Posledice neurja na Gorenjskem odpravlja več kot 200 gasilcev

Na širšem območju Kranja in drugod po državi, kjer je pustošil močan veter, poteka odstranjevanje posledic neurja.
Fotografija: Policija je zaradi neurja včeraj prejela okoli 300 klicev za skupno 61 nujnih dogodkov. FOTO: PU Kranj
Odpri galerijo
Policija je zaradi neurja včeraj prejela okoli 300 klicev za skupno 61 nujnih dogodkov. FOTO: PU Kranj

Močan veter je včeraj največ težav povzročal na Gorenjskem: v Kranju je veter odkril večjo površino strehe na gimnaziji, na trgovskem centru na Planini v Kranju pa so s strehe začele odpadati kovinske plošče. Na letališču Brnik so odpovedali tudi več letov, je poročal Radio Slovenija.

Zaradi vremenskih težav je bilo včeraj več cest zaprtih. Na Prometno-informacijskem centru sicer navajajo, da je Cesta Kranj–Jezersko odprta in ponovno prevozna. Zaradi odstranjevanja posledic neurja je tudi danes ponekod promet oviran.
 

Odpravljanje posledic po neurju


Na širšem območju Kranja in drugod po državi danes poteka odstranjevanje posledice neurja. Gasilci posledice odpravljajo na več kot 60 mestih, med drugim se ukvarjajo z nujnim popravilom strehe na gimnaziji in dijaškem domu v Kranju. Na terenu je okoli 235 gasilcev, na pomoč gorenjskim gasilcem pa so priskočili tudi ljubljanski, navaja STA. Veter je na območju Kranja povzročil precej nevšečnosti, a je šlo k sreči le za materialno škodo, telesnih poškodb oziroma česa hujšega pa ni bilo, je v izjavi za medije poudaril vodja sektorja uniformirane policije na PU Kranj Andrej Zakrajšek.



Policija je zaradi neurja včeraj prejela okoli 300 klicev za skupno 61 nujnih dogodkov. Največ jih je bilo povezanih s težavami v cestnem prometu zaradi podrtega drevja, zaprte so bile številne ceste, poškodovanih je bilo večje število vozil in objektov.

Tako kot sredine intervencije tudi odprava škode danes poteka po prioritetah, in sicer je na prvem mestu popravilo najbolj kritičnih objektov, predvsem javnih ustanov. Gasilci posledice odpravljajo na več kot 60 lokacijah, vseh lokacij skupaj pa je 170, je povedal v. d. direktorja Gasilsko-reševalne službe Kranj Tomaž Vilfan. Izpostavil je prekrivanje strehe oziroma odstranjevanje pločevine iz Gimnazije Franceta Prešerna Kranj in dijaškega doma ter čiščenje cest proti Šenčurju in Hrastju, kjer je veliko podrtega drevja.

Na OŠ Stražišče pri Kranju se je danes podrlo drevo. FOTO: Mateja Udovč
Na OŠ Stražišče pri Kranju se je danes podrlo drevo. FOTO: Mateja Udovč

 

Včeraj in danes na terenu več kot 200 gasilcev


Že v sredo je na intervencijah sodelovalo več kot 200 poklicnih gasilcev in prostovoljnih gasilcev iz 16 gasilskih društev, danes pa je na terenu okoli 235 gasilcev. S streh objektov odstranjujejo pločevino in poškodovan material ter jih začasno prekrivajo, da preprečijo nadaljnjo škodo.

Kranjski župan Matjaž Rakovec je zadovoljen tudi z odzivom pristojnih institucij na državni ravni. Prepričan je, da je bila celotna sredina akcija, ki so jo vodili kranjski gasilci in policisti, odlična. Tako so preprečili tudi morebitne hujše posledice, saj so bile razmere zelo nevarne. Dejal je, da je bilo v sredo v Kranju 'obsedno stanje'. Zdaj jih čaka odprava škode, njena ocena in preventivni ukrepi za naprej. O višini škode je za zdaj težko govoriti. »Poškodovanih je tudi veliko prometnih znakov, ogledal ob cestah in podobno,« je povedal Rakovec. Poudaril je, da je poškodovane predmete treba najprej odstraniti, potem pa videti, kaj je zavarovano in kaj ne, ter začeti poplačilo škode.

Veter pa je težave povzročal tudi drugod po Sloveniji – v Posočju, na Notranjskem, Štajerskem, Koroškem, v delih Prekmurja, Posavja in na Dolenjskem. Po vsej državi je bilo obravnavanih 142 dogodkov v 47 občinah, so danes sporočili s Centra RS za zaščito in reševanje. Veter je podiral drevje, drogove telefonije in elektrike ter odkrival ostrešja objektov. Zaradi podrtega drevja je bil na nekaj cestnih relacijah oviran promet ter poškodovanih nekaj osebnih vozil. Za sanacijo posledic so poskrbeli gasilci 62 gasilskih enot.

Veter bo dopoldne povsod ponehal. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Veter bo dopoldne povsod ponehal. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Brez elektrike več kot tisoč odjemalcev na območju Maribora, Ljubljane in Celja


O močnem vetru so poročali tudi s Štajerske, v Celju je iz večjega objekta pri GMZ veter odnesel del strehe, navajajo na spletni strani Neurje.si. S celjske policijske uprave so sporočili, da je na območju Vranskega voznica trčila v drevo, ki ga je veter podrl na cesto, v Vojniku pa je v podrto drevo trčil voznik.

Več dogodkov so obravnavali tudi v mariborski mestni občini, kjer je bilo na območju Kamnice brez električne energije več kot 2300 odjemalcev. Izpad električne energije so imeli tudi v Puconcih, kjer pa so napako že včeraj odpravili, navaja Spin. Težave s prekinitvijo električne energije so imeli tudi v Celju in Ljubljani, skupno je bilo kratek čas brez elektrike približno 14.500 uporabnikov, piše MMC.



Preberite še:

Komentarji: