Vodstvo kliničnega centra proti vmešavanju politike

Svet UKC bo danes odločal o usodi Andraža Kopača in Marije Pfeifer.
Objavljeno
13. november 2017 22.47
mpi*UKC
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana – Pred današnjo sejo sveta zavoda UKC Ljubljana, na kateri bodo odločali o odgovornosti vodstva za stanje v programu otroške srčne kirurgije, sta generalni direktor Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer predstavila svoje razumevanje dogodkov. Zatrjujeta, da gre za obračun politike s stroko.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zahteva odstavitev Kopača in Pfeiferjeve že od junija. Da bi se te želje uresničile, so bili zamenjani tudi člani sveta zavoda – predstavniki ustanovitelja.

Pfeiferjeva je povedala, da so nagnali široko misleče člane sveta zavoda, ki so znali spoštovati strokovnost. Novi člani, ki bodo na današnji izredni seji odločali tudi o njeni usodi, po njenem prepričanju ne vedo, kaj vse se je dogajalo, koliko so se pogovarjali o pereči temi.

Njej in Kopaču očitajo, da sta v programu, v katerem se zdravijo bolniki s prirojenimi srčnimi napakami, naredila napak: premestila sta kardiologa Uroša Mazića, preden mu je bila dokazana krivda, z javnimi nastopi sta v javnost vnašala nemir, kriva naj bi bila tudi za slabe medsebojne odnose ... Čeprav je strokovni svet delo in odločitve Peiferjeve podprl, ministrica, kot kaže, ne bo odnehala.

Pika na i je bil odhod kirurgov, zato je celo predsednik vlade Miro Cerar včeraj dejal, da so vodstvu UKC zadeve ušle iz rok, »hkrati pa zatrjuje, da težav ni«. A Kopač in Pfeiferjeva vztrajata, da težav res ni: »V UKC zagotavljamo nemoteno zdravljenje bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. Od decembra leta 2016 v službi za kardiologijo pediatrične klinike ne zaznavamo odklonov v zvezi z zdravljenjem.«

Pfeiferjeva pravi, da so marsikatero priporočilo iz mednarodnega poročila o nadzoru nad otroško srčno kirugijo uresničili, izboljšali so kazalnike kakovosti: »Mislim, da smo bili uspešni. S kolegom bova morala oditi iz političnih razlogov. Ko sem ukrepala proti Rajku Kendi (nekdanjemu strokovnemu direktorju pediatrične klinike, op. p.), se je začel pogrom, ki se še ni končal.«