Ob vrnitvi v Slovenijo potrebno dokazilo, da ste bili res na Hrvaškem

Vlada je sprejela spremembe glede prehajanja meja.
Fotografija: Jelko Kacin FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Jelko Kacin FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je o trendu povedala, da se v svetu in v Evropi število okuženih povečuje, enako je tudi pri nas. Do zdaj je skupno okuženih 1649, aktivnih primerov je 136, včeraj so potrdili 16 novih primerov. 

V zadnjih 14 dneh opažajo več okužb med mlajšo populacijo, in sicer v populaciji, stari med 15 in 44 let. Na začetku je bilo več bolnih med starejšimi. Sledijo več kot 11 skupkom, iz katerih še vedno prihajajo nove pozitivne osebe med kontakti.

Junija so potrdili 139 primerov, 59 primerov uvoženih, in sicer največ iz držav Balkana, 22 pa jih je bilo povezanih z lokalnim virom okužbe.

FOTO: Vlada RS
FOTO: Vlada RS


Čakš Jagrova je poudarila, da je situacija na Hrvaškem burna, saj opažajo obsežen izbruh na območju Zagreba in v Slavoniji, kjer so najbolj na udaru ranljive skupine. Zaznavajo tudi številne druge manjše izbruhe po celotni Hrvaški. Primeri so večinoma posledica nespoštovanja predpisov, saj so se izbruhi pojavili zaradi druženj, porok in podobnih dogodkov. 
 

Odločbe o karanteni že na meji


Vlada je odločila, da bo vročanje odločbe o karanteni že na meji, je povedal minister za notranje zadeve v odstopu Aleš Hojs. »Vsem tistim, ki ne morejo izkazati, da niso bili v tretji državi (na rdečem seznamu), bo mejni policist odredil karanteno. To lahko dokažete, da ste lastnik parcele na Hrvaškem, z računom hotela, računom parkirnine, z računi v gostilni,« je povedal. Po mnenju Hojsa in vladnega govorca Jelka Kacina imajo naši državljani dovolj možnosti, da verodostojno izkažejo, kje so bili, stavijo pa tudi na poštenost državljanov, da ne bodo s hrvaškimi računi prikrili, da so morda bili v kateri drugi državi na Balkanu.

Tujcu iz rumene države, ki bi moral v karanteno, pa v Sloveniji nima prostora za njeno preživljanje, se zavrne vstop v Slovenijo, je še povedal Hojs. 

Karantena za prihode iz držav na rumenem seznamu ne bo odrejena za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma držav članic schengenskega območja, če predložijo dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem so bivali, ali originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah, ali uradni seznam posadke v primeru najema plovila. Če tega oseba ne more predložiti ali dokazati, se šteje, kot da prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo.

Ta izjema seveda ne velja za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ko prihajajo iz držav s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami (države na rdečem seznamu).

Po vladnih pojasnilih bo policija osebi ob vstopu v Slovenijo zapisala podatke (ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo prestajal karanteno v Sloveniji) in jih posredovala predstavniku ministrstva za zdravje, ki na mejnem prehodu poskrbi za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se osebi dovoli vstop v državo.


Na katerih mejnih prehodih bodo izdajali odločbe?


Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni, lahko vstopajo le na določenih mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah. Na meji s Hrvaško so to Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, na meji z Madžarsko je kontrolna točka Pince, za zračni promet pa je Mejni prehod za mednarodni zračni promet Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik).

Na teh mejnih prehodih in kontrolnih točkah ministrstvo za zdravje zagotovi ustrezno število ljudi za izdajo in vročanje odločb. Če v Slovenijo vstopa večja organizirana skupina ljudi, lahko minister za notranje zadeve določi dodatne mejne prehode ali kontrolne točke za vstop.


 

Hrvaška nič več na seznamu varnih držav

 
Vlada je na seznam epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav (zeleni seznam, ki pomeni vstop v državo brez karantene) uvrstila Belgijo in Nizozemsko. 

S seznama epidemiološko varnih držav pa je črtala Češko, Hrvaško in Francijo (kar pomeni, da se uvrstijo na rumeni seznam). 



»Odločitev, da neka država preide z zelenega na rumen seznam, vpliva na državljane te države. Konkretno: če hrvaški državljan ne sodi v eno izmed izjem, je ob vstopu v Slovenijo napoten v karanteno,« je povedal Hojs in dodal, da lahko država, če bo obvladovala primere, hitro preide nazaj na zeleni seznam, lahko pa tudi na rdeči, če se bo situacija poslabšala. 

Hojs je še povedal, da za državljane s severa, denimo iz Avstrije ali Nemčije, ki letujejo na Hrvaškem, velja izjema tranzita, torej, Slovenijo lahko prečkajo, ne smejo pa se pri nas ustaviti. Na mejah bodo morali predložiti dokazilo, da so bili na Hrvaškem. 

Če je država uvrščena na rumeni seznam, lahko državljan Slovenije in tujec s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihaja iz držav članic EU oziroma schengenskega območja, v Slovenijo vstopi brez karantene. Za druge osebe je ob vstopu obvezna 14-dnevna karantena, razen če sodijo med katerokoli izmed 15 izjem.

Spremembe začnejo veljati 4. julija 2020.

Komentarji: