Vlada ustanovila medresorsko skupino za izvrševanje sodb ESČP

Skupina bo skrbela za večjo preglednost izvrševanja sodb sodišča za človekove pravice. Menjave na obrambnem ministrstvu.

Objavljeno
12. maj 2016 18.00
Minister za pravosodje Goran Klemenčič v državnem zboru,Ljubljana Slovenija 21.09.2015 [Politika]
N. Č., STA
N. Č., STA
Ljubljana - Vlada je danes med kadrovskimi odločitvami med drugim imenovala medresorsko delovno skupino za izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice. Poskrbela je tudi za menjavo na mestu direktorja direktorata za obrambne zadeve na ministrstvu za obrambo, poroča STA.

Na predlog ministrice za obrambo Andreje Katič je s položaja generalnega direktorja direktorata za obrambne zadeve vlada danes razrešila Mirana Fabijaniča in za vršilca dolžnosti imenovala Srečka Zajca.

Na čelo skupine za izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice pa je vlada imenovala Tino Brecelj, državno sekretarko na ministrstvu za pravosodje.

Namen ustanovitve omenjene medresorske delovne skupine je vzpostavitev učinkovitejšega mehanizma in večje preglednosti izvrševanja sodb sodišča za človekove pravice, posledično pa tudi vzpostavitev učinkovitejšega mehanizma za zagotavljanje varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter vladavine prava v Sloveniji, je zapisano v sporočilu za javnost po seji vlade.

Kot so dodali, je za dosego tega cilja potrebno predvsem dobro sodelovanje med različnimi deležniki. Zato je minister za pravosodje Goran Klemenčič ministre za finance, zunanje zadeve, notranje zadeve, za delo ter generalnemu državnemu pravobranilcu že januarja zaprosil za imenovanje članov v medresorsko skupino.

Z današnjo odločitvijo vlade so po mnenju ministrstva za pravosodje tako vzpostavljene podlage, »da se lahko začne bolj sistemsko delovanje države na dvigu ravni uresničevanja in varstva človekovih pravic ter temeljnih svoboščin v Sloveniji«.