Vlada z varčevalnim rezom ustavila 18 gradbišč

Popotresna obnova v Posočju: Zaprta gradbišča podaljšujejo razseljenost popotresnih upravičencev.

Objavljeno
11. april 2014 09.51
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Bovec – Kalvarija popotresne obnove se za nekatere upravičence v Posočju po skoraj desetih letih od zadnjega potresa šele zaostruje. Vlada je z nerazumnim varčevalnim rezom ustavila 18 gradbišč, zato so izvajalci vsaj začasno ustavili gradnjo.

»Julija bo minilo deset let, odkar nisem več v svojem domu,« je potožila Ema Mavrič. Čez nekaj dni bo dopolnila 84 let. Stanovanjski objekt v bovškem središču so začeli obnavljati septembra, toda delavci so kmalu odšli. »Presrečna sem bila, ko se je začelo delati, zdaj pa sem nesrečna, ker se je tako hitro končalo. Ne vem, ali bom doživela vrnitev domov.« Ada Babič je skupaj z možem že šesto leto v stanovanju Elektra Primorska. V nadomestnem stanovanju ima oblačila na postelji ene od dveh sob, mož pa ima omaro, poudari. »Veseli smo bili, da se bomo lahko vrnili domov. Nenadoma pa so se dela ustavila, ker da ni denarja,« je potarnala.

Ivan Kravanja se je moral z ženo Nevenko jeseni na vrat na nos izseliti iz hiše, danes imata postavljene samo temelje za nov objekt. Gradbeniki so stroje in orodje pospravili. »Kredit smo vzeli za svoj delež obnove in ga tudi nakazali državi, zdaj pa nimamo ne hiše ne denarja. Če bi vedeli, da se lahko zgodi kaj takšnega, ne bi šli iz hiše. Zdaj nihče noče odgovarjati,« je obžalovala.

Obnova po potresu leta 2004 bo državo stala najmanj 67 milijonov evrov. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje bi lahko na leto namenilo 7,5 milijona evrov, vendar je z rebalansom proračuna letos na voljo šest milijonov manj. Po napovedih ministrstva naj bi se sicer popotresna obnova nemoteno nadaljevala konec letošnjega leta.

Vodja državne tehnične pisarne Mitja Pekeč včeraj ni hotel komentirati nastale situacije, češ da se ne more zagovarjati za nekaj, kar je zakuhalo ministrstvo. Poudaril pa je, da zaradi zapiranja gradbišč nastajajo dodatni stroški, kar so priznali tudi na ministrstvu: »Seveda bo posledica zmanjšane dinamike izvajanja popotresne obnove tudi daljše časovno obdobje obnove. Z zmanjševanjem zagotovitve sredstev se želeni zaključek obnove odmika, stroški pa naraščajo.«

Odprtih gradbišč popotresne obnove v Posočju je še 39. Za 21 objektov je denar zagotovljen, medtem ko v 18 primerih dela stojijo. Začasno je preseljenih 36 ljudi. Potrpežljivost oškodovancev je neverjetna. »Veliko ljudi nas sprašuje, zakaj molčimo. Toda ljudje se preprosto bojijo, da ne bodo dobili nič, če bodo spregovorili,« je opozoril Rene Čopi iz Čezsoče.