Vodja tožilstva: Pripora ne bo le, če nas pridržani prepriča s svojim zagovorom, kar pa se v preteklosti ni dogajalo

Pred mariborskim sodiščem se je v dopoldanskih urah na shodu v podporo Šišku zbrala manjša skupina njegovih privržencev in njegova starša. 
Fotografija: Andrej Šiško bo zaslišan jutri ob 14. uri. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Andrej Šiško bo zaslišan jutri ob 14. uri. FOTO: Ap

Ob 6. uri zjutraj se je iztekel rok, do katerega bi morala policija osebo, pridržano v preiskavi tako imenovane Štajerske varde, privesti pred preiskovalnega sodnika oziroma jo izpustiti. 

Drago Menegalija z Generalne policijske uprave je povedal: »V povezavi s kriminalistično preiskavo, v okviru katere smo v četrtek, 6. septembra 2018, na območju Maribora in Murske Sobote izvajali hišne preiskave, vam sporočamo, da smo pridržano osebo danes zjutraj privedli na Okrožno sodišče v Mariboru in jo s kazensko ovadbo izročili preiskovalnemu sodniku. Zoper privedenega je bilo odrejeno sodno pridržanje.«



Po neuradnih podatkih so slovenski organi pregona v petkovih hišnih preiskavah, povezanih z zborovanjem Štajerske varde v začetku septembra, pridržali vodjo zborovanja Andreja Šiška. Odvetnik Viktor Osim je za STA potrdil, da gre za njegovega klienta Andreja Šiška.

Šiškov odvetnik Osim je še pojasnil, da je preiskovalni sodnik mariborskega okrožnega sodišča za Šiška odredil 48-urno sodno pridržanje. »To, kar se mu očita, nima vseh elementov kaznivega dejanja. Prepričan sem, da iz tega ne bo nič,« je dejal Osim in dodal, da bo sodnik Šiška zaslišal v nedeljo.

Osim pričakuje, da bo preiskovani sodnik vodjo Štajerske varde Šiška izpustil iz pridržanja. Če pa se bi se sodnik odločil za pripor, odvetnik napoveduje pritožbo na zunajobravnavni senat.

Slovenski policisti so izvedli hišne preiskave v povezavi s Štajersko vardo. Foto/Ap
Slovenski policisti so izvedli hišne preiskave v povezavi s Štajersko vardo. Foto/Ap


Vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič pa je pojasnil, da je nedeljsko zaslišanje Šiška predvideno za 14. uro, sodno pridržanje pa se bo izteklo v ponedeljek zjutraj, okoli 6. ure. »Edina možnost, da ne predlagamo pripora, je samo to, da nas pridržani prepriča s svojim zagovorom, kar pa se v preteklosti ni dogajalo,« je Simonič odgovoril na vprašanje, ali namerava tožilstvo vložiti predlog za pripor.

Pred mariborskim sodiščem se je v dopoldanskih urah na shodu v podporo Šišku zbrala manjša skupina njegovih privržencev in njegova starša. Skupina se je medtem že razšla.
 

Spomnimo ... 


Za Andreja Šiška obstaja utemeljen sum, da je organiziral in aktivno sodeloval v zborovanju, ki je potekalo 1. septembra na območju travnika in v gozdu pri Janhovi na območju Apač, iz objav z zborovanja, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, pa je razvidno, da je s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države ter udeležence pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov. Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Prav tako je bilo iz fotografij in video posnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja – gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

Med osumljenci za novačenje članov v Štajersko vardo je sicer tudi član podmladka SDS Matej Lesjak. Sprva so pri Slovenski demokratski stranki (SDS) ostro obsodili dogajanje na Pohorju, kjer je Andrej Šiško vodil postroj Štajerske varde. Še več – vidni predstavniki SDS so celo namigovali, da je Štajerska varda povezana z Zvezo združenj borcev NOB, a očitno je šlo samo za preusmerjanje pozornosti.

Ko se je izkazalo, da naj bi bil zraven tudi član njihovega podmladka, so se od afere distancirali.

Preberite še:

Komentarji: