Velika kolesarska prireditev v Litiji

Udeleženci jutrišnjega kolesarjenja bodo lahko izbirali med tremi potmi.

Objavljeno
14. junij 2013 12.31
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Litija - Jutri bo v Litiji potekala rekreativna prireditev z naslovom Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije. Kolesarjenje bo potekalo po treh trasah, prilagojenih za družinsko, cestno in gorsko kolesarjenje. Registracija udeležencev bo ob 8. uri pri Tenis klubu AS v Litiji. Kolesarjenje se bo zaključilo v Cerovici s podelitvijo nagrad za najstarejšega in najmlajšega udeleženca ter najštevilčnejšo družino.

Cestni kolesarji gredo v Deželo kozolcev

Kakor je za spletno Delo povedala Ana Savšek iz Razvojnega centra Srca Slovenije, se bo jutri tudi uradno začela kolesarska sezona v tem delu Slovenije, ki bo z zbiranjem nalepk na kolesarskih točkah pri turističnih ponudnikih po območju Srca Slovenije potekala do septembra.

Cestne kolesarje bo jutri pot vodila mimo gradu Bogenšperk in nato v Deželo kozolcev v Šentrupert, kjer so pred nedavnim tudi uradno odprli prvi muzej s kozolci na svetu. Prevozili bodo 88 kilometrov. Rekreativci in družinski kolesarji se bodo lahko podali na prijetno in manj zahtevno pot, ki bo dolga 35 kilometrov. Gorski kolesarji pa bodo prevozili 37 kilometrov in se tudi povzpeli na Veliko Presko, od koder se odpira razgled na dolenjsko gričevje in Posavsko hribovje.

Kolesarske poti so speljane po osmih občinah

Štartnina za udeležence znaša dvanajst evrov, za otroke pa sedem evrov. V ceno je vključen topel obrok v gostilni Pustov mlin v Cerovici in domača kolesarska malica zadruge Jarina. Vsak udeleženec bo ob prijavi prejel tudi kolesarski vodič z naslovom S kolesi po Srcu Slovenije, v katerem je vrisanih vseh 32 kolesarskih poti in znamenitosti, ki ga je izdal Razvojni center Srca Slovenije. Kolesarske poti potekajo med Kamniškimi Alpami in dolenjskim gričevjem, skozi občine Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš, Šentrupert in Šmartno pri Litiji.

Na voljo kar 1448 kilometrov poti

Za poletne izlete je po Srcu Slovenije na voljo 1.448 kilometrov skupne dolžine poti za kar 91 ur kolesarjenja. Poti so razdeljene po tipih, in sicer na treking, družinske, cestne in gorske trase, zato lahko vsak kolesar poišče sebi primerno pot. Za treking kolesarje so trase speljane po stranskih poteh in ob zanimivih točkah, pri čemer so izpostavljeni odseki, ki so primerni za družine. Cestne poti potekajo zgolj po asfaltnih cestah ter so daljše in zahtevnejše, za gorske kolesarje pa so pripravili zelo razgibane možnosti po utrjenih gozdnih poteh, kolovozih, makadamskih cestah z vzponi različnih težavnosti. Uporabniki lahko s pomočjo QR povezav na svoje mobilne telefone prenesejo GPS koordinate posameznih kolesarskih tras, je še povedala Savškova.