Velik adventni venec sredi Črne

Izdelali so ga dijaki Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

Objavljeno
17. december 2017 18.37
Adventni venec
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Črna na Koroškem – Dijaki četrtega letnika Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje (Miha Drolc, Rebeka Robnik, Matic Cmerešek in Anja Knez) so v Črni na Koroškem izdelali velik adventni venec. 

Tri dni so potrebovali, da so izdelali zeleni del venca, za krasitev pa so zadostovale tri ure. Tako močno so ga povezali, da ga zadnji organski veter in obilno deževje nista niti poškodovala. Adventni venec, premera pet metrov in debeline 70 centimetrov, krasi ploščad pred kulturnim domom. Težak je okoli 600 kilogramov, vanj pa so dijaki zvezali veje kar treh odraslih smrek, za kar so porabili kilometer žice za povijanje.

Venec so okrasili s približno 350 okraski različnih velikosti in oblik. Odločili so se za srebrno-zlato kombinacijo. Venček krasijo pentlje in srebrnega tila, okoli venčka pa je ovitih kar 150 metrov lučk. Štiri adventne svečke so v obliki polkroga. 

Na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju, kjer velik adventni venček vsako leto okrasijo in postavijo na ogled tudi v središču Celja, so na Koroško prišli prvič. "In sicer na povabilo črnjanske županje Romane Lesjak," so sporočili s šole. Priprava velikih adventnih vencev predstavlja za dijake velik izziv. Črnjani so nad ustvarjalnostjo dijakov navdušeni.