Starostnikov iz Ljutomera ne bodo selili v ptujsko bolnišnico

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da se s pristojnimi v bolnišnici nima več kaj pogovarjati, zato bo poiskal novo rešitev.
Fotografija: So v SB Ptuj dovolj pripravljeni na prihod starostnikov? FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
So v SB Ptuj dovolj pripravljeni na prihod starostnikov? FOTO: Marko Feist

Oskrbovancev ljutomerskega doma starejših, ki so okuženi z novim koronavirusom, ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, je po seji vlade na Brdu pri Kranju povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot je dejal, se s pristojnimi v bolnišnici nima več kaj pogovarjati, če ne želijo razumeti, zakaj bi bila selitev potrebna. Zato bo poiskal novo rešitev.
     
Gantar je v izjavi novinarjem po seji pojasnil, da je imel v ponedeljek sestanek z vodstvi ptujske in brežiške bolnišnice.

Vodstvo brežiške bolnišnice je prosil za pomoč pri reševanju problema izčrpanosti osebja v domu starejših v Šmarju pri Jelšah. A je pozneje prišlo do drugačne strokovne odločitve - pomoč bodo zagotovili v mariborski in celjski bolnišnici in zdravstvenih domovih.
 

Gantar: Upor ptujske bolnišnice je nepotreben


Povsem druge težave pa je treba reševati v domu starejših v Ljutomeru. Od tam so želeli del okuženih, ki sicer ne potrebujejo hospitalizacije, preseliti v ptujsko bolnišnico, »da bi lahko v domu vzpostavili normalne razmere, možnost delitve oskrbovancev na okužene in neokužene, razkuževanje prostorov in kar je še treba«. A glede na upor bolnišnice, ki ga je Gantar označil kot nepotreben, bodo našli drugo rešitev.

Ministrstvo za zdravje je na ponedeljkovem sestanku vodstvo ptujske bolnišnice seznanilo, da jo je izbralo za bolnišnico za covid-19, tja pa bi najprej preselili oskrbovance ljutomerskega doma starejših, ki so okuženi z novim koronavirusom.

A načrt je padel v vodo. Starostnikov iz Ljutomera tako ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, je po seji vlade na Brdu pri Kranju povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot je dejal, se s pristojnimi v bolnišnici nima več kaj pogovarjati, če ne želijo razumeti, zakaj bi bila selitev potrebna.

Zaposleni v Splošni bolnišnici Ptuj so namreč na jutranjem zboru delavcev izrazili nestrinjanje s selitvijo okuženih starostnikov. Najbolj jih je skrbelo, ker bodo v primeru uresničitve napovedi okuženi bolniki prihajali v okolje, ki je trenutno brez okužb. »Na nek način me je sram za kolege, ki ne želijo pomagati ljudem v domu starejših,«je bil oster Gantar. »Ali bomo poskusili zadeve reševati kadrovsko, omenili so mi možnost rešitev v Ormožu ... Najbolje, da grem sam tja, da na samem kraju vidim, katere rešitve bi bile mogoče,« je povzel minister.

Med razlogi za zaplet je omenil, da se manjše bolnišnice vedno bojijo, da bi jih na nek način spreminjali ali ukinjali. Zato je, kot je zatrdil, vodstvu pojasnil, da ne bi šli v spremembo odlokov in da gre za začasno rešitev, za mesec ali dva. »A očitno je bilo vseeno razumljeno narobe. Če ne želijo razumeti, zakaj je to smiselno in da bi na ta način pomagali, se z njimi nimam več kaj pogovarjati,« je dodal. Sam je sicer priznal, da je selitev starostnikov, ki so navajeni bivati v domu, težavna in jih s tem izpostavljajo dodatnemu stresu. »Po drugi strani pa moramo tam razmere urediti, ker v Ljutomeru ne gre več, kot je šlo do zdaj,« je dodal.
 

V ljutomerskem domu včeraj brez novih okužb


Z jutrišnjim dnem naj bi v SB Ptuj premestili 40 asimptomatskih bolnikov s covidom-19, varovancev Doma starejših občanov (DSO) Ljutomer

V DSO Ljutomer pravijo, da informacije o selitvi prihajajo iz Ljubljane in da oni o tem še ne vedo nič konkretnega, razen da se intenzivno iščejo rešitve. Predstavnik za stike z javnostjo v domu je povedal, da bo morda v zvezi s tem znanega kaj več po današnjem sestanku njihovega koordinacijskega tima.

V ponedeljek pri testiranju na covid-19 niso potrdili novih okužb. Potem ko v nedeljo niso jemali brisov, so v ponedeljek testirali 24 oseb. Tokrat niso imeli niti novih okužb niti novih ozdravelih.

Število potrjenih okužb v DSO Ljutomer tako ostaja 110, od tega je 82 stanovalcev, 22 zaposlenih v DSO in sedem zunanjih zaposlenih.

V domu so povedali še, da so se razmere uredile oziroma delovni pogoji izboljšali, odkar jim je na pomoč priskočilo zdravstveno osebje iz drugih zdravstvenih ustanov (ptujske in murskosoboške bolnišnice).
 

Neobveščena lokalna skupnost

 
Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek pravi, da o namerah premestitve 40 varovancev Doma upokojencev Ljutomer ni bila obveščena niti lokalna skupnost. »O nameri namestitve obolelih v ptujsko bolnišnico torej nismo bili obveščeni – šele po tem, ko smo sami začeli iskati informacije, so nam v vodstvu ptujske bolnišnice potrdili, da se bo to tudi zgodilo,« zatrjuje županja.
 
Njene kritike Splošne bolnišnice Ptuj pa se tukaj ne končajo. Pravi, da je vodstvo bolnišnice skupaj z ministrstvom to odločitev sprejelo od danes do jutri, ne da bi se lahko na Ptuju vnaprej pripravili in postopek izpeljali brez dodatnih tveganj.
 
»Na Ptuju smo naredili vse, da smo popolnoma zajezili virus in da nimamo niti enega pozitivnega primera. Zadnji pozitivni bris v covid ambulanti na Ptuju je bil 26. marca. Epidemija je v Sloveniji obvladana, v Podravju pa tako rekoč odpravljena,« pravi Nuška Gajšek.

Anica Užmah, direktorica ptujske bolnišnice, je potrdila, da je bil včeraj na sestanku z ministrom za zdravje sprejet sklep, da sprejmejo 40 bolnikov s covidom-19 iz doma Ljutomer, pri katerih poteka bolezen v blažji obliki.

»Takoj po sestanku smo začeli izvajati aktivnosti za pripravo ločenega oddelka, čakamo na zaščitno opremo in na bolnike. Včeraj je bila na sestanku podana informacija, da bi selitev bolnikov lahko začeli že danes, vendar se po zadnjih informacijah to ne bo zgodilo, še tudi jutri ne,« je še dodala direktorica.
 

Nesprejemljiva grožnja ustanovam


Andrej Čuš. FOTO: Roman Šipić/Delo
Andrej Čuš. FOTO: Roman Šipić/Delo
Na zgornjo novico se je odzval Andrej Čuš, predsednik Stranke Zelenih Slovenije: »Na Ptuj se oblastniki v Ljubljani spomnijo samo takrat, ko je treba kaj vzeti ali pomagati, ko se deli, pa se na nas pozabi. Kljub temu da smo se do zdaj vedno izkazali in pomagali, pa je nesprejemljivo, da se našim ustanovam grozi. To je očitno nova praksa, ki me zelo žalosti in v časih, ko bi morali držati skupaj, ne navdaja z optimizmom. V teh časih moramo delovati skupno, enotno in solidarno, a to bomo težko, če nekateri niso odkriti.«

Komentarji: