Varstvo pred mučenjem in nečloveškim poniževanjem

Državni preventivni mehanizem: Posebno poročilo bodo poslali v parlament

Objavljeno
21. januar 2020 08.00
Posodobljeno
21. januar 2020 08.00
Srečanje je vodil vodja programa državnega preventivnega mehanizma Ivan Šelih.
Ljubljana – Varuh človekovih pravic je prejšnji teden organiziral redno letno srečanje s predstavniki nevladnih organizacij, ki sodelujejo pri izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma (DPM).

Srečanje, ki so se ga udeležili predstavniki več društev, med njimi Zveze društev upokojencev Slovenije, društva Spominčica, Pravno-informacijskega centra in Mirovnega inštituta, je vodil vodja DPM Ivan Šelih, namestnik varuha, so zapisali na spletni strani urada.

Kot smo na straneh Generacije + že poročali, DPM v okviru svojih nalog in pooblastil obiskuje kraje, kjer je ljudem odvzeta prostost, in tudi tako preverja, kako z njimi ravnajo. Gre za varstvo pred mučenjem in drugimi oblikami nečloveškega in poniževalnega ravnanja in kaznovanja.
63
institucij in krajev, kjer je ljudem odvzeta prostost, so obiskali lani

Na srečanju so pregledali opravljeno delo v preteklem letu, ko so obiskali 63 institucij in krajev, kjer je ljudem odvzeta prostost. O teh obiskih in izdanih priporočilih ter aktivnostih organa DPM bodo pripravili posebno poročilo in ga med drugim poslali tudi v parlament.