tako je bila na tem odseku zaprta cesta, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. 

Požar v Podskrajniku. FOTO: Voranc Vogel
Požar v Podskrajniku. FOTO: Voranc Vogel


Zagorelo na glavnem stroju, ogenj uničil celotno proizvodno halo


Kot je za STA že sinoči dejal Rupar, je v tovarni Fragmat v četrtek malo po 20. uri zagorel glavni stroj v samem proizvodnem obratu, ki se med drugim ukvarja z izdelavo izolacijskih plošč. S Centra za obveščanje RS so sporočili, da je požar uničil celotno proizvodno halo na površini okoli 2000 kvadratnih metrov.

Ogenj je zajel tudi viličarja, kombinirani vozili, prikolico za tovorno vozilo in del zunanjega skladišča. Gost dim je šel v zrak šest do sedem kilometrov proti Rakitni, tudi saje, zato so se nekateri bali, da bi bilo kaj narobe. To po besedah župana analizirajo ekipe na terenu.

Požar v podjetju Fragmat. FOTO: Ljubo Vukelič/Občina Cerknica
Požar v podjetju Fragmat. FOTO: Ljubo Vukelič/Občina Cerknica


Na terenu je bilo več kot 250 gasilcev iz 28 prostovoljnih gasilskih društev ter trije iz poklicnih gasilskih enot, ki jim je uspelo ubraniti sosednje objekte. Požar so uspešno omejili, ga spravili pod nadzor in postavili požarno stražo. Višina škode še ni znana.

Gasilci iz IGD Kovinoplastika Lož in pripadniki mobilnega laboratorija ELME so postavili lovilce in pivnike na iztoke meteornih voda v bližnji potok, pripadniki mobilnega laboratorija ELME pa so na kraju tudi izvajali meritve zraka. 

Požar v Podskrajniku. FOTO: Voranc Vogel 
Požar v Podskrajniku. FOTO: Voranc Vogel 


Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin po požaru v tovarni Fragmata v Podskrajniku tamkajšnjim prebivalcem svetuje, da do pridobitve rezultatov analiz na onesnaženem območju živali ne pasejo oz. jih s paše umaknejo v hleve in omejijo gibanje hišnih ljubljenčkov.

Kjer živali ni mogoče odmakniti s pašnikov, uprava svetuje, naj jim na pašnikih omejijo gibanje in pokladajo krmo, pridobljeno z neonesnaženih območij oz. pridobljeno pred nastankom požara ali pridobljeno izven prizadetih območij. Uprava poleg tega priporoča še, da se krmo, pridelano na onesnaženem območju, po požaru označi in namesti ločeno od ostale krme in da se živali napaja z vodo iz javnega vodovoda.

Požar v podjetju Fragmat. FOTO: Ljubo Vukelič/Občina Cerknica
Požar v podjetju Fragmat. FOTO: Ljubo Vukelič/Občina Cerknica

 

Evakuirali štiri prebivalce in zaposlene iz bližnjega podjetja


Pristojni so po tem, ko je požar izbruhnil in se je začela intervencija, takoj začeli opozarjati okoliške prebivalce, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih in naj zaprejo okna. Zaradi splošne nevarnosti so sprožili tudi sirene javnega alarmiranja. 

Gasilci so evakuirali štiri prebivalce iz bližnjega stanovanjskega objekta in zaposlene iz bližnjega podjetja. Vzpostavili so občinski štab civilne zaščite, policija pa je med intervencijo zaprla širše območje okoli kraja požara. 

V požaru na srečo nihče ni bil poškodovan. 

Tako je bilo videti, ko je zagorelo:


NIJZ s priporočili, kako ravnati ob nevarnih izpustih


NIJZ je izdal priporočila za prebivalce, kako ravnati v podobnih primerih, ko v zrak zaidejo nevarne snovi. Če ste na zadimljenem območju oziroma v prostoru, kjer je mogoče zaznati vonj po dimu, se z njega čim prej umaknite. Ves čas upoštevajte sprotna navodila ekip za reševanje oziroma Uprave RS za zaščito in reševanje.

Požar v podjetju Fragmat. FOTO: Ljubo Vukelič/Občina Cerknica
Požar v podjetju Fragmat. FOTO: Ljubo Vukelič/Občina Cerknica


Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom. Osebna dekontaminacija: če ste bili izpostavljeni snovem, ki so nastajali pri požaru, odstranite prah in onesnaženo obleko ter jo shranite v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo operite z milom in velikimi količinami vode. Obrišite se in ponovno izperite, še opozarjajo na NIJZ.

Požar v Podskrajniku. FOTO: Voranc Vogel
Požar v Podskrajniku. FOTO: Voranc Vogel


Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu področju izognemo, dokler ta območja niso očiščena. Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, ki so povezane s požarom. Uporaba pitne vode - upoštevajte priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave RS za zaščito in reševanje.

Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.

Požar v podjetju Fragmat. FOTO: Ljubo Vukelič/Občina Cerknica
Požar v podjetju Fragmat. FOTO: Ljubo Vukelič/Občina Cerknica


Priporočajo čiščenje površin, ki jih je dosegel dim in še, da vrtnine in sadje, ki so vidno onesnažene s sajami in bi glede na doseženo stopnjo rasti oz. zrelosti že bili primerni za uporabo, zavržete. Ostale vrtnine in sadje pred zaužitjem temeljito operite.

Če je mogoče, preprečite raznos onesnaževal (pepela) v neonesnažena območja (npr. menjava obutve, uporaba predpražnika, čiščenje tačk domačih živali), še opozarjajo na NIJZ.

Preberite še:

Komentarji: