Simoniti: Pomoč tudi samozaposlenim in medijem, ampak breme bomo prenašali vsi

Spregovorili sta tudi mladi zdravnici o pomenu pravilne uporabe zaščitnih mask.

Objavljeno
31. marec 2020 10.50
Posodobljeno
31. marec 2020 15.06
Vlada pripravlja novinarski konferenci vsak dan ob 11. in 17. uri. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Aljaž Vrabec, STA
Aljaž Vrabec, STA
Vladna ekipa nadaljuje predstavitev mega protikoronskega paketa, ki je vreden tri milijarde evrov, zraven pa razlaga tudi številne druge spremembe.

Tokrat je pred novinarske mikrofone stopil minister za kulturo Vasko Simoniti. Zraven sta bili tudi mladi zdravnici Polona Gams in Tina Bregant, ki sta spregovorili o pomenu pravilne uporabe zaščitnih mask. Naslednja današnja novinarska konferenca bo ob 17. uri.


 

Simoniti: Država bo krila tudi vse prispevke za socialno varnost


image
Vasko Simoniti: Samozaposlenim v kulturi bo država omogočila izredno finančno pomoč v obliki univerzalnega temeljnega dohodka. FOTO: Igor Modic/Delo
Minister Simoniti je predstavil ukrepe s področja kulture, isti ukrepi pa veljalo za vse samozaposlene, kmete in verske uslužbence: »Samozaposlenim v kulturi bo država omogočila izredno finančno pomoč v obliki univerzalnega temeljnega dohodka. Za marec bodo prejeli 350 evrov, če bodo dokazali upad prihodka glede na februar za vsaj 25 odstotkov, in 700 evrov za april in maj, če bodo dokazali upad prihodka glede na februar za vsaj 50 odstotkov. Hkrati bo država krila tudi vse prispevke za socialno varnost.«

Minister je priznal, da je specifika delovanja samozaposlenih v kulturi v tem, da je njihovo delo vezano na projekte, zato so pripravili dopolnilo k predlogu zakona, v katerem sicer piše, da morajo samozaposleni izpad dohodkov za pridobitev nadomestila dokazovati v primerjavi z mesecem februarjem. Po dopolnilu bi samozaposleni svoje stanje dokazovali na podlagi dohodkov iz zadnjega pol leta, saj so pri delu vezani na projekte in ni nujno, da so v februarju imeli kakršnekoli dohodke.
 

»Nevladne organizacije so upravičene do povračila plač za delavce«


Upravičencem med samozaposlenimi ne bo treba predložiti pogodbe ali dokazil, pač pa izpolniti izjavo in jo predati finančni upravi, zraven pa je omenil še druge skupine. »Nevladne organizacije so upravičene do povračila plač za delavce, ki jim ne morejo zagotoviti dela,« je dejal. »Tisti delavci, ki so financirani iz proračuna na podlagi projektnega paketa, bodo dobili razliko, ki ni pokrita s strani subvencije. Javnim zavodom, financiranim iz proračuna, pa država nadomešča vse dohodke, ki izhajajo iz plač.«

Precej vprašanj je dobil o medijih, ki so v časih koronavirusa v precejšnjih denarnih težavah. »Mediji imajo status gospodarskih družb, zato bo vlada prispevala za plače uslužbencev, tako kot za vse druge. Breme krize bomo morali prenašati vsi,« je odgovoril.

Zraven je še pristavil: »RTV Slovenija za april ne bo izdala računov pravnim osebam za sprejemnike v javni rabi in v nastanitvenih obratih.«
 

Kacin: Starejši naj bodo doma


Ponovno je najprej spregovoril Jelko Kacin in potrdil, da so v Sloveniji umrli novi​ štirje ljudje zaradi posledic koronavirusa. Predvsem starejše ljudi je pozval, naj bodo previdni in naj bodo čim bolj doma. Prav tako naj se sami ne odpravljajo po pokojnine na banko.

image
INFOGRAFIKA: Delo



 

Ostanite doma in si umivajte roke


O zdravstvenih nasvetih in pravilnem nošenju mask sta mladi zdravnici Polona Gams in Tina Bregant znova pozvali:
  1. Ostanite doma. Če greste ven, pojdite sami ali pa v družbi enega od staršev. Spoštujte razdaljo meter in pol – tudi v zaprtih prostorih.
  2. Umivajte si roke s toplo vodo in milom, uporabljajte razkužila. Če uporabljate rokavice, jih lahko uporabljate le za kratek čas, potem pa jih morate zavreči.
  3. Uporabljajte maske; treba je vedeti, da uporaba mask ni enakovredna uporabi drugih mask in da je treba maske uporabiti pravilno.
»Ko greste v trgovino, je uporaba mask zaželena,« je rekla Tina Bregant. »V tej epidemiji smo videli, da so države, kjer ljudje množično uporabljajo maske, mnogo hitreje zamejile širjenje okužbe. To so Singapur, Japonska in Južna Koreja. Drugače je v državah, kjer uporaba mask v javnem prostoru ni.«

image
Ko masko enkrat pravilno namestimo, se je ne dotikamo več. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Kakšna je pravilna uporaba mask?


Pomembno je, da masko nadenemo in odstranimo s čistimi rokami. Narejena mora biti iz materialov, ki prenesejo visoke temperature zaradi pranja in likanja. Masko je treba nadeti tako, da pokrije celoten obraz: da sega od korena nosu do brade. Če imate očala, gredo ta čez rob maske.

Ko masko enkrat pravilno namestimo, se je ne dotikamo več. Ko se maska navlaži, jo je treba zamenjati, saj se prepustnost poveča, tako da praviloma te maske zdržijo pol ure do dve uri. Doma narejena maska seveda ni ustrezna za zdravstvene delavce.

Doma narejeno masko operite vsaj na temperaturi 60 stopinj Celzija, nato pa jo lahko ponovno uporabite. »Maske ne smejo postati gojišče za bakterije.«