Vlada razrešila častna konzula, ujeta v Panama Papers

Franc Dreu in Donat P. Marxer nista več častna konzula v Luksemburgu in Liechtensteinu.

Objavljeno
09. junij 2016 17.01
N. G.
N. G.

Vlada je potrdila razrešitev obeh častnih konzulov, je po seji vlade dejal Boris Koprivnikar, minister za javno upravo.

Mandat Franca Dreua, ki je bil od leta 1992 častni konzul Slovenije v Luksemburgu, so prekinili na njegovo željo. Častnemu konzulu Slovenije v Liechtensteinu Donatu P. Marxerju pa je pretekel mandat. Spomnimo, oba sta se ujela v panamskih dokumentih, kar smo razkrili v Delu.

Na vprašanje, ali je bila razrešitev povezana s tem razkritjem, je Koprivnikar odgovoril: »Vem, da sta se ti imeni pojavljali v dokumentih, vendar se nam s temi razlogi ni bilo treba ukvarjati, saj so bili razlogi podani drugje.«

Dreu ujet v številnih družbah

Razkritje panamskih dokumentov v Delu je pokazalo, da je bil Franc Dreu leta 2006 nekaj mesecev tako pooblaščenec kot tudi lastnik družbe Ulster Associates z Britanskih Deviških otokov. To so sicer kasneje obvladovali prijatelji Boška Šrota.

Dreu je za Delo dejal, da nikoli ni bil lastnik te družbe, ampak je pravi lastnik, ki je družbo kupil, namesto svojega imena vpisal njegovo: »Mogoče po pomoti, ne vem zakaj.«

Dreu je v zadnjih letih znan predvsem po tem, da je v velikem vojvodstvu sam ali s sinom Aleksandrom zastopal več podjetij, ki imajo deleže v nekaterih slovenskih podjetjih. Tudi v tokrat pridobljenih podatkih se je ujelo devet družb iz davčnih oaz, v katerih je bil Dreu pooblaščenec za ravnanje z njimi.

Za Delo je dejal, da je od leta 2002 poslovno neaktiven. Pridobljeni podatki pa kažejo, da je Dreu pooblastila za upravljanje podjetij pridobival še več let, vsaj do leta 2008.

Franc Dreu je nastopal tudi v zgodbi mariborskega podjetnika Damijana Verdnika. Ta je je prek družb v Luksemburgu in na Britanskih Deviških otokih »kanaliziral« najmanj osem milijonov evrov.

Marxer: politično izpostavljena oseba

Panamski dokumenti so razkrili, da je bil Donat P. Marxer od decembra 2008 edini družbenik v podjetju Exal Enterprises na Sejšelih, nato je oktobra 2014 družbo prevzelo liechtensteinsko podjetje Medipolan, ki je po dostopnih podatkih Marxerjevo.

V Mossack Fonseci so malo pred tem prevzemom ugotovili, da Marxer ustreza kriterijem PIP (politično izpostavljenega posameznika). Ta status si je »prislužil« s funkcijo častnega konzula Slovenije. Marxer je lani likvidiral Exal Enterprises in v sklepnem poročilu zapisal, da je imela družba do likvidacije en sam posel − nakazilo provizije za posredovanje pri poslu.