Vasko Simoniti za ohranitev Kolizeja

Minister za kulturo v odhajanju je ljubljanskega župana pozval, naj takoj odpravi nezakonit odlok, s katerim bi v praksi omogočil rušitev Kolizeja.

Objavljeno
21. november 2008 21.07
Vasko Simoniti
Janez Petkovšek/Ma. J.
Janez Petkovšek/Ma. J.
Ljubljana - Minister za kulturo v odhajanju Vasko Simoniti je ljubljanskega župana Zorana Jankovića pozval, naj takoj odpravi nezakonit odlok o spremembah odloka o razglasitvi spomenikov naravne in kulturne dediščine na območju med Aškerčevo, Tivolsko in Slovensko cesto v Ljubljani, s katerim bi v praksi omogočil rušitev Kolizeja. Ugotovil je, da so spremembe odloka, sprejete na oktobrski seji mestnega sveta, v nasprotju z zakonom o varstvu kulturne dediščine in ustavo.

Simoniti je v »pravnem poduku« zapisal, da mora nezakonitosti in neustavnost sprememb odloka odpraviti na svoji prvi redni ali izredni seji mestnega sveta (prva redna bo 24. novembra, op. p.) oziroma najpozneje v 15 dneh po prejemu poziva. O svoji odločitvi mora takoj obvestiti kulturno ministrstvo in jo objaviti v uradnem listu. Ker je župan poziv prejel v četrtek, mora odlok popraviti najpozneje v prvih dneh decembra. Če tega ne bo storil, bo ministrstvo predlagalo vladi, naj pri ustavnem sodišču vloži zahtevo za oceno skladnosti sprememb odloka z ustavo in zakonom, skupaj s predlogom za začasno zadržanje njihovega izvajanja.

Kaže, da je kulturni minister upošteval predlog ljubljanskega svetnika Mihe Jazbinška, naj zaradi domnevne nezakonitosti uvede nadzor nad zakonitostjo spornega odloka. Resno je vzel tudi njegovo grožnjo, da ga bo kazensko ovadil, če ne bo opravil svoje dolžnosti. Sodeč po sedem strani dolgem pozivu in temeljiti obrazložitvi posameznih kršitev zakona in ustave, se je Simoniti tega lotil tako resno, da njegov naslednik ne bo imel težav pri nadaljnji obravnavi zadeve.

Ljubljanski župan je pri sprejemanju sprememb odloka po hitrem postopku po Simonitijevem prepričanju kršil 2., 3., 4., 12., 23., 24. in 36. člen zakona o varstvu kulturne dediščine in 14., 73. ter 153. člen ustave.

Mestni občini Ljubljana (MOL) je minister očital, da je posegala v državne pristojnosti. Mestni svet je tako predpisal nadzorovano odstranitev Kolizeja, ki je bil do sprejetja sprememb učinkovito in celostno zaščiten. Z nezakonito odstranitvijo se po njegovem v javnosti zmanjšuje zavest o vrednotah dediščine, če se med tremi mogočimi alternativami (prenova, popolna rekonstrukcija, odstranitev) izbere tisto, ki najbolj škoduje varovanim vrednotam spomenika. To še toliko bolj, ker predvideva le njihovo parcialno uporabo v novogradnji na istem mestu ali ohranitev v muzeju - kljub kulturnovarstvenem mnenju Zavoda za varstvo kulturne dediščine, da je med tremi alternativami obnova spomenika na prvem mestu.

V nadaljevanju je minister okrcal lastnika objekta Jožeta Anderliča, da od izdaje inšpekcijske odločbe dve leti ni storil nič, da ta ne bi propadal in da bi moral dati predlog za spremembo statusa spomenika pristojni zavod, ne pa MOL ali lastnik stavbe. Zavodu za varovanje kulturne dediščine je očital, da je s svojimi mnenji in odgovori na mestne in Anderličeve zahteve prehiteval in presegal svoja pooblastila, opozoril pa je, da je spomenik del posebej zaščitene Gosposvetske ceste. To pomeni, da bi o morebitnih spremembah, ki bi vplivale tudi na to območje, morali imeti možnost soodločati še lastniki drugih stavb ob tej cesti.

Kaj pravijo v Mestni občini Ljubljana?

Ljubljanski župan Zoran Janković včeraj ni hotel komentirati odločitve ministra Vaska Simonitija. Vodja oddelka za odnose z javnostjo Tjaša Ficko je sporočila, da bodo zadevo šele proučili in v prihodnjih dneh komentirali. Mestni svetnik Peter Sušnik (SDS) je o pozivu ministrstva povedal: »Hvala bogu, da ima vsaj nekdo v tej državi občutek in posluh za varovanje kulture in kulturne dediščine. Prepričan sem, da bo župan vztrajal pri svojem, ker mu je za kulturo figo mar. Bolj so mu namreč pomembne stolpnice. Zato lahko pričakujemo, da bo šel postopek naprej na ustavno sodišče. Bomo videli, kako bo odločilo to.« Slavko Slak (LDS) pričakuje, da bo mestna uprava proučila očitke ministrstva o nezakonitosti sprejetega odloka: »Upam, da je mestna uprava ravnala pravilno, če ni, verjamem, da bo temu primerno ukrepala. Sicer pa se polemike o možnosti zaščite in obnove Kolizeja vlečejo že predolgo. Če država meni, da ima ta objekt tako velik nacionalni pomen, naj ga odkupi in v skladu s svojimi željami tudi obnovi.«

Iz sobotnega tiskanega Dela