Včeraj le ena nova okužba, smrti ni bilo

Včeraj do 24. ure so opravili 1182 testov.
Fotografija: Skupaj se je število okuženih od začetka epidemije do včeraj povzpelo na 1461. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Skupaj se je število okuženih od začetka epidemije do včeraj povzpelo na 1461. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Včeraj do 24. ure so na območju Slovenije evidentirali le eno novo okužbo z novim koronavirusom, je objavila vlada na svojem portalu. Novih smrtnih žrtev ni bilo, skupno število smrti zaradi covida-19 ostaja 102. 

V bolnišnicah ostaja hospitaliziranih 40 obolelih, na intenzivni negi devet. Odpustili so tri osebe. Skupaj se je število okuženih povzpelo na 1461. Skupno so doslej opravili 64.547 testov.




 

Dr. Beović: Smrtnost v slovenskih domovih za ostarele izredno nizka


FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Vodja vladne strokovne posvetovalne skupine dr. Bojana Beović je dopoldne podala oceno, da se epidemija v Sloveniji lepo umirja. Že od 30. aprila število dnevnih novih okužb ni preseglo števila deset, reprodukcijsko število je zdrsnilo pod število ena. Se pravi, da – statistično gledano – vsak okuženi v Sloveniji zdaj okuži manj kot enega človeka.

Znova je opozorila, da na tej stopnji epidemije epidemiologi na terenu vsako okužbo skrbno raziščejo, preiščejo kontakte okuženega, žarišča so znana. Okužbe brez znanega kontakta so vnesene iz tujine.

Na prave učinke dozdajšnjih sprostitvenih ukrepov bo treba počakati nekje do izteka aktualnega tedna, a bomo, če bodo ostale razmere ugodne, blizu normalizaciji življenja, meni. Seveda ob upoštevanju socialne distance in novih standardov javnega življenja, kar je, kot je dodala, že vplivalo tudi na manjšo razširjenost drugih bolezni dihal.

Po drugi strani jo skrbi odpiranje državnih meja. Odpiranje meja znotraj EU mora biti soglasno in v začetku omejeno na države s primerljivim tveganjem, meni. Ob morebitnem drugem valu pandemije jo skrbi predvsem pomanjkanje kadrov v zdravstvu. Ne le v bolnišnicah, pač pa tudi v domovih starejših občanov. Ob tem tudi omejitve prostora v bolnišnicah in njihovo stanje. To so sicer stara vprašanja, ki jih je epidemija znova intenzivirala.





Stanje v slovenskih domovih starejših občanov je od začetka epidemije sprožalo številna vprašanja. Vlada oziroma NIJZ, denimo, o smrtih njihovih varovancev kljub novinarskim vprašanjem kar dolgo ni posredovala konkretnejših podatkov. Dr. Beović zdaj meni, da je bila smrtnost v domovih v Sloveniji izredno nizka.

Tudi smrtnost v Sloveniji glede na število prebivalcev nasploh označuje za nizko. To v primerjavi z bolj ogroženimi zahodnoevropskimi državami velja, sicer pa Slovenija na lestvici s statističnimi podatki o smrtnosti za 140 držav na svetu še vedno zaseda visoko mesto. Danes je na 24. mestu.

Več iz te teme:

Komentarji: