Nekaj protestnikov skočilo prek ograje, policisti nekatere odpeljali na postajo

Protivladne proteste, ki smo jih v živo spremljali na delo.si, je zaznamovalo prijetje protestnikov, ki so preskočili ograjo na Trgu republike.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Največ protestnikov, ki že več petkov zapored izražajo nezadovoljstvo nad določenimi potezami vlade, se je znova zbralo v Ljubljani. Tokrat so nekateri za razliko od prejšnjih protestov sestopili s koles in protestirali peš, saj je del protestnikov pripravil tematsko demonstracijo proti avtoritarnim in fašistoidnim politikam. Dogajanje je zaznamoval incident, po katerem so morali posredovati policisti. »Nekaj protestnikov se je po preskoku ograje mirno uleglo na tla, nekateri pa so pobirali papirnata letala, ki so malo prej poletela čez ograjo. Enega protestnika je policija podrla na tla, še preden se mu je uspelo uleči, tri je odpeljala na policijsko postajo,« so sporočili iz skupine Protestival, ki ocenjuje, da se je protesta udeležilo devet tisoč ljudi.

Kasneje smo neuradno izvedeli, da so policisti izpustili pridržane protestnike.



Z izjemo tega dogodka so protesti vnovič potekali mirno. Ljudje so se sprva zbrali na Prešernovem trgu, od koder so se odpravili proti Trgu republike. Vmes so se na Slovenski cesti združili s protestniki na kolesih.

Kako so potekali današnji protesti, si lahko preberete spodaj: ​

20.40
Protestniki počasi zapuščajo Trg republike, po oceni našega poročevalca sta domov odšli približno dve tretjini ljudi.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


20.25 Protestov se je znova udeležil žvižgač Ivan Gale.

Ivan Gale na protestih. Foto B. T.
Ivan Gale na protestih. Foto B. T.


20.20 Manjše število protestnikov je skočilo prek ograje pred parlamentom. Policisti so pridržali gledališkega režiserja Jašo Jenulla, ki je bil doslej eden vidnejših obrazov protestov, ter raperja, aktivista in kolumnista Miho Blažiča - N'toka.



FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


20.10 Protestniki proti parlamentu mečejo papirnata letala, ironični častni prelet letal.



19.35 Trg republike, ki je bil pred dobre pol ure skoraj povsem prazen, je zdaj nabito poln.

19.25 Na prvi pogled danes protestira še več ljudi kot prejšnjič, saj koloni, ki se vije po središču prestolnice, še ni videti konca, pravi naš poročevalec na terenu. Del protestnikov je, kot se je napovedovalo že pred protesti, pripravil tematsko demonstracijo proti avtoritarnim in fašistoidnim politikam.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo




19.15 Na Prešernovem trgu se je zbralo veliko protestnikov, ki so se odpravili proti Trgu republike. Znova so pripravili več različnih transparentov, še posebej opazni so tisti, ki opozarjajo na okolju škodljivo ravnanje politikov. Napovedi pred protesti so se uresničile, večina je prišla peš in ne s kolesi.



19.10 Trenutno na Trgu republike še ni pretirane gneče, toda po besedah našega poročevalca na terenu »je mogoče čutiti, da se nekaj obeta«.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Preberite še:

Komentarji: