Tekmovanja, ki so pritegnila 4800 športnikov

Vodni športniki vseh starosti so zasedli Gorenjsko. Potekajo namreč tekmovanja v okviru evropskega veteranskega prvenstva v vodnih športih.

Objavljeno
30. avgust 2018 07.00
Posodobljeno
30. avgust 2018 07.45
Na bazenu Ukova na Jesenicah potekajo tekmovanja v skokih v vodo v okviru evropskega veteranskega prvenstva. FOTO: Blaž Račič
Jesenice – Tekmovanj v petih disciplinah v okviru evropskega veteranskega prvenstva v vodnih športih se bo na štirih prizoriščih do 9. septembra skupaj udeležilo skoraj 4800 športnikov veteranov iz vseh evropskih držav, med njimi tudi nosilka srebrne olimpijske medalje iz Pekinga, plavalka Sara Isaković.

Na bazenu Ukova na Jesenicah so se včeraj začela tekmovanja v skokih v vodo, ki bodo trajala do nedelje in na katerih sodeluje 79 tekmovalcev. Leta 2007 so na Jesenicah podobno veteransko prvenstvo že organizirali, vendar so tedaj opozorili na več pomanjkljivosti, od prehladne vode v bazenu do premajhnega števila skakalnih desk, je povedal trikratni olimpijski prvak in dvakratni nosilec srebrne olimpijske kolajne Italijan Klaus Dibiasi, sicer vodja tekmovanj v skokih v vodo. »Tokrat so organizatorji opravili veliko delo,« je dejal.


Tekmovanje pripravljali dve leti


Tekmovanje v vaterpolu z 970 tekmovalci že poteka v Kranju, prihodnji teden bo tamkajšnji bazen zasedlo 2800 plavalcev, v kamniškem bazenu pa bo nastopilo nekaj več kot 200 tekmovalcev v sinhronem plavanju. Na Bledu se bo prihodnji konec tedna 1500 tekmovalcev pomerilo še v daljinskem plavanju.

Vodja organizacijskega odbora prvenstva Tim Farčnik pravi, da bodo tekmovalci na Gorenjskem, predvsem na Bledu in v Kranju, prispevali skupaj več kot 30.000 prenočitev; samo v Kranju 12.000, kar je petina vseh, ki jih v mestni občini ustvarijo na leto. Prvenstvo je zahteven organizacijski zalogaj, meni Farčnik, saj so ga pripravljali dve leti, njegov proračun je 600.000 evrov, pri izvedbi tekmovanj pa bo sodelovalo 470 ljudi.

image
Klaus Dibiasi, nekdanji večkratni olimpijski prvak v skokih v vodo na bazenu Ukova na Jesenicah. FOTO: Blaž Račič


Kot je dejal Farčnik, želijo s prvenstvom popularizirati športno in rekreativno dejavnost, predvsem pa pomen zdravega odnosa do življenja ne glede na starost, zato je za obiskovalce prost vstop. Tako smo včeraj na Jesenicah srečali 80-letno Evgenijo Stepanovo iz Sankt Peterburga, ki se že 19. udeležuje veteranskih tekmovanj v skokih v vodo, kar jo spodbuja k telesni aktivnosti. Vitalna Rusinja je bila navdušena nad naravnimi lepotami Slovenije, pohvalila je še dobro hrano in čisto pitno vodo.

Edini stolp pri nas

Tekmovanja v skokih v vodo so lahko pripravili le na Jesenicah, kjer imajo edini skakalni stolp v Sloveniji. Ker bazen ni pokrit, stolp lahko uporabljajo le poleti, kar je za razvoj skokov v vodo v Sloveniji premalo, je dejal Dibiasi. Na jeseniški občini opozarjajo na visoke stroške obratovanja do pet metrov globokega bazena, želijo pa si, da bi pri vzdrževanju in obratovanju bazena pomagala država.