Pahor vložil predlog za razrešitev Erjavca

V državnem zboru so se na temo razrešitve trenutnega okoljskega ministra sešli predsednik vlade Borut Pahor, aktualni minister Karel Erjavec in najverjetnejši kandidat za funkcijo Matjaž Zanoškar. O Erjavčevi razrešitvi so bili soglasni.

Objavljeno
19. januar 2010 13.25
An.B., Ti. Kr., Ta. C.
An.B., Ti. Kr., Ta. C.
Ljubljana - V državnem zboru so se izključno na temo razrešitve aktualnega okoljskega ministra med drugim sestali predsednik vlade Borut Pahor, aktualni minister Karl Erjavec in najverjetnejši kandidat za to funkcijo Matjaž Zanoškar. Pred srečanjem v prostorih poslanske skupine Desus nihče od udeležencev ni želel dajati izjav. Pahor je sestanek zapustil že po petnajstih minutah, ob tem pa ni dajal izjav za medije. Pahor je predlog za razrešitev Erjavca v državni zbor že podal, s tem pa se je po lastnih besedah strinjal tudi aktualni minister.

Pahor pri tem državnemu zboru predlaga, da se postopek razrešitve Erjavca v skladu s poslovnikom DZ opravi čim prej. Predsednik vlade namreč ocenjuje, da so dejanski učinki sprejetih ukrepov okoljskega ministrstva na področju zbiranja in ravnanja z zbranimi komunalnimi odpadki nezadostni, zlasti ker gre za področje, ki ima neposreden vpliv na zdravje državljanov Slovenije.

Karel Erjavec je po sestanku dejal, da je predlog za razrešitev ministra premierova pravica in napovedal, da bo Desus vztrajal, da bo tudi novi okoljski minister iz Desusovih vrst. Uradno bodo novega kandidata predlagali, ko bo Erjavec razrešen s položaja.

Po besedah Zanoškarja postopek za iskanje novega ministra poteka naprej. Razrešitev sedanjega ministra ni pogojena z imenovanjem novega, zato ni nujno, da bo ime znano že ta teden. Možno pa je, da bodo poslanci o razrešitvi Erjavca odločali že na naslednji seji konec januarja.  

Zanoškar je potrdil, da je še vedno eden izmed kandidatov - teh je po besedah vodje poslanske skupine Joška Godca več. Na vprašanje, ali je on primeren kandidat, ki naj bi bil po besedah Pahorja strokovnjak, je odgovoril: "Ne morem trditi, da sem to ravno jaz. Kot župan pa se spoznam na prostor in okolje."

O (ne)podpori Zanoškarju s strani predsednika vlade se na sestanku po besedah poslanca niso pogovarjali.

DZ prejel predlog premiera o razrešitvi


Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je predlagal razširitev že sklicane redne januarske seje, k ise začne v ponedeljek, zato da bodo na njej lahko odločali premierjevem predlogu o razrešitvi okoljskega ministraoslanske skupine o Erjavčevi razrešitvi.


Poslanske skupine o Erjavčevi razrešitvi


SDS - Odločitve o (ne)podpori predlogu premiera Boruta Pahorja glede razrešitve okoljskega ministra v poslanski skupini SDS še niso sprejeli. Po besedah vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka predloga na jutranji seji poslanske skupine še ni bilo na mizi. Na seji prav tako še ni bil podan predlog vprašanja podpore morebitnemu novemu kanditatu za ministra Matjažu Zanoškarju, zato tudi o tem predlogu pri SDS niso niso še sprejeli stališča.


Desus - V poslanski skupini Desus se s predlogom premiera Boruta Pahorja za razrešitev ministra za okolje in prostor Karla Erjavca strinjajo. Kot je za STA povedal vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec: "S to potezo se strinjamo, tako kot se z njo strinja Karl Erjavec". Ob tem je še dodal, da postopek iskanja kandidata za novega ministra iz kvote DeSUS še vedno poteka.


SD - Namestnica vodje poslanske skupine SD Melita Župevc pričakuje, da bodo poslanci SD soglasno podprli predlog predsednika vlade Boruta Pahorja za razrešitev okoljskega ministra Karla Erjavca. Glede morebitne podpore Matjažu Zanoškarju kot kandidatu za novega ministra se bodo odločali šele na podlagi formalnega predloga, ko bo ta pač vložen.


SNS - Po mnenju poslanske skupine SNS je Karel Erjavec kot okoljski minister naredil precej napak, zato podo podprli njegovo razrešitev z ministrstega mesta. "V državnem zboru bomo predlog za razrešitev podprli, ker menimo, da je to smiselno in potrebno" je dejal vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič. Za novega ministra bi sicer lahko podprli edinega do zdaj znanega kandidata iz vrst DeSUS Matjaža Zanoškarja."Zakaj pa ne. Če je bil minister Erjavec, je lahko tudi Zanoškar." glede tega meni Jelinčič.


LDS - Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je mnenja, da je predlog za razrešitev ministra dejansko premirova odločitev, saj je na njemu,da se odloči kdo od ministrov je izgubil njegovo podporo. Sicer pa so pri LDS podporo premieru pri takšni odločitvi že napovedali. O morebitnem kandidatu za novega ministra se bodo v LDS še odločili. Sajovic je za STA ocenil, da ima Matjaž Zanoškar pozitivne osebnostne lastnosti, kot župan pa ima izkušnje z vodenjem ljudi. Zanoškar je bil tudi med pobudniki za izgradnjo regijskega odlagališča odpadkov. Pred dokončno odločitvijo bodo morali v poslanski skupini slišati Zanoškarjev program, vizijo in cilje ter jih primerjati z morebitnimi ostalimi kandidati, je še pojasnil Sajovic.


SLS - Razrešitev okoljskega ministra Karla Erjavca načeloma podpira tudi poslanska skupina SLS je za STA pojasnil vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik in dodal: "Razrešitev ministrov je v pristojnosti predsednika vlade, zato ni nobenega razloga, da razrešitve ne bi podprli". O podpori kandidata za novega ministra se bodo odločali, ko bo predlagan.