Veliko nam pomeni, če lahko komu pomagamo

Korporativno prostovoljstvo: Ta teden se začnejo številne prostovoljne akcije velikih podjetij, kot sta Krka in Lek Novartis
Fotografija: Prostovoljci Krke lani v DSO Metlika vrtičkajo s stanovalci DSO Metlika. Foto arhiv podjetja
Odpri galerijo
Prostovoljci Krke lani v DSO Metlika vrtičkajo s stanovalci DSO Metlika. Foto arhiv podjetja

Ljubljana – Danes se začenja 8. Krkin teden humanosti in prostovoljstva, od srede do konca maja pa bodo potekali že 15. dnevi sodelovanja z lokalno skupnostjo, ki jih organizira Lek Novartis. Obe farmacevtski velikanki sta aktivni na področju prostovoljstva tudi širom po svetu; sodelavci v Krkinih podjetjih in predstavništvih se v to dejavnost letos vključujejo v 24 državah, tudi na primer v Indiji, Novartisov projekt korporativnega prostovoljstva na globalni ravni pa deluje na šestih celinah v 58 državah.

Dati človeku toplino in odprto srce je tisto, čemur sledijo prostovoljci krkaši, kot se poimenujejo sodelavci Krke. Danes se namreč začenja 8. Krkin teden humanosti. V sedmih letih so krkaši prostovoljci opravili skoraj 7100 dobrodelnih dejanj, in kot je na predstavitvi letošnjega Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva dejala Elvira Medved, vodja službe za odnose z javnostjo pri Krki, se ta skupina sodelavcev vsako leto poveča za okrog sto posameznikov; lani jih je bilo že 1100. Seveda se tako krepijo vezi med Krko in okoljem, a tudi vezi med zaposlenimi, in tako je tovrstna akcija pozitivna za vse. V sedmih letih so Krkini prostovoljci zbrali skupaj 23 ton oblačil, hrane, igrač, higienskih in podobnih potrebščin za Rdeči križ in Karitas ter ves ta material tudi sortirali. Ponosni so na to, da so v zadnjih sedmih letih Krkini prostovoljci darovali že 800 litrov krvi. V tej akciji, ki poteka po vsej Sloveniji in letos v 24 državah po svetu, v katerih je Krka prisotna, so zelo pomembni tudi njihovi obiski domov za starejše in varstveno-delovnih zavodov.


Obiskali bodo domove starejših


Letos so napovedali obisk v 26 domovih za starejše občane; danes bodo v Domu starejših občanov Ljubljana Vič - Rudnik, enoti Bokalce, potem v Centru starejših Krško in v Domu dr. Janka Benedika Radovljica. Obiskali bodo tudi deset varstveno-delovnih centrov in zavodov, gasilsko društvo in danes tudi Osnovno šolo Dragotina Ketteja v Novem mestu. Elvira Medved je pojasnila, da je pri takšnih druženjih zelo pomembna že lepa beseda, stisk roke, predvidene pa so seveda tudi različne dejavnosti.

V Centru za usposabljanje in varstvo Dolfke Boštjančič Draga se bodo na primer prostovoljci sprehajali z varovanci, skupaj bodo kuhali, zapel jim bo Mešani pevski zbor Krka. Drugod bodo pripravili športne igre, urejali okolico šole, pripravili plesne delavnice, varovance Mladinskega doma Malči Belčeve bodo peljali na kopanje v Dolenjske Toplice, v Centru Janeza Levca se bodo na primer v četrtek predstavili gasilci, v Centru za usposabljanje Elvire Vatovec v Strunjanu bodo jutri za varovance pripravili tečaj nordijske hoje, sprehod po Strunjanu in druge sprostitvene vaje ter malico na plaži. Tudi na živali niso pozabili, zato zbirajo pakirano pripravljeno hrano za živali, jutri pa bodo delovali Krkini prostovoljci v Zavetišču za živali v Mariboru, kjer bodo čistili in urejali okolico zavetišča.

Sobota (13. aprila) je rezervirana za dan oprtih vrat, kjer bo sodelovalo okrog 80 prostovoljcev, saj pričakujejo več kot dva tisoč obiskovalcev iz vse Slovenije izpod okrilja F3ŽO in tudi 600 krkašev in njihov ožjih družinskih članov. Po programu si bodo lahko ogledali proizvodne prostore Krke: Sintezo 4, Notol 2, razvojno-kontrolne centre, v galeriji upravne stavbe bodo merili tlak, sladkor, predvajali film o Krki in se seznanjali s Krkinimi izdelki, ki jih bodo predstavljali strokovnjaki.

Tudi lani so prostovoljci Leka zbirali dobrote za Anino zvezdico. Foto: Arhiv podjetja
Tudi lani so prostovoljci Leka zbirali dobrote za Anino zvezdico. Foto: Arhiv podjetja

 

Lekova solidarnost je del globalne Novartisove


Tudi v Leku so Novartisovi prostovoljci v Sloveniji v zadnjih petnajstih letih lokalni skupnosti namenili že na desettisoče ur in skupaj z letošnjimi že 15. dnevi sodelovanja jih bodo našteli več kot 42.200. Letos naj bi sodelovalo 680 zaposlenih v Novartisu v Sloveniji, pomagali bodo vsaj 60 različnim organizacijam in več kot 12.000 posameznikom. Akcija Novartisovih sodelavcev v Sloveniji (Lek, Sandoz, Farmacevtika in Onkologija) se bo začela v sredo, 10. aprila, in bo potekala do 29. maja, in to po vsej Sloveniji, od Lendave do Debelega rtiča.

S svojim posluhom za sočloveka in pomočjo izkazujejo dolgoročno zavezanost in povezanost z lokalnim okoljem in kraji, v katerih delujejo, je ob letošnjih 15. dnevih sodelovanja z lokalno skupnostjo poudaril Zvone Bogdanovski, predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji. Tako izkazujejo dolgoročno povezanost s tem kraji, krepijo pa se tudi vezi med sodelavci, ki pomagajo drugim in hkrati sodelujejo med seboj. S svojimi dnevi sodelovanja, ki trajajo kar ves mesec, so, kot pravijo, postali tudi dober vzor drugim družbam.
 

Darjujejo kri, zbirajo hrano, urejajo okolico ...


Tudi Lekovi prostovoljci se družijo s starejšimi, letos, so napovedali, bo to v domovih v Ljubljani, Mengšu in na Prevaljah. Sicer pa darujejo kri, zbirajo hrano, urejajo okolico šol in drugih ustanov, pripravljajo izlete za otroke s posebnimi potrebami in podobno. Njihov mesec prostovoljstva se bo začel v sredo z darovanjem krvi v Ljubljani, v četrtek bo sledilo urejanje otroškega letovišča ZPMS v Pacugu, prihodnji teden bodo na Novartisovih lokacijah v Sloveniji potekale zbiralne akcije za Anino zvezdico, ZMPS, Zavetišče Horjul in za Malo hišo v Tešanovcih. Napovedujejo, da bo največ dejavnosti proti koncu aprila, ko bodo njihovi prostovoljci urejali letovišče ZPMS v Kranjski Gori, zdravilišče RK Slovenije na Debelem rtiču, osvežili bodo planinski dom na Vršiču, pogozdovali območje v okolici Logatca. Barvali bodo otroške sobe v Centru Janeza Levca, v Arboretumu Volčji Potok se bodo družili z azilantkami.

Varovance iz Ozare v Lendavi bodo peljali na izlet v Lendavske gorice, varovance Altre s Prevalj na Goričko, varovance VDC INCE Mengeš v Tehnični muzej Bistra, z otroki s posebnimi potrebami iz OŠ Roje bodo šli na bovling, maja bodo Lekovi prostovoljci pomagali Dvojezični šoli II v Lendavi pri izvedbi Regijskih iger Specialne olimpijade Slovenije, ki je namenjena otrokom in odraslim s posebnimi potrebami.

Poudarek letošnjih Novartisovih dnevov sodelovanja bo zlasti na sodelovanju z neprofitnimi organizacijami, ki nudijo psihosocialno pomoč različnim skupinam, tako otrok kot starejših. Letos se bodo pridružili tudi mlajšim upokojencem prostovoljcem, ki delujejo v okviru programa Starejši za starejše, z društvom lastnikov-vaditeljev šolanih psov Tačke pomagalke pa bodo obiskovali domove za starejše po Sloveniji.

Komentarji: