Vlada obrača ploščo: Osilnica bo lahko imela šolo

Šolstvo ob meji. Odbor DZ od izobraževalnega ministrstva zahteva, naj takoj vzpostavi razmere za delovanje šole.

Objavljeno
14. november 2016 19.19
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Osilnica – V vladi, kjer so pred začetkom šolskega leta vztrajali, da v Osilnici zaradi premajhnega števila otrok ne morejo imeti podružnične osnovne šole, nameravajo, kot vse kaže, po novem letu šolo spet odpreti. Obiskovala jo bosta dva učenca tretjega razreda, ki se zdaj k pouku vozita v 25 kilometrov oddaljeno matično OŠ pri Fari v občini Kostel.

Prihodnje šolsko leto bo šolo obiskovalo pet učencev, saj bo pouk predvidoma omogočen tudi učencem četrtega razreda, ki se zdaj vozijo v šolo v sosednjo občino.

Vsa pozornost Osilničanov je zdaj usmerjena v četrtkovo sejo vlade, ki naj bi po ponovni proučitvi vseh dejstev spet odprla vrata šoli. Na spletni strani z naslovom Proti zaprtju podružnične šole Osilnica so tudi s pomočjo ljudi iz sosednjih občin zbrali že skoraj 600 podpisov podpore. Domačini se niso mogli sprijazniti z dejstvom, da jim je ministrstvo za izobraževanje zaprlo šolo, ki ima v teh krajih skoraj 200-letno tradicijo. Zagrozili so z vpisom svojih otrok v sosednjo šolo v kraju Plešce na Hrvaškem, če vlada ne bo spremenila svoje odločitve. To bi bilo naravnost sramotno za vse tiste državne predstavnike, ki so jih ob vsaki priložnosti polna usta Slovenije in slovenstva, v praksi pa so podprli zaprtje šole, ki je branik slovenstva ob meji s Hrvaško, so prepričani prebivalci v deželi pravljičnega junaka Petra Klepca. Ljudje pričakujejo takojšnje odprtje šole. Drugačen vladin odgovor bi povzročil veliko razočaranje in odkrito jezo.

Na pobudo ministrstva za izobraževanje je vlada z začetkom šolskega leta ukinila podružnično šolo od prvega do tretjega razreda v Osilnici, saj bi jo obiskovala le dva učenca. Toda odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino državnega zbora (DZ) je podprl ohranitev te obmejne šole in vladi predlagal, naj skladno z zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja in uredbe o določitvi obmejnih problemskih območji znova pretehta pobudo občin Osilnica in Kostel za ohranitev in financiranje te obmejne šole. Izobraževalno ministrstvo, občino Osilnica in matično Osnovno šolo Fara so pozvali, naj »ponovno in nemudoma vzpostavijo razmere« za delovanje šole in zagotovijo tudi finančna sredstva. Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi šolo kmalu spet odprli, so na izobraževalnem ministrstvu zelo skrivnostni. Odgovorili so le, da skladno s sklepom odbora državnega zbora pripravljajo gradivo za vlado.

Potrebovali bodo učitelja

Ravnatelj OŠ Fara Martin Marinč je za Delo povedal, da je pred kratkiim potekal sestanek s starši osilniških otrok, na katerem so izrazili pripravljenost, da jih vpišejo v osilniško šolo, v kateri bo s šolskim letom 2017/2018 organiziran vzgojno-izobraževalni proces za učence od prvega do četrtega razreda, in ne več zgolj do tretjega razreda kot vrsto let doslej. Ker bo torej z novim šolskim letom pouk obiskovalo pet učencev, bo odločitev ministrstva oziroma vlade skladna tudi s pravilnikom o pogojih za ustanavljanje javnih osnovnih šol, zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter javnih glasbenih šol, ki za obmejne in demografsko ogrožene kraje določa, da se šole ne zapre, če jo obiskuje najmanj pet otrok. Glede učitelja oziroma učiteljice, ki bo po novem letu poučevala oba učenca, je Marinč povedal, da je osilniška učiteljica do 31. avgusta na porodniškem dopustu. »Ko bomo prejeli uradno informacijo vlade o odprtju šole, bomo nemudoma razpisali delovno mesto za učitelja za določen čas do konca tega šolskega leta, ki bo delo začel takoj po novem letu,« je napovedal Marinč, ki kadrovskega zapleta ne pričakuje, saj je na kočevsko-ribniškem območju precej šolnikov brezposelnih.