Vas Strnišče bi gospodarska cona povsem zadušila

Investitorji in kidričevski župan iščejo prostor za novo gospodarsko cono.

Objavljeno
07. december 2017 21.32
Franc Milošič
Franc Milošič

Okrog sto prebivalcev vasice Strnišče v občini Kidričevo se je uprlo županu Antonu Leskovarju, ki hoče v bližini njihovih domov urediti dobrih deset hektarov veliko gospodarsko cono. Čeprav zahtevka za spremembo prostorskega načrta občina pri državnih organih še ni vložila, pa je za Delo povedal, da bo skušala najti še drugo lokacijo in preveriti, kje bi zaintersiranim investitorjem lahko ponudila ustrezen prostor za gradnjo.

"Na občino smo dobili tri pobude. Zanimivi smo postali za investitorje potem, ko smo slovenski vladi pri iskanju zemljišča za Magno ponudili velike gozdnate površine okoli Kidričevega. Podjetje Jagros zdaj išče vsaj osem hektarov velikio parcelo, kjer bi lahko zgradilo svoj logistični center. Avtoprevozništvo Frangež se na svoji sedanji lokaciji ne more več širiti, zato bi se preselilo nekam, kjer bi rado kupilo tri hektare zazidljivega prostora za upravo, črpalko, skladišča, delavnice in parkirišča. Eden od kooperantov Perutnine Ptuj pa bi rad na svojem zemljišču tam zraven zgradil piščančjo farmo," pojasnjuje Leskovar. "Na ministrstvu za okolje smo preverjali, kje bi to bilo možno, niso pa tam še presojali o tej lokaciji. Celoten postopek je dolg, dolg je seznam soglasodajalcev, mi pa jim naše zamisli še niti poslali nismo."

Ko bi ideja dobila vsaj nekaj konkretnih obrisov, bi jo obravnavali in jo javno predstavili, ugovarja vaščanom Strnišča, ker da jih o nameri ni nič obvestil.

Godpodarsko cono bi lahko urejali šele potem, ko  bo predvidoma v prihodnjih treh letih zgrajena obvoznica za Talum. Cona bi se stanovanjskim hišam, približala na 150 metrov, zanjo bi podrli tamkajšnji gozd. Vaščani so še posebej besni, ker imajo že zdaj okoli svoje vasi veliko ekoloških problemov. "Naša vas leži dobesedno sredi smetišč in odlagališč strupov. Na zahodnem robu vasi imamo prav blizu hiš  42 hektarov veliko odlagališče rdečega blata iz časa, ko so v tovarni aluminija še predelovali boksit v glinico. Na južnem robu je tovarniško smetišče in odlagališče tovarniškega pepela, na severu je vas prerezala varovalna ograja železnice, na vzhodu pa je velik industrijski kompleks Taluma," opisuje položaj vodja civilne iniciative v Strnišču Matjaž Vavken. Zato so ljudje tam prepričani, da bi si takšna bremena morali občani bolj enakomerno porazdeliti. 

"Pogovor z županom ni bil uspešen. Ni nas hotel slišati, le svoje je ponavljal. Še več, v primeru da ne pristanemo na njegove uničujoče načrte, nam je grozil z izklopom javne razsvetljave  v delu vasi, kjer ulica ni občinska last. in kanalizacije. Pa s povišanjem cene kanalizacije, ker če mi ne sodelujemo pri občinskih projektih, zakaj bi se on zavzemal za nas. Da so takšne grožnje brez podlage, a nam ni vseeno, da nas obravnava kot drugorazredne občane," še dodaja Vavken. Župan je na sestanku s civilno iniciativo povedal, da je kvadratni meter zemljišča v strnišču le 7 evrov, v coni na vzhodu občine pa 40 evrov.

"To bi bil razvoj, tam bi dobili naši občani nova delovna mesta," pa vztraja župan. Ta se je tudi že pogovarjal z lastniki zemljišč. Kar 29 jih je in pripravljeni so prodati zemljo."Razumem, da so proti piščančji farmi. Ko pa so sprejeli obvoznico za Talum, bi morali vedeti, da bo ob njej zraslo še kaj. Talum je že vložil zahtevek za razširitev svoje cone preko tovarniške ograje in že dobil  prvo soglasje za širitev na gozdno območje."

Podjetje Transport Frangež iz Zgornjih Jablan, ki trenutno zaposluje nekaj nad sto ljudi, je pri preselitvi v obrtno cono napovedalo še 70 novih zaposlitev. A tam poudarjajo, da ne bodo gradili nikjer, kjer bi ljudje nasprotovali njihovi prisotnosti. Podjetje Jagros iz Podplata pri Rogaški Slatini pa bi zgradilo za začetek 30 tisoč kvadratnih metrov veliko centralno logistično skladišče in še zunanje skladišče za gradbeni material. Iz njega bi oskrbovali svojih sedanjih 38 trgovin Jager na obnočju Prekmurja, Štajerske in Dolenjske. Predelovali bi tudi mesne izdelke, imeli svojo pekarno in pakirnico različnega blaga. Poleg svojih sedanjih 570 zaposlenih v novem centru obljubljajo še 80 novih delovnih mest. Vaščani pa kidričevskemu županu očitajo, da je lastnik Jagrosa njegov strankarski (SDS) kolega in da je gospodarska cona zato politični projekt. Leskovar pravi, da bi Jagros, če bi našel primerno mesto za svoj center, prebivalcem Lovrenca na Dravskem polju, ki zdaj v svoji vasi nimajo trgovine, zgradil svojo prodajalno, ker bi tudi s tem izboljšal njihovo vsakdanje življenje. 

Zagotovo pa bi ga že tako ogroženim ljudem v Strnišču nova cona poslabšala. "Izkoristili bomo vsa sredstva, da je ne bo," pa so odločni v civilni iniciativi.