Verniki danes praznujejo Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren

Tokratno praznovanje poteka v znamenju 25-letnice posvetitve slovenskega naroda Mariji.

Objavljeno
15. avgust 2017 13.35
Ti. L., STA
Ti. L., STA
V Katoliški cerkvi danes praznujejo Marijino vnebovzetje, ki je sicer tudi dela prost dan. Slovesna bogoslužja potekajo po številnih cerkvah, posvečenih Mariji. Marsikje so se na praznik pripravili že sinoči, s procesijami in nočnim bedenjem. Na Brezjah je ob 10. uri mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Marijino vnebovzetje, imenovano tudi veliki šmaren, je največji cerkveni Marijin praznik. Čeprav gre za enega najstarejših Marijinih praznikov, katerega prve omembe segajo v obdobje pred četrtim stoletjem, pa je versko resnico, da je bila Marija »po končanem teku svojega zemeljskega življenja s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo«, šele leta 1950 slovesno razglasil papež Pij XII.

Pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah je mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Zore. V osrednjem romarskem središču mariborske nadškofije, na Ptujski gori je mašo vodil mariborski nadškof metropolit Alojz Cvikl. Maše bodo potekale tudi v drugih osrednjih romarskih središčih posameznih škofij. V cerkvi Marijinega vnebovzetja v Turnišču je mašo vodil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz ob somaševanju škofa Petra Štumpfa.

Na Brezjah sicer pričakujejo, da se bo v teh dneh pred Layerjevo podobo Marije Pomagaj ustavilo več kot 7000 romarjev. Tokratno praznovanje poteka v znamenju 25-letnice posvetitve slovenskega naroda Mariji.

Poleg Katoliške cerkve praznik Marijinega vnebovzetja obeležuje tudi Pravoslavna cerkev. Obeležili pa ga bodo 28. avgusta. V Sloveniji je 15. avgust od leta 1992 tako kot v veliko drugih evropskih državah tudi dela prost dan.