Vnovič izdana začasna odredba glede nadzornikov RTV Slovenija

Zaradi izdane začasne odredbe upravnega sodišča, ki je bila sprejeta včeraj, je bila po naših informacijah prekinjena tudi današnja seja nadzornega sveta.
Fotografija: Do vsebinske odločitve upravnega sodišča bi lahko bile vprašljive odločitve katerekoli sestave nadzornega sveta. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Do vsebinske odločitve upravnega sodišča bi lahko bile vprašljive odločitve katerekoli sestave nadzornega sveta. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Po tem, ko je vrhovno sodišče razveljavilo začasno odredbo upravnega sodišča, s čimer so zadržali imenovanje treh novih nadzornikov RTV Slovenija, in naložilo izvedbo novega postopka, je bila vnovič izdana začasna odredba. In zaradi nje so po naših informacijah nadzorniki danes spet prekinili svojo sejo.

V njej je sicer upravno sodišče zapisalo, da je po presoji sodišča tožnik v zadostni meri izkazal verjetnost nastanka težko popravljive škode, ki bi mu z morebitnim izvrševanjem izpodbijanega sklepa vlade zelo verjetno nastala zaradi predčasne razrešitve z mesta člana nadzornega sveta pred iztekom štiriletnega mandata.

Do vsebinske odločitve upravnega sodišča, ali lahko vlada predčasno razreši "svoje" nadzornike v sicer 11-članskem nadzornem svetu RTV Slovenija, tako na tem mestu ostajajo Matjaž Medved, Irena Ostrouška in Petra Majer, ki jih aktualna vlada aprila skušala zamenjati z Antonom Tomažičem, Borutom Rončevićem in Dragom Zadergalom.

Na upravno sodišče se je sicer obrnil razrešeni nadzornik Medved, na prvotno izdano začasno odredbo pa nato pritožili tako vlada kot tudi dva novoimenovana člana nadzornega sveta. Vrhovno sodišče je pritožbi ugodilo in odpravilo začasno odredbo, prvostopenjskemu sodišču pa naložilo izvedbo novega postopka, v katerem bi vsem z odredbo prizadetim osebam zagotovilo procesne pravice in izrekanje pred njeno izdajo. Hkrati je priznalo pravico razrešenim do pravnega varstva.

Tudi sedaj Medvedov zagovornik Dino Bauk dopušča možnost njihove pritožbe.

Preberite še:

Komentarji: