Vodstvo premogovnika mirilo Šoštanjčane: Evakuacijski načrt ni potreben

Direktor velenjskega premogovnika Marko Mavec zagotavlja, da je območje ugreznin med Velenjskim in Družmirskim jezerom v skladu s tehničnimi predpisi in pripravljenimi projekti.
Fotografija: Šoštanjčane skrbi, ali je pregrada z jezeri, ki ločuje Velenjsko in Družmirsko jezero, varna. Pod tem območjem Premogovnik Velenje koplje lignit. FOTO: Občina Šoštanj
Odpri galerijo
Šoštanjčane skrbi, ali je pregrada z jezeri, ki ločuje Velenjsko in Družmirsko jezero, varna. Pod tem območjem Premogovnik Velenje koplje lignit. FOTO: Občina Šoštanj

Vodstvo Premogovnika Velenje je danes svetnikom Občine Šoštanj na izredni seji občinskega sveta zagotovilo, da je odveč strah, da bi bil Šoštanj poplavno ogrožen zaradi spreminjanja območja sanacije ugreznin med Velenjskim in Družmirskim jezerom, ter da zato tudi kakšen evakuacijski načrt ni potreben.

O stanju nasipa med Velenjskim in Družmirskim jezerom oziroma o stanju območja sanacije ugreznin, ki nastajajo zaradi izkopavanja lignita v Premogovniku Velenje, so šoštanjski svetniki že govorili na seji pred dvema letoma, čemur je dejansko sledilo izboljšanje razmer na terenu.

Današnja izredna seja občinskega sveta pa je bila sklicana na predlog nekaterih svetnikov in občinske uprave zato, ker po besedah župana Darka Meniha zadnje čase ugotavljajo, da je stanje nasipa zopet vedno slabše. Po njegovih besedah se pojavlja vse več vprašanj, svetniki in občani pa se med drugim sprašujejo, ali je še zagotovljena ustrezna varnost.



Območje sanacije ugreznin med Velenjskim in Družmirskim oiroma Šoštanjskim jezerom je dinamično območje, saj pod njim Premogovnik Velenje koplje lignit. Na tem območju je letos premogovnik imel največ odkopa, zato je območje ugreznin večje od količine materiala, ki ga sicer premogovnik za zapolnitev dobiva iz Termoelektrarne Šoštanj (Teš) v obliki mešanice pepela in sadre.

Letno od Teša dobi za od 700.000 do 800.000 kubičnih metrov materiala oziroma stabilizata. Sicer pa te ugreznine nato napolni voda, pri čemer je trenutno območje, napolnjeno z vodo, večje kot v preteklosti, kar je zmotilo občane.
 

Direktor premogovnika: Območje je varno


A po zagotovilih direktorja Premogovnika Velenje Marka Mavca ni razlogov za strah. Območje je varno in v skladu z vsemi tehničnimi predpisi in pripravljenimi projekti. Mavec, kot je dejal, razume skrb Šoštanjčanov, a je strah trenutno odveč. »Med jezeri in pod njimi je še dovolj materiala, in če bo kdaj tehnični del ogrožen, bomo nehali odkopavati premog. Mi želimo, moramo imeti in imamo varnost, ki je potrebna za to, da ne pride do tragedije na tem območju,« je poudaril.

Svetniki so kljub temu izražali zaskrbljenost in postavljali podrobna vprašanja glede izvajanja del na tem območju. Izpostavili so, da je ustavna pravica občanov, da živijo v čistem in zdravem okolju in spomnili na večletno degradacijo okolja. Med drugim so od vodstva Premogovnika Velenje zahtevali resen pristop k reševanju zadeve in bolj redno obveščanje o dogajanju, za kar so se med drugim zavzeli tudi v sprejetih sklepih.

Družmirsko oziroma Šoštanjsko jezero. FOTO: Jure Eržen/Delo
Družmirsko oziroma Šoštanjsko jezero. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Dobili smo zagotovilo, da je območje geomehansko trdno, da ni bojazni, da bi se porušilo in prizadelo Šoštanj, kar bi bila velika katastrofa,« je ob koncu seje povzel župan Menih. Je pa izrazil razočaranje, da se izredne seje niso udeležili tudi predstavniki vladnih služb, saj da so vsi soodgovorni za posledice, ki lahko nastanejo. »Mi dajemo tretjino električne energije Slovenije, ta mačehovski odnos države pa nam ni v podporo,« je dejal Menih.

Direktor Premogovnika Velenje je zagotovil še, da na območje ne bodo dovažali odpadkov iz Cinkarne Celje oziroma kakršen koli drug oporečen ali nevaren material.
 

Računajo tudi na material iz projekta gradnje tretje osi


Glede zagotavljanja dodatnih količin materiala je tehnični vodja območja Drago Potočnik pojasnil, da ga načrtujejo iz drugih virov. Pogodbo že imajo podpisano za 70.000 kubičnih metrov materiala iz bližnjega Ležnja, prav tako naj bi na območje dovažali žlindro iz Teša v kombinaciji z drugimi materiali, pri čemer zdaj še iščejo ustrezno recepturo. Hkrati računajo, da bodo na območje ugreznin dovažali tudi material iz projekta gradnje tretje razvojne osi.

Sicer pa je trenutno najmanjša širina nasipa med Velenjskim in Družmirskim jezerom 360 metrov, v zadnjih dveh letih pa se je ta zmanjšala za okoli 40 metrov. Glede na projekte in tehnične podatke širina ne sme biti manjša od 150 metrov.

Komentarji: