Vilfan po aferi z davki odstopil, Šarec sprejel odstop

Peter Vilfan odstopil z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Umika se tudi iz politike. 
Fotografija: Peter Vilfan Foto Uroš Hočevar/delo
Odpri galerijo
Peter Vilfan Foto Uroš Hočevar/delo

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Peter Vilfan je premierju Marjanu Šarcu poslal odstopno izjavo, so sporočili iz Desusa. Kot je zapisal, se je za odstop odločil po dveh mesecih medijskih pritiskov, saj ne želi obremenjevati dela vlade in premierja. Ob tem je napovedal »definitivni odhod iz slovenske politike«.

»Obveščam vas, da sem se po skoraj dveh mesecih medijske gonje, blatenja in pritiskov tako name kot na vas, odločil, da z današnjim dnem nepreklicno odstopam od funkcije državnega sekretarja v vašem kabinetu,« je v odstopni izjavi, ki jo je danes poslal Šarcu, zapisal Vilfan. Iz kabineta predsednika vlade pa so sporočili, da Šarec spoštuje Vilfanovo odločitev in da je odstop sprejel.

Na vprašanje Šarcu, ali je bil odstop njegova zahteva ali lastna pobuda Vilfana, je dejal, da sta bila z državnim sekretarjem dogovorjena, da če bo Finančna uprava RS »kaj ugotovila, da bo odstopil, in tega se drži«.

Pred dnevi je tednik Reporter navajal, da je finančna uprava v prekrškovnem postopku ugotovila, da mora njegovo športno društvo plačati okoli 30.000 evrov davka, pri čemer novinarji navajajo, da je državni sekretar domnevno oškodoval davčno blagajno v obdobju od 2007 do 2012 s komentiranjem košarkarskih tekem za RTV Slovenija in Pro Plus. Vilfan je vse navedbe zanikal. »Furs ni izdal nobene odločbe, niti izrekel globe ŠDKŠ Peter Vilfan,« je v pisnem odgovoru navedel Vilfan, ki dodaja, da proti društvu ne poteka prekrškovni postopek, niti proti Petru Vilfanu kot fizični osebi. Njegovo društvo pa je podalo samoprijavo, kjer skupaj s Fursom za večletno obdobje ugotavlja morebitne knjigovodske napake ali nepravilnosti.

V odstopni izjavi je znova zatrdil, da ne sam ne njegovo društvo nista bila v kakršnem koli prekrškovnem postopku, niti ni bila pri pregledu poslovanja društva izdana nobena odločba, globa ali kazen s strani Finančne uprave RS.

Dodal je, da je bil »vesel, ponosen in zelo zadovoljen«, ker je šport skozi njegovo imenovanje dobil veljavo, ki si jo zasluži. »Ugotavljam pa, da očitno niso bili vsi takega mnenja, ker si samo tako lahko razlagam dogajanje v zadnjih mesecih,« je zapisal.

»Odstopam, ker ne želim obremenjevati ne dela vlade ne vas kot predsednika vlade, saj vas izredno cenim in spoštujem. Verjamem, da boste še naprej podpirali slovenski šport, ki bolj kot kdajkoli prej potrebuje pomoč in podporo države,« je zapisal.
»Današnji dan pomeni tudi moj definitivni odhod iz slovenske politike, v katero sem bolj ali manj po naključju vstopil s svojimi štiriinpetdesetimi leti, pri enainšestdesetih pa se vračam nazaj domov, na področje, ki sem mu praktično posvetil celotno svoje življenje,« je še napovedal Vilfan.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec dogajanje obžaluje, a Vilfanovo odločitev spoštuje, so še sporočili iz stranke.



Več: Peter Vilfan se mora zagovarjati zaradi davkov

Preberite še:

Komentarji: