Vodja Vizjakovega kabineta na vrh Elektra Ljubljana

Sejo nadzornikov, ki bodo predvidoma na mesto predsednika uprave imenovali Aleksandra Zupančiča, so prekinili do jutri.
Fotografija: Pet elektrodistribucij ima pet položajev predsednika uprave. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Pet elektrodistribucij ima pet položajev predsednika uprave. FOTO: Jure Eržen/Delo

Elektro Ljubljana od 5. novembra lani, ko so razrešili Andreja Ribiča, začasno vodi Marjan Ravnikar. Danes pa so imeli nadzorniki na mizi predlog, da za predsednika uprave potrdijo Aleksandra Zupančiča, sicer vodjo kabineta ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka. Neuradno so sejo prekinili in jo bodo nadaljevali jutri. 

Ribiča so uradno razrešili zato, ker je zavlačeval s prodajo deleža Elektra Ljubljana v družbi Gen EL, ki obvladuje polovični delež Gen-I. Nekdanji predsednik uprave Elektra Ljubljana je napovedal tožbo, medtem pa je Gen energija že vpisala lastninsko pravico na še polovico družbe Gen EL, kar pomeni, da je Gen-I posredno povsem v državni lasti. Njegova nova uprava bo torej pri plačah morala upoštevati Lahovnikov zakon.

Neuradno smo izvedeli, da je težava z imenovanjem Zupančiča tudi to, da je Ribič nadzorni svet ob svojem odhodu že obvestil, da Zupančič ne izpolnjuje pogojev za zasedbo položaja predsednika uprave, saj nima ustreznih vodstvenih izkušenj. Če Ribič tega ne bi storil, bi lahko v Elektro Ljubljana brez pompa spremenili statut, tako pa tega ne morejo storiti.

Aleksander Zupančič, ko je še vodil Komunalo Brežice. FOTO: Osebni arhiv
Aleksander Zupančič, ko je še vodil Komunalo Brežice. FOTO: Osebni arhiv

Zupančič je 11. aprila lani začel štiriletni mandat nadzornika Petrola, kjer je Vizjak manjši delničar. Pred njegovim imenovanjem v nadzorni svet je bilo nekaj očitkov, da je Zupančič v kazenskem postopku in da je poleg vodenja kabineta ministra ostal v podjetniških vodah. Ukvarja se s psihoterapijami in življenjskim »coachingom«, je navedel v kandidaturi za nadzornika Petrola.

Andrej Ribič še toži nekdanjega delodajalca. FOTO: Leon Vidic/Delo
Andrej Ribič še toži nekdanjega delodajalca. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ravnikarja je na položaj imenoval nadzorni svet pod vodstvom Božidarja Godnjavca, zaposlenega na ministrstvu za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, od tod tudi številni očitki, da za zamenjavami v energetiki ne stoji le SDS, temveč tudi NSi. Godnjavec, ki je edini pristojen za izjave, se na naša sporočila še ni odzval.

Preberite še:

Komentarji: