Velikonočni blagoslov motorjev v Mirni Peči

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo motoristov so neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje.

Objavljeno
28. marec 2016 17.03
Mirna Peč
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Mirna Peč - Več kakor 5000 motorjev in njihovih voznikov se je danes udeležilo tradicionalnega vseslovenskega velikonočnega blagoslova v Mirni Peči na Dolenjskem, ki sta ga že 18 leto zapored organizirala Moto klub Trebnje in Zveza moto klubov Slovenije in je potekal pred tamkajšnjo cerkvijo sv. Kancijana.

Fantje in dekleta v usnjenih jaknah so potrpežljivo čakali župnika Janeza Rihtaršiča, da jih je v božjem imenu na največji krščanski praznik blagoslovil in jim zaželel srečno, predvsem pa varno vožnjo, ter da jim bo Bog zmeraj stal ob strani, ko bodo premagovali razdalje in magične hitrosti. Predsednik Zveze moto klubov Slovenije in organizator prireditve Polde Pungerčar je povedal, da je tradicionalna prireditev tokrat tudi dobrodelna, saj so celotni izkupiček namenili desetletni Zali Hrastar za zdravljenje celebralne paralize v ZDA.

»Nas motoristov na cesti ne čuva nihče«

Posebno opozorilo Pungerčarja je veljalo vsem motoristom in kolesarjem, da naj bodo v teh dneh še posebej previdni in pozorni na pesek, ki je ostal na vozišču ter na udarne jame. »Poleg tega asfaltna površina še ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih upade, zato je priporočljivo pred daljšimi vožnjami opraviti tudi. t. i kondicijsko vožnjo,« vsem ljubiteljem dvokolesnikov svetuje Pungerčar. Med zbranimi motoristi, ki so potrpežljivo čakali na velikonočni blagoslov, je bil tudi Miro Atlija iz Brega pri Litiji, ki je nad kulturno vožnjo voznikov osebnih vozil zelo razočaran. »Nas motoristov na cesti ne čuva nihče, čeprav smo veliki prijatelji ceste,« je povedal Atlija, ki je že 15 let član cerkniškega moto kluba Krokar, ki mu za njegovo dušo in srce veliko pomeni velikonočni blagoslov, zato se ga bo tudi v prihodnje zmeraj udeleževal.

V kulturnem programu so se nastopajoči spomnili svojih preminulih rojakov Toneta Pavčka in Lojzeta Slaka.


Lani tragično za motoriste

Po podatkih policije je lani na slovenskih cestah umrlo 26 motoristov, kar je devet več kakor leto prej. Iz novomeške policijske uprave so sporočili, da je lani umrl en motorist, a se je poškodovalo kar 49 motoristov, od tega 18 huje. »Najpogostejši vzroki nesreč so neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje. V nesrečah, v katerih motoristi niso povzročitelji, pa izstopa izsiljevanje prednosti voznikov ostalih motornih vozil in nepravilna stran in smer vožnje,« je za spletno Delo povedala Alenka Drenik iz novomeške policijske uprave. Letos na Dolenjskem, v Posavju in v Beli krajini k sreči ni bilo smrtnih žrtev med motoristi.