Več kadrovskih potez na področju zdravstva

Na ministrstvu za zdravje so za državno sekretarko imenovali Jernejo Farkaš Lainščak. Z mesta vodje direktorata za zdravstveno varstvo pa razrešili Nino Pirnat.
Fotografija: Vlada je zamenjala tudi predstavnike ustanovitelja v svetu javnega zdravstvenega zavoda Splošne bolnišnice Izola. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Vlada je zamenjala tudi predstavnike ustanovitelja v svetu javnega zdravstvenega zavoda Splošne bolnišnice Izola. FOTO: Jure Eržen/Delo

Vlada je na današnji seji sprejela nekaj kadrovskih potez. Med drugim je na ministrstvu za zdravje za državno sekretarko imenovala Jernejo Farkaš Lainščak. Z mesta vodje direktorata za zdravstveno varstvo so razrešili Nino Pirnat. Farkaš Lainščakova je bila doslej zaposlena v Splošni bolnišnici Murska Sobota kot višja zdravnica specialistka, odgovorna za vodenje raziskovalne in izobraževalne dejavnosti, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Leta 2005 je diplomirala iz medicine, leta 2009 doktorirala iz biomedicine in leta 2010 postala specialistka javnega zdravja. Kot zdravnica sekundarijka je delovala na kliničnem oddelku za žilne bolezni v UKC Ljubljana, v Zavodu za zdravstveno varstvo Celje pa kot specializantka. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je delovala kot nacionalna ekspertka za področje javnega zdravja.

Za svoje dosedanje delo je prejela številne nagrade in priznanja, med drugim priznanje Zdravniške zbornice Slovenije za medicinski dosežek leta 2018 pomurske regije. Je tudi predsednica slovenske mreže za promocijo zdravja v bolnišnicah in članica mnogih domačih in mednarodnih organizacij. Pri svojem delu je bila vključena v strokovno in raziskovalno delo na več področjih in je mentorica mladim raziskovalcem in recenzira pomembne mednarodne znanstvene publikacije.

Zamenjali so tudi vršilko dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Zamenjali so tudi vršilko dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo. FOTO: Leon Vidic/Delo


Vlada je danes tudi imenovala Darjo Hrga za generalno sekretarko na ministrstvu za zdravje, in sicer s 6. julijem, imenovana pa je do 5. julija 2025. Sašo Jazbec je vlada razrešila s položaja vršilke dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko, pri čemer so pojasnili, da direktorat ukinjajo oziroma ga združujejo z direktoratom za zdravstveno varstvo.

Zamenjali so tudi vršilko dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo. Namesto Nine Pirnat, ki jo je na ta položaj sicer imenovala že aktualna vlada po tem, ko je morala oditi z vrha Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je vlada danes imenovala Marijo Magajne. Zamenjala je tudi vodstvo direktorata za dolgotrajno oskrbo. Namesto Eve Helene Zver so za v. d. direktorja imenovali Klavdijo Kobal Straus.

Vlada je zamenjala tudi predstavnike ustanovitelja v svetu javnega zdravstvenega zavoda Splošne bolnišnice Izola. Razrešila je dosedanje člane Damjana Kreslina, Matjaža Juvančiča in Mirka Miklavčiča. Do izteka mandata sveta zavoda, to je do 17. maja 2021, pa so v svet imenovani Biserka Simčič, Darko Grgič in Aldo Brundula. Je pa nov mandat vlada danes podelila direktorju urada za kemikalije Alojzu Grabnerju za dobo petih let.

Komentarji: