Vodilna obraza Domovinske lige druži nekdanja povezava z Janšo

Moto članov nove stranke je Najprej Slovenija, prvi projekt pa nastop na majskih evropskih volitvah.
Fotografija: Tako predsednika Bernarda Brščiča kot tudi podpredsednico Lucijo Šikovec Ušaj druži nekdanja povezava z Janezom Janšo. FOTO: Tomi Lombar/delo
Odpri galerijo
Tako predsednika Bernarda Brščiča kot tudi podpredsednico Lucijo Šikovec Ušaj druži nekdanja povezava z Janezom Janšo. FOTO: Tomi Lombar/delo

V soboto je na kongresu v Ljubljani okoli 200 delegatov za predsednika novo ustanovljene stranke Domovinska liga (DOM) izvolilo Bernarda Brščiča, za podpredsednico pa odvetnico Lucijo Šikovec Ušaj. Njihov moto je Najprej Slovenija, prvi projekt pa nastop na majskih evropskih volitvah, kot je v izjavi po kongresu dejal predsednik stranke, DOM nima stricev v ozadju. »To ni ne projekt Milana Kučana ne Janeza Janše ne Vladimirja Putina«.
 

Kdo sta predsednik in predsednica stranke DOM?


Bernard Brščič, rojen 23. avgusta 1973 v Ljubljani, je študiral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je za diplomsko delo s področja reforme slovenskega pokojninskega sistema leta 1996 prejel univerzitetno Prešernovo nagrado. Magistrski študij je zaključil na ljubljanski ekonomski fakulteti, kjer je bil šestnajst let zaposlen kot visokošolski sodelavec, magistriral pa je tudi na London School of Economics and Political Science.
 
Bernard Brščič. FOTO: Twitter
Bernard Brščič. FOTO: Twitter


Področje njegovega zanimanja obsegajo problematiko pokojninskih sistemov in države blaginje, politično ekonomijo, zgodovino ekonomske misli in intelektualno zgodovino liberalizma, so tedaj zapisali na spletni strani kabineta predsednika vlade RS – Brščič je bil namreč državni sekretar v kabinetu tedanjega premierja Janeza Janše. Bil je tudi predsednik sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika in sodelavec londonskega inštituta Centre for Research into Post-Communist Economies.
 
Brščič tako poliitčno izhaja iz povezav z SDS in Janšo, v medijih pa se je v preteklih letih pojavljal tudi zaradi odkritega sovražnega govora in nestrpnih, sovražnih izjav do istospolno usmerjenih, beguncev, muslimanov in drugih skupin prebivalstva, zanikal naj bi celo holokavst. Zaradi svojih žaljivih izjav se je moral zagovarjati tudi pred svojim delodajalcem Elektro Slovenija, kjer je zaposlen od leta 2013.
 
Predsednik novoustanovljene stranke Domovinska liga je sicer januarja letos dejal, da je prepričan o več političnih podjemih pred majskimi evropskimi volitvami. »Glede na to, kaj se dogaja v Evropi, je popolnoma jasno, da je prihodnost v političnih grupacijah ENF (Evropa narodov in svobode) in ECR (Evropski konservativci in reformisti). Slovenija ne bo mogla biti unikum, kjer samo socialisti rajajo, ampak se bodo prej ali slej zgodile spremembe,« je takrat izpostavil Brščič, ki ob spremembah v evropskem prostoru, politiki in politični tehnologiji meni, da bodo rezultati majskih evropskih volitev bistveno drugačni kot leta 2014, ko so si osem poslanskih mandatov razdelile stranke SDS, NSi in SLS, Verjamem! Lista dr. Igorja Šoltesa, Desus in SD.

Lucija Šikovec Ušaj je bila dva mandata tudi predsednica Komisije RS za varstvo pacientovih pravic. FOTO: Tomi Lombar/delo
Lucija Šikovec Ušaj je bila dva mandata tudi predsednica Komisije RS za varstvo pacientovih pravic. FOTO: Tomi Lombar/delo


Lucija Šikovec Ušaj se je rodila se je 22. aprila 1958 v Ljubljani, kjer je diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani, nato pa se je po opravljenem pravosodnem izpitu zaposlila kot odvetniška pripravnica v pravni pisarni pri GZS v Ljubljani pri odvetniku Ljubu Pečarju. Kasneje se je odločila za samostojno pisarno in že več kot 30 let opravlja poklic samostojne odvetnice.

Ušajeva je bila dva mandata tudi predsednica Komisije RS za varstvo pacientovih pravic, na sodišču je leta 2015 dosegla eno najvišjih odškodnin za zdravniško napako pri nas, istega leta pa jo je strokovna javnost uvrstila med deset najvplivnejših pravnikov pri nas, je takrat pisala Mladina. Oblikovala je tudi iniciativo za svobodo govora, kar pa si je v nasprotju s tem, da je Šikovec Ušajeva septembra lani na twiterju objavila izjavo z žaljivo vsebino, povezano z migranti, ki je v javnosti sprožil val ogorčenja; s  tem pa je kršila kodeks odvetniške etike.

Kot so o njej zapisali v SDS – na njihovi listi je kandidirala na zadnjih državnozborskih volitvah, je Šikovec Ušajeva poročena in ima eno hči, politika pa do jo je zanimala že od rane mladosti. V stranko SDS se je včlanila ob dogodkih v Depali vasi, v zadnjem času pa se je odnos s prvakom SDS ohladil, saj je medi njima prišlo do spora, in sicer zaradi njenega zapisa, da je po sodbi vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo rezultat referenduma o uveljavitvi zakona o drugem tiru, doživela hladen tuš, ko jo je Janša po telefonu »nadrl«. Glavni razlog, da je izstopila iz SDS, je sicer »premalo oster odnos SDS do marakaškega sporazuma,« je poročal Žurnal.com, prav tako pa se s prvakom razjahata v stališčih glede migracij, saj ima Ušajeva radikalnejša stališča.

Preberite še:

Komentarji: