Varuhinja: Pregon novinarjev slabo deluje na svobodo izražanja

Varuhinja je pozvala k čimprejšnji spremembi kazenskega zakonika.

Objavljeno
19. februar 2015 16.02
Posodobljeno
19. februar 2015 16.35
Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravi RS, med pogovorom za Ono, prilogo časnika Delo, v Ljubljani, 19. junija 2013.
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer opozarja, da kazenski pregon novinarjev lahko zastraševalno deluje na svobodo izražanja in pravico javnosti do obveščenosti. Pričakuje, da bodo kmalu pripravljene spremembe kazenske zakonodaje, ki bodo ustrezno zaščitile vlogo novinarjev in medijev.

»Varuh zaskrbljeno spremlja več primerov kazenskega pregona novinarjev, ki razkrivajo za javnost pomembne primere zlorab ali domnevnih zlorab v gospodarstvu in politiki,« je Nussdorferjeva dejala na današnji novinarski konferenci.

Kazenski pregon novinarjev ne glede na morebitne oprostitve v nadaljevanju postopkov deluje zastraševalno in omejevalno na svobodo novinarskega dela in svobodo novinarskega izražanja, s tem pa tudi na pravico javnosti do obveščenosti, je opozorila.

Pričakuje, da bo ministrstvo za pravosodje čim prej pripravilo ustrezne spremembe kazenske zakonodaje. Od državnega tožilstva pa pričakuje, da bo pri obravnavi tovrstnih primerov do spremembe zakonodaje upoštevalo možnosti za zavrženje ovadb.

Glede pripomb zaradi postavljanja digitalnega radijskega sistema brez sodelovanja javnosti so pri varuhu po pogovoru s pristojnim ministrstvom in nevladnimi organizacijami ugotovili, da gre za vzdrževalna dela. Pri tem tako ne velja zakon o graditvi objektov in zato pri varuhu ne bodo vložili zahteve za presojo ustavnosti zakona.

Varuhinja pa je izrazila zadovoljstvo, da so tudi zaradi njihovega opozarjanja ponekod upoštevali voljo ljudi in nekatere bazne postaje prestavili. Napovedala je, da bodo še naprej pozorno spremljali postavljanje baznih postaj.

Ob drugi obletnici nastopa svojega mandata je povedala, da so lani prejeli 3078 pobud, leto prej pa 3400. "Ob vsakem prihodu novega varuha se število pobud poveča. Prvo leto njegovega dela zaznamuje tudi več pobud," je opozorila. Lani pa so prejeli skoraj 12.500 prošenj za informacije, kar je rekordno število, je dejala.

Nussdorferjeva je mandat varuhinje nastopila 23. februarja 2013.