Vlada sprejela zakon o interventnih ukrepih, starejši po nakupih med 8. in 10. uro

Premier Janša pričakuje potrditev t. i. mega protikoronskega zakona v državnem zboru do 1. aprila. Danes bodo na dopisni seji najverjetneje potrjevali predlog sprememb odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih.
Fotografija: V soboto smo lahko opazili, da bolj kot odlok gibanje kroji lepo vreme. V turističnih središčih je bilo spet več ljudi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V soboto smo lahko opazili, da bolj kot odlok gibanje kroji lepo vreme. V turističnih središčih je bilo spet več ljudi. FOTO: Jure Eržen/Delo

Vlada je po dveh dneh zasedanj uspela pod streho spraviti obširen zakonski predog, ki predvideva številne interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa oziroma bolezni covid-19. »Prihaja pomoč za vse,« je ob tem tvitnil obrambni minister in prvak NSi Matej Tonin.

Prvo zasedanje o t. i. mega protikoronskem zakonu je vlada opravila v petek zvečer, a ni prišla do konca, zato je nadaljevala v soboto.



Kot je izjavil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, so včerajšnje dopoldne namenili dodatnemu usklajevanju na ravni strokovne delovne skupine, ministrski zbor pa se je vnovič sestal ob 17.30. Glede na napovedi bo premier Janez Janša sprejete ukrepe predstavil danes

Zakonski predog predvideva številne interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa oziroma bolezni covid-19. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zakonski predog predvideva številne interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa oziroma bolezni covid-19. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Predlog morda pred poslanci na izredni seji


Z ukrepi za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jo je Slovenija razglasila 12. marca, želi vlada pohiteti. Premier v idealnem primeru potrditev mega zakona v državnem zboru pričakuje do 1. aprila. Predsednik DZ Igor Zorčič je v četrtek povedal, da bi poslanci lahko zakon sprejemali na izredni seji sredi prihodnjega tedna.

Zaradi epidemije sta Janševa in že pred njo vlada Marjana Šarca sprejeli številne omejevalne ukrepe. Prav tako jih sprejemajo druge države. Ti ukrepi so namenjeni obvladovanju širjenja okužbe, zaradi zapiranja trgovin, meja in mednarodnega prometa ter drugih ukrepov pa vsak dan bolj posledice čuti gospodarstvo. Pristojni tako po zdravstveni napovedujejo še gospodarsko in socialno krizo.


 

Pomoč delodajalcem


Na področju plač in prispevkov bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi epidemije ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo. V tem času bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov povprečne plače v zadnjih treh mesecih; del tega zneska bo poravnala država. Če delavec ne bo prišel na delo zaradi odrejene karantene, bo država delodajalcu povrnila celotno nadomestilo.

Samozaposleni pa bodo lahko socialne prispevke za naslednje tri mesece poravnali z dvoletnim zamikom. Odlog prispevkov se bo izvršil avtomatično.

Ukrepe bodo podrobneje predstavili na popoldanski novinarski konferenci, še pred tem bo dopisna seja. FOTO: Blaž Samec
Ukrepe bodo podrobneje predstavili na popoldanski novinarski konferenci, še pred tem bo dopisna seja. FOTO: Blaž Samec

 

Odlog za davčne izračune in odplačevanje posojil


Zakon bo zavezancem omogočil, da bodo lahko davčne obračune za lani oddali dva meseca pozneje, to je do 31. maja. Na konec maja se prestavlja tudi rok za oddajo letnih poročil za leto 2019 Ajpesu. Vladi pa ta zakon omogoča, da v času epidemije začasno zadrži izvrševanje posameznih proračunskih izdatkov ter si vzame neomejena pooblastila za prerazporejanje denarja znotraj proračuna.

Med prvimi uveljavljenimi ukrepi je še možnost odloga odplačevanja posojil za leto dni. Vlogo bodo morali  upravičenci na svojo banko nasloviti sami.

Razkuževati bo treba zlasti vhodne kljuke, ograje v stavbi, stikala za upravljanje in kabine dvigala ter skupne prostore. FOTO: Jure Eržen/Delo
Razkuževati bo treba zlasti vhodne kljuke, ograje v stavbi, stikala za upravljanje in kabine dvigala ter skupne prostore. FOTO: Jure Eržen/Delo


Eden od ukrepov sega na področje preskrbe s hrano. Promet z živili bo mogoče omejiti, kot tudi prepovedati njihov izvoz ali uvoz, po potrebi pa tudi uravnavati cene.

Zaradi omejenega gibanja in poslovanja posameznih državnih organov in drugih nosilcev javnih pooblastil je v prvem paketu ukrepov še zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami, po katerem v obdobju epidemije roki v sodnih, prekrškovnih in upravnih postopkih ne tečejo.
 

Nakupovalni čas za upokojence in nosečnice


Od ponedeljka bodo nakupi v trgovinah med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci bodo smeli v trgovine le v tem časovnem intervalu. S tem želi te skupine  prebivalcev dodatno zaščititi, so pojasnili v sporočilu po seji vlade.

V sredo se izteka 17. marca sprejeta prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji, ki velja za prevoze iz ali v državne nečlanice EU, ne velja pa za tovorni promet. Vlada je sprejela sklep o podaljšanju te prepovedi. Skladno z uredbo evropskega parlamenta in sveta lahko država članica EU tak ukrep podaljša še največ za 14 dni.​
 

Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb


Vlada je izdala tudi odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Veljati bo začel dan po objavi v uradnem listu, določa pa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat na dan, za kar morajo poskrbeti upravniki.

Vse večstanovanjske stavbe bodo po novem odloku vsaj dvakrat na dan razkuževali. FOTO: Blaž Samec
Vse večstanovanjske stavbe bodo po novem odloku vsaj dvakrat na dan razkuževali. FOTO: Blaž Samec


Pogostost razkuževanja bo sicer odvisna od števila posameznikov, ki živijo v hiši, še zlasti pa je treba vsaj dvakrat na dan razkuževati kljuke na vhodu, ograje v stavbi, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih, oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo je treba namestiti opozorilo, da predstavlja njegova uporaba tveganje za prenos okužbe z novim koronavirusom, zato naj kabino uporabljajo posamično. Na opozorilo mora pisati še: »Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke.«
 

Zaradi sobotnih izletov zaostritev ukrepov


Sprejete ukrepe bodo na popoldanski novinarski konferenci podrobneje predstavili predsednik vlade in SDS Janez Janša ter podpredsedniki vlade in prvaki koalicijskih strank DeSUS, SMC in NSi Aleksandra Pivec, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin.

Še pred tem pa bodo ministri na dopisni seji najverjetneje potrjevali predlog sprememb odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih in zaostrili možnost gibanja na občino bivanja, upoštevajoč nekatere logične izjeme.

Blejski župan Janez Fajfar je Slovence pozval, naj se vzdržijo izletov na Gorenjsko, dokler nevarnosti okužbe ne bo več. FOTO: Dejan Javornik
Blejski župan Janez Fajfar je Slovence pozval, naj se vzdržijo izletov na Gorenjsko, dokler nevarnosti okužbe ne bo več. FOTO: Dejan Javornik


Vlada se s tem odziva na sobotne množične kršitve odloka in pozive županov nekaterih turistično bolj zanimivih občin k zaostritvi ukrepov. 

Da je lepo vreme v Vipavsko dolino in na ajdovsko območje pritegnilo številne obiskovalce iz drugih delov države, so prav tako opozarjali v regijskem štabu Civilne zaščite za severno Primorsko. Več ljudi je bilo tudi na Obali. Tudi blejski župan Janez Fajfar je v soboto zvečer Slovence pozval, naj se zadržijo izletov na Gorenjsko, dokler nevarnosti okužbe ne bo več.

Komentarji: