Vlogo mediatorja bi moral prevzeti župan

Hmeljarji in civilna iniciativa iz Slovenj Gradca za skupno mizo?

Objavljeno
29. november 2017 20.07
kotnik*Peter Cesar
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – Javnim obračunavanjem med civilno iniciativo, ki v Slovenj Gradcu nasprotuje širjenju hmeljišč v bližino mesta in hmeljarji v Mislinjski dolini še ni videti konca. Vse več jih je, ki so prepričani, da bi moral kot mediator v spor poseči župan Andrej Čas, ki pa je predstavnikom civilne iniciative danes poslal le pismo.

V njem župan na štirih straneh razlaga, da je zrak v mestu še posebej v zimskem času zaradi prometa in individualnih kurišč pogosto onesnažen s trdimi delci. Glede prostorske zakonodaje in razvoja kmetijstva v mestni občini pa opozori, da lokalne skupnosti nimajo posebnih pristojnosti za kreiranje kmetijske politike in da so kmetijska zemljišča namenjena kmetijski pridelavi. "Občinski prostorski načrt mestne občine Slovenj Gradec v skladu z zakonom o kmetijskih zemljiščih med dopustne posege in vrste objektov uvršča tudi postavitev pomožne kmetijsko-gozdarske opreme, na primer žične opore, opore za mrežo proti toči, pa tudi ograje in opore za trajne nasade," v pismu civilni iniciativi zapiše župan. Andrej Čas opozarja, da občine kmetom nimajo pravice predpisovati, s katero kulturo naj se ukvarjajo. 

"Morda smo od takrat, ko je termoelektrarna Šoštanj prenehala valiti stotine ton žveplovega dioksida preko Graške Gore v našo kotlino, živeli v prepričanju, da je zrak okoli nas čist. Rastoč promet, ponovna uporaba lesa v zastarelih kurilnih napravah, potencialni požari v tovarnah, kjer se uporabljajo nevarne snovi, pa tudi vplivi pesticidov v kmetijstvu, komunali in zasebni uporabi so še vedno prisotni dejavniki onesnaževanja zraka," meni župan. 

Na mestni občini Slovenj Gradec ustanovitev in delovanje civilne iniciative ne razumejo kot zgolj odziv skupine občanov zaradi uporabe pesticidov v hmeljiščih, pač pa kot nujen impulz lokalni skupnosti in občinski upravi, naj v zvezi s tem čimprej naredi korak naprej. "Kot župan se bom še posebej zavzel za to, da bodo strokovne službe v najkrajšem času pripravile podlage za sprejem vseh aktov in ukrepov, ki nam jih dovoljuje zakonodaja, da bomo lahko na osnovi sprejetega vzpostavili učinkovit in dosleden monitoring vseh evidentiranih onesnaževalcev zraka," napoveduje Andrej Čas. 

Iz civilne iniciative za varovanje okolja in zdravja občanov Civoz so medtem sporočili, da jih podpira že več kot dva tisoč občanov in občank. "Zato je govorjenje in sprenevedanje o nekaj posameznikih, ki nasprotujejo širjenju hmeljišč, do občanov skrajno podcenjujoče. Za nami stoji že skoraj 15 odstotkov polnoletnih prebivalcev mestne občine," pravi Peter Cesar, predsednik civilne iniciative.