Vitoslav Türk vse zanika, sosedje pa ga videvajo ob »črni« hiši

Pozidava nad solinami šele po sedmih letih prebudila javnost in načela razmišljanje o divji urbanizaciji.

Objavljeno
27. marec 2013 13.00
Posodobljeno
27. marec 2013 13.19
Hiša Vitoslava T:urka Parecag
Boris Šuligoj, Koper, Anuška Delić, Ozadja
Boris Šuligoj, Koper, Anuška Delić, Ozadja

Sečovlje – Slovenska javnost kar ne more verjeti, kako je mogoče, da si posamezniki lahko dovolijo takšne posege v prostor, kakšne si je podjetje Virtus v lasti Tineta in Tonija Türka v Parecagu 134 B nad Sečovljami. Oče obeh lastnikov Vitoslav, sicer začasni direktor Elektra Slovenije, je danes vse zanikal, toda sosedje ga pogosto videvajo ob tej hiši.

»Vse domnevne nepravilnosti so neresnične. Nisem črnograditelj in nisem lastnik nobenega objekta na lokaciji, o kateri me sprašujete. Omenjeni objekti so v lasti družbe Virtus, d. o. o,, v kateri pa nimam lastniških deležev,« je  sporočil Vitoslav Türk.

Sosedje in funkcionarji sveta krajevne skupnosti Sečovlje so nam danes povedali, da je Vitoslav Türk kar pogosto v »svoji« hiši v Parecagu in da so ga pogosto videvali tudi med gradnjo. »Graditi so začeli pred približno desetimi leti in to dograjevali nekaj let. Lotili so se nemogočih posegov, saj so pripeljali veliko tovornjakov zemlje, zvišali nasutje, zasuli celo velik del debla ciprese in postavili pravo razkošno utrdbo,« ve povedati eden izmed sosedov.

Ivan Seljak, načelnik Upravne enote Piran, je danes povedal, da je zemljišče veliko približno 2000 kvadratnih metrov, da je to v kategoriji kmetijskega zemljišča in dvorišča ter da je bil na njem v preteklosti samo rastlinjak. Prejšnja lastnica je dobila dovoljenje, da bi lahko zgradila sušilnico sadja, kajti prostorski akti tu omogočajo samo pomožne gospodarske objekte, nikakor pa ne objekta za bivanje. »Objekt ni dobil nobenega gradbenega dovoljenja za bivalne prostore, zato niti ne more biti legaliziran, kot trdijo nekateri,« je zatrdil Ivan Seljak.

Z Inšpektorata RS za promet, energetiko in prostor smo danes prejeli naslednji odgovor: »Gradbeni inšpektor je v zvezi z gradnjo na zemljišču v Sečovljah leta 2007 prejel anonimno prijavo. Za gradnjo je investitorica pridobila gradbeno dovoljenje, vendar je sedanja gradnja močno presegla gradbeno dovoljenje. Gradbeni inšpektor bo v ugotovitvenem postopku poleg neskladnosti gradnje moral določiti tudi, kdo je investitor. Inšpektor bo postopek nadaljeval skladno z zakonodajo in prioritetami gradbene inšpekcije.«

Razkošna vila vredna le 6098 evrov

Tisti, ki smo si od zunaj lahko ogledali pozidavo v Parecagu, z lepim razgledom na Sečoveljske soline, smo lahko videli, da gre za vilo in več objektov, da so to bivalni objekti, in ne pomožna gospodarska poslopja. Zgrajenih je veliko podpornih in mejnih zidov. Po nekaterih ocenah je samo zunanjih zidov za vrednost enega lepšega stanovanja. Po podatkih Gursa je na parcelah 402/11 in 402/12, kjer je hiša s 357 kvadratnimi metri neto površine (in 3,6 metra višine), vpisana last Virtusa. Parcela 402/13 (k. o. Sečovlje) je v lasti Vitoslava in Metke Türk. Na tej parceli sta dva objekta: prvi ima 144 kvadratnih metrov neto površine in je visok 1,9 metra, drugi pa 163 kvadratnih metrov in 4,2 metra višine. Vsi objekti so po podatkih Gursa namenjeni nestanovanjski rabi in zgrajeni leta 1900. Leto obnove ni vpisano. Naslov za te hiše ne obstaja, zato imajo vile naslov 134 B na črni tablici, ki je torej ni izdala geodetska uprava. Po Gursu so vsi trije objekti skupaj vredni 6098 evrov. Med objekti je tudi bazen.

Čeprav so vplivni nepremičninarji v piranski občini dosegli, da na izredni seji občinskega sveta še niso sprejeli odloka, ki bi zavaroval kmetijska zemljišča, in je piranska občina zaradi sprejete Černačeve uredbe še posebno ranljiva, pa nam je Ivan Seljak dejal, da bi glede na vse okoliščine in veljavne akte kdor koli težko dosegel legalizacijo za tak objekt, kot je omenjeni na Parecagu. Po neuradnih podatkih je v slovenski Istri 2500 črnih gradenj.

O družbi Virtus

Podjetje Virtus je v Ljubljani prijavljeno na naslovu, kjer živijo tudi Vitoslav in njegova soproga Metka Türk ter sin Tine, ki je prokurist družbe. Med kontakti podjetja je mogoče najti tudi e-naslov »Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.«. Podjetje Virtus je leta 2008 stranki SDS doniralo 12.000 evrov za kampanjo za državnozborske volitve. Podjetje Virtus je leta 2007 pridelalo 50.000 evrov vseh prihodkov, zato ni jasno, iz katerih sredstev je financiralo nakup gradnje v Sečovljah. Direktor družbe Toni Turk je leto prej, pri 26 letih, kupil stanovanje v središču Ljubljane, ki je danes po podatkih Gursa vredno dobrih 200.000 evrov, a zanj odplačuje »le« 100.000 evrov posojila pri NLB, kot kaže zemljiška knjiga, in sicer z dospelostjo februarja lani. In če je res tudi, da je podjetje Virtus lastnik nepremičnine v Parecagu, ni jasno, s čim je družba financirala nakup in gradnjo. Po podatkih baze Gvin je podjetje leta 2006 namreč pridelalo nič evrov prihodkov, res pa je, da po teh podatkih že od ustanovitve vrednoti neko naložbo kot »opredmeteno osnovno sredstvo,« kar naj bi pomenilo, da gre za nepremičnino, ki ga podjetje uporablja za poslovanje, ne pa kot hišo za konec tedna. Vrednost tega »opredmetenega osnovnega sredstva« se je po istih podatkih od leta 2001 povečevala, in sicer od približno šest tisoč evrov do 412.000 v bilanci za leto 2011.