Na romanju treh Slovenij več kot 1500 ljudi

Govorniki so Slovence pozvali, naj se bolj povezujejo s svojimi rojaki, ki živijo raztreseni po vsem svetu.

Objavljeno
06. avgust 2017 18.45
mfe-SVETE VISARJE
K.M., STA
K.M., STA

Trbiž - Na Svetih Višarjah je bilo danes 29. romanje treh Slovenij, ki se ga je udeležilo več kot 1500 ljudi. Romanje, ki ga prirejata Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi, sta s pridigo in predavanjem letos obogatila ljubljanski nadškof Stanislav Zore ter pravnik in politolog Andrej Fink.

Osrednji govornik Andrej Fink, ki se je nedavno preselil iz Argentine v Slovenijo, je v predavanju z naslovom Upanje v večno Slovenijo dejal, da bi vse tri Slovenije - matična, zamejska in zdomska - morale biti eno. »Marsikdaj v matični Sloveniji niti na državni ravni niti na ravni ljudstva ni posluha za to, kar se dogaja med Slovenci, ki so od Ljubljane oddaljeni samo dobro uro vožnje z avtomobilom za severno ali zahodno mejo,« je bil kritičen Fink in dodal, da so »dolga desetletja uradnega domačega enoumja povzročila, da so meddržavne meje postale tudi notranje meje v narodu.«

Čeprav po letu 1991 zaznava pozitivne spremembe, meni da se Slovenci še vedno premalo povezujejo s svojimi rojaki, ki živijo samo nekaj streljajev čez mejo. Pravi, da so Slovenci tesno povezani z domovino, četudi živijo raztreseni po vsem svetu in da je treba na novo povezati preteklost s sedanjostjo, ki je uprta v prihodnost. »Če nam Slovenija, taka kot je danes, ni všeč, je naša naloga, da jo dokončno spremenimo,« je dejal. Zaključil je z mislijo, da »naj bo trojna Slovenija vsem in za vse, kjerkoli nam je dano živeti, primeren in prijeten krov in zatočišče.«

Ljubljanski nadškof je po pozdravu rektorja svetovišerske božjepotne cerkve Petra Laha vodil somaševanje z izseljenskimi duhovniki. Vse prisotne vernike je povabil k poenotenju svojega življenja, k globljemu razmisleku, spreobrnjenju in življenju slovenstva, krščanstva, slovenskega jezika in kulture v polnosti. »V vseh treh Slovenijah bomo Slovenci živeli iz istih korenin, ne bomo zaprti v domačijskost, ampak bomo rasli v srečevanju, drug drugega bomo bogatili in plemenitili,« je dejal.

Slovensko in evropsko himno je zaigral Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov, medtem ko je med mašo pel mešani pevski zbor Zarja. Med številnimi uglednimi osebnostmi, ki so se udeležili romanja, je Zvone Žigon predstavljal urad za Slovence po svetu in v zamejstvu, medtem ko je vsakoletni gost romanja evropski poslanec Lojze Peterle za STA izpostavil željo, da bi »vse tri Slovenije v prihodnje polnokrvno živele«.