Visokošolski zavodi odpovedujejo predavanja, vaje, podelitve diplom ...

Pedagoške procese so odpovedali na Univerzi na Primorskem ter na filozofski fakulteti in fakulteti za arhitekturo. 
Fotografija: Zaradi koronavirusa so odpadla predavanja na fakulteti za arhitekturo in pravni fakulteti, odpovedana so predavanja na filozofski fakulteti. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Zaradi koronavirusa so odpadla predavanja na fakulteti za arhitekturo in pravni fakulteti, odpovedana so predavanja na filozofski fakulteti. FOTO: Voranc Vogel

Zaradi hitrega širjenja okužb s koronavirusom v Italiji je odpovedala pedagoški proces Univerza na Primorskem. Rektorica Klavdija Kutnar je na spletni strani univerze zapisala, da »je za naslednjih 14 dni, do petka, 20. marca, odpovedan pedagoški proces (predavanja, vaje ...) na vseh članicah Univerze na Primorskem«.

O nadomeščanju odpadlega pedagoškega procesa bodo študente in druge naknadno obvestili. Kot je še dodala rektorica, ravnajo po navodilih NIJZ in ministrstva za zdravje, in sicer da je treba delovati preventivno in ukrepe, ki jih sprejme določena institucija, sorazmerno prilagajati situaciji.

Potem ko so proučili informacije, ki so jih podale vse navedene institucije, tudi predstavniki vodstva »Istituto superiore di sanita dell’Italia« (ekvivalent NIJZ v RS), ter glede na to, da je Italija največje žarišče koronavirusa v Evropi, so se odločili za ta ukrep iz preventivnih razlogov. So namreč univerza, ki ima vsakodnevno interakcijo s sosednjo Italijo. V prihodnjih dneh bodo študenti dobili nadaljnja navodila tudi glede možnosti izvajanja pedagoškega procesa na daljavo (uporaba e-učilnice, predavanja na daljavo), so še dodali na primorski univerzi. 

Študentje pričakujejo informacije o možnostih opravljanja študijskega porcesa na daljavo. FOTO: Voranc Vogel
Študentje pričakujejo informacije o možnostih opravljanja študijskega porcesa na daljavo. FOTO: Voranc Vogel


UL predlaga ukinitev predavanj v velikih predavalnicah


Medtem bo za nekaj časa prekinjen študijski proces tudi na nekaterih drugih visokošolskih zavodih. Predavanje in vaje so odpovedali na fakulteti za arhitekturo (FA). Kot je sporočil dekan Matej Blenkuš, bo tako do predvidoma 22. marca. 

»Zaradi specifike pedagoškega dela na naši fakulteti, kjer se v istih prostorih (risalnice, podstreha) hkrati zadržuje veliko število študentov, se začasno ukinja tudi izvajanje korektur v fizični obliki pri predmetih projektiranje in urbanistično projektiranje. Pedagogi bodo pouk, kolikor bo le mogoče, organizirali na daljavo prek elektronskih oblik komunikacije,« so še dodali na FA.

Na medicinski fakulteti do 20. marca ne bodo izvajali določenih oblik pedagoškega dela, ki potekajo zunaj fakultete, pravna fakulteta pa je v tem tednu odpovedala vsa predavanja in vaje, ki naj bi jih nadomestili z individualnim študijem. Nekatere prilagoditve pri predavanjih so opravili tudi na fakulteti za socialno delo, kjer so tudi ukinili vsa srečanja, kjer se zbere več ljudi, ki so v tesnem stiku in niso nujno potrebna za tekoče delovanje.



V skladu z navodili UL so od danes naprej odpovedani tudi vsi javni dogodki na UL FF. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V skladu z navodili UL so od danes naprej odpovedani tudi vsi javni dogodki na UL FF. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


V skladu z navodili strokovne skupine UL pa so najmanj do petka, 13. marca, odpovedane vse oblike pedagoškega procesa na filozofski fakulteti (FF). Prav tako so v tem tednu odpovedane vse govorilne ure in uradne ure strokovnih služb in knjižnic oziroma te potekajo po elektronski pošti ali po telefonu, osebno pa po predhodnem dogovoru. Seje organov fakultete, ki so po delovnem koledarju predvidene v tem tednu, so preložili na prihodnji teden. 

V skladu z navodili UL so od danes naprej odpovedani tudi vsi javni dogodki na UL FF (okrogle mize, srečanja, javna predavanja, konference, podelitve diplom). Prav tako zaposlenim in študentom odsvetujejo potovanja na ogrožena območja. Javne dogodke (okrogle mize ipd.) je odpovedala tudi Fakulteta za družbene vede.

Na Univerzi Novo mesto, ki združuje štiri fakultete, so do petka odpovedali ves pedagoški proces, govorilne ure za študente in uradne ure pa potekajo izključno po elektronski pošti. Na Univerzi v Mariboru do zdaj predavanj in vaj ni odpovedala nobena od fakultet, so povedali za STA, se je pa pravkar na rednem sestanku sestal kolegij dekana univerze, ki bi lahko sprejel nova priporočila glede koronavirusa. Univerza je za zdaj fakultetam članica podala le splošna priporočila, kako ravnati v primeru okužbe, na univerzi in fakultetah pa so na vhodih namestili razkužila za roke. Ustanovili so tudi delovno skupino za koordinacijo aktivnosti v času pojavljanja koronavirusa.

Preberite še:

Komentarji: