Vir postaja pomembno trgovsko središče

Nasproti tovarne Tosama na Viru bo še letos odprt trgovski center s Sparom in enajstimi neživilskimi trgovinami.

Objavljeno
10. avgust 2016 19.39
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Domžale – Na Viru na nekdanjih kmetijskih zemljiščih med Tosamo in Heliosom podjetje FMZD iz Ljubljane gradi enega največjih trgovskih centrov v domžalski občini. Glavni pritlični objekt bo dolg kar 217 metrov, širok pa 51. Na 10.000 kvadratnih metrih površine bo 12 trgovin, največji najemnik pa bo Spar.

Gradbeno dovoljenje je pravnomočno že od 26. januarja, Trgovski center Količevo, kot ga za zdaj imenuje investitor Andreas Viktor Messner (poznan je kot trgovec z lastnimi nepremičninami, še posebej pa po trgovskih centrih v slogu Qlandie), pa naj bi bil po neuradnih informacijah končan že jeseni. Messner je zavrnil kakršno koli izjavo za Delo, češ da je to zasebni projekt. In to kljub dejstvu, da je ta v domžalski občini eden največjih v zadnjih nekaj letih in bo namenjen predvsem kupcem živil, oblačil in drugih potrebščin za dom iz naselij Vir, Dob, Količevo, deloma pa tudi Domžalčanom.

Milijonski projekt

Vseeno nam je uspelo dobiti nekaj konkretnih informacij o več milijonov evrov vrednem projektu. Soglasje zanj je od občine Domžale dobil sredi lanskega avgusta, iz gradbenega dovoljenja in okoljevarstvenega soglasja ter drugih javnih dokumentov pa lahko razberemo, da bo v rahlo ovalnem objektu na približno 10.000 kvadratnih metrih večji supermarket Spar s pekarno in 11 nekoliko manjših trgovskih lokalov (Müller, HM ...). Pred centrom bo urejeno parkirišče z 275 parkirnimi prostori. Od tega jih bo na vzhodni strani 251 za obiskovalce (sedem za invalide), na severni pa 24 za zaposlene. Na severni strani bodo zgradili tudi novo transformatorsko postajo za potrebe centra, na južni pa manjši poslovni objekt.


Novi center bo varčen, pri gradnji uporabljajo tudi lepljen les. Foto: Janez Petkovšek/Delo

Ker se gradbena parcela razteza na dobrih dveh hektarih, je investitor moral pridobiti tudi okoljevarstveno soglasje (OVS). Iz njega lahko razberemo, da je urejevano območje del širšega in več kot štiri hektare velikega območja, ki ga obravnava občinski podrobni prostorski načrt, po katerem je poleg trgovskega centra predvidena tudi gradnja podkletenega reševalnega centra (K+P+1), 15 vrstnih hiš in dveh prosto stoječih hiš (etažnost P+1). Zato je bilo eno ključnih vprašanj, kako bo novi center vplival na obstoječe stanovanjsko naselje ob Koliški ulici oziroma na bodoče novogradnje na njegovi zahodni strani.

Prometa bo precej več

Da bi se izognili izpušnim plinom in hrupu avtomobilov ter dostavnih tovornjakov, so glavni dostop in dovoz do centra oziroma cestni priključek predvideli na vzhodni strani (krožišče na lokalni cesti Vir–Radomlje oziroma virski obvoznici). Dopolnjevala ga bosta še južni in severni priključek na novo povezovalno cesto. Da bi se izognili neprijetnemu hrupu (piskom ob vzvratni vožnji tovornjakov), bo promet po zahodni strani trgovskega centra urejen samo enosmerno (uvoz s Šaranovićeve ceste in na severu izvoz na lokalno cesto Vir–Radomlje).

Predvideni obratovalni čas trgovskega centra naj bi bil od ponedeljka do sobote od 8. do 21. ure, ob nedeljah in praznikih pa do 13. ure. Dostava bi večinoma potekala med 6. in 18. uro, do dve na teden v večernem času med 18. in 22. uro, do štiri pa tudi med 22. in 6. uro.


Trgovski center bo morda končan že jeseni. Foto: Janez Petkovšek/Delo

Čeprav bo novi trgovski center z več deset zaposlenimi za občino pridobitev, hkrati pa močna konkurenca Mercatorjevemu centru v Domžalah, se bodo v bližini živeči stanovalci zaradi njega vsekakor morali sprijazniti tudi z dodatnim prometom (hrup, izpuhi). Ta sicer že zdaj ni zanemarljiv, saj sta Šaranovičeva cesta in obvoznica Vir pomembni povezovalni cesti. Prva povezuje Ljubljano in Domžale s Štajersko, druga pa Kamnik oziroma Gorenjsko in obratno.

Varčni objekt

Kot smo lahko videli ob ogledu novogradnje, bo novi center, katerega fasado je zasnoval arhitekt Sandi Pirš (zmagal je na natečaju), sodoben tako zaradi uporabljenih materialov (lepljen les) kot oblike. Prav tako pa bo energijsko izjemno varčen pri pripravi pitne vode ter ogrevanju in hlajenju.


Investitor Andreas Viktor Messne je znan po trgovskih centrih v slogu Qlandie. Foto: Janez Petkovšek/Delo