V igri za vodilne položaje v Bruslju poleg Violete Tomić tudi Violeta Bulc

Vodilna kandidata na listi Evropske levice so imenovali na zasedanju izvršnega odbora Stranke Evropske levice. V igri za podobno vlogo je tudi evropska komisarka Violeta Bulc.
Fotografija: V soboto je Evropska levica za vodilna kandidata potrdila Violeto Tomič, poslanko in namestnico koordinatorja Levice, ter nekdanjega generalnega sekretarja Zveze kovinarjev Belgije (MWB-FTGB) Nica Cueja. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
V soboto je Evropska levica za vodilna kandidata potrdila Violeto Tomič, poslanko in namestnico koordinatorja Levice, ter nekdanjega generalnega sekretarja Zveze kovinarjev Belgije (MWB-FTGB) Nica Cueja. FOTO: Blaž Samec/Delo

Evropska levica je konec tedna imenovala slovensko poslanko Levice Violeto Tomić za eno od dveh vodilnih kandidatov na majskih volitvah v evropski parlament. Poleg nje bo to tudi Nico Cue, nekdanji generalni sekretar belgijskega sindikata kovinske industrije. Na zadnjih evropskih volitvah leta 2014 je stranka na mesto vodilnega kandidata imenovala Aleksisa Ciprasa.

Violeta Tomić je tudi najverjetnejša nosilka liste Levice. Stranka o kandidatih uradno sicer še noče govoriti. V izjavi za medije je Tomićeva povedala, da evidentiranje kandidatov v stranki še poteka, se pa bo prijavila tudi sama. Preberite še: Luka Mesec se bo »žrtvoval« za svojo Levico.

Potrditev Violete Tomič kot ene izmed vodilnih kandidatov za prihajajoče volitve daje pripoznanje delu Levice v evropskem kontekstu, sporočajo z Levice: »Nastopili bomo kot zagovornik drugačne Evrope, ki je ne bosta rušila neoliberalizem sredine na eni strani in populizem desnice na drugi strani. Naše sporočilo je preprosto: drugačna Evropa je mogoča! To je Evropa, ki je demokratična na vseh ravneh družbe, Evropa solidarnosti in sodelovanja, za katero se borimo v Levici. Za Evropo ljudi, ne kapitala.«
 

V igri za skupino vodilnih kandidatov tudi Bulčeva


Kot ena od morebitnih članic liberalne »ekipe Evropa« se omenja tudi slovenska komisarka Violeta Bulc. V liberalnem taboru (Alde) vodilnega kandidata nimajo, saj bodo v kampanji za volitve nastopili s skupino kandidatov za funkcije v EU. Po naših informacijah so Bulčevo že vprašali, ali bi sodelovala v ekipi, a odločitve o tem še ni sprejela. Kandidate bodo mogoče izvolili že na zasedanju Alde 9. februarja Berlinu ali 21. marca na srečanju vodilnih politikov Alde pred vrhom EU v Bruslju. Violeta Bulc se med tem omenja tudi kot ena od najverjetnejših kandidatk SMC na evropskih volitvah.


Lojze Peterle ne bo nosilni kandidat NSi


Brez vodilne vloge na domači listi za evropske volitve pa bo po besedah prvaka NSi Mateja Tonina ostal dolgoletni evroposlanec Lojze Peterle. Izvršilni odbor ni upošteval sklepov posveta stranke v Dolenjskih Toplicah, kjer naj bi določili, da bo Peterle vodilni kandidat, Ljudmila Novak pa bi zasedla drugo mesto. Peterle, ki je članstvu pisal zaradi »zmede, o kateri lahko zdaj berejo, poslušajo in ugibajo«, je včeraj poudaril, da zaradi kandidature ni nikakršnih nesoglasij in da bosta »z Novakovo zmagovit tandem.« Prvak stranke napoveduje, da bo nosilec evropske liste NSi zagotovo prepoznavna in kompetentna oseba: »Upam si trditi, da bo to najmočnejša lista na evropskih volitvah.« Poleg Peterleta in Novakove bodo na listi še Jožef Horvat, Iva Dimic, Katja Berk Bevc, Mojca Erjavec in še dve imeni, ki ju nameravajo razkriti kasneje. Najpogostje se omenjata dr. Žiga Turk in Franci Demšar.

Komentarji: